als iedereen al zwanger is

Als iedereen al zwanger is, behalve jij

Zodra je zelf bezig bent met zwanger worden, zie je opeens overal zwangere vrouwen om je heen. Dat kan best confronterend zijn. Hoe ga je daarmee om?

Iedereen om me heen is al zwanger

Collega’s op het werk, de buurvrouw, je beste vriendin: iedereen lijkt wel zwanger behalve jij. Je gunt vast iedereen het geluk van een eigen kind, maar het kan best lastig zijn om steeds enthousiasme voor anderen op te brengen, als je zelf al een tijd bezig bent en het wil maar niet lukken.

Jaloezie en verdriet zijn logische emoties waarvoor je je niet hoeft te schamen. Maar probeer te voorkomen dat ze je leven gaan beheersen. Een paar tips hoe je met de zwangerschappen van anderen om kunt gaan.

Geef je af en toe over aan zelfmedelijden

Spreek met jezelf bepaalde momenten af waarop je je even mag laten gaan. Maar spreek ook met jezelf af dat je die momenten kort houdt. Je wil niet in negatieve emoties blijven hangen; daar help je niemand mee en zeker niet jezelf.

Wees open en eerlijk

Zeg gewoon tegen mensen dat je het moeilijk vindt om enthousiast te reageren op hun zwangerschap. En zie je op tegen de kraamvisite bij die goede vriendin? Voel je dan niet verplicht om toch te gaan, maar schrijf een lieve brief waarin je je gevoel uitlegt en haar hartelijk feliciteert. Probeer jezelf te beschermen tegen pijnlijke momenten en tegelijkertijd te voorkomen dat je anderen kwetst.

Relativeer

Het mag dan misschien wel lijken alsof iedereen meteen zwanger wordt, maar de verhalen achter die zwangerschappen ken je niet altijd. Misschien is dat ene stel al twee jaar bezig om zwanger te worden, of heeft die buurvrouw al een paar miskramen achter de rug. En bedenk ook: als het hen uiteindelijk gelukt is, waarom zou het bij jou dan niet lukken?

Geniet

Je kunt nu nog een hoop dingen doen, die niet meer lukken als je zwanger bent. Survivallen in de Ardennen met een stel vrienden, de marathon lopen, elke dag een broodje filet américain eten of wild stappen tot in de ochtenduren. Doe iets dat je leuk vindt en waarvan je weet dat dat straks niet meer gaat. En geniet er met volle teugen van!