Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF en ICSI)

Als je voor een vruchtbaarheidsbehandeling gaat, stap je een heel nieuwe wereld binnen. Hoe zit het alleen al met de kosten? Wat betaalt de zorgverzekering wel en niet? Hier alles op een rijtje over de vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen.

In samenwerking met expert

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Vergoeding IVF

Voor de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF en ICSI) geldt dat je in aanmerking komt voor een vergoeding als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Hierbij alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen:

Advertentie
  • De huisarts of een medisch specialist heeft je verwezen naar een vruchtbaarheidsafdeling.
  • Je bent jonger dan 43 jaar.
  • Er is een medische indicatie voor de behandeling.

In principe worden de behandelingen, wanneer je voldoet aan de voorwaarden, vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het verstandig om voor een behandeling eerst alle verzekeringsvoorwaarden goed door te lezen. Neem ook altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar om de vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen te bespreken.

Wat is een medische indicatie?

Als een arts vaststelt dat er een medische reden is voor het uitblijven van de zwangerschap, noem je dat een medische indicatie. Dit is bijvoorbeeld zo bij (ernstige) endometriose, verminderde zaadkwaliteit of niet goed werkende eierstokken, maar ook bij onverklaarbare onvruchtbaarheid. Een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw wordt ook gezien als een medische indicatie. Een hersteloperatie is niet altijd mogelijk en wordt meestal niet vergoed, maar vergoeding ivf na sterilisatie is wel mogelijk.

IVF vergoeding en ICSI

Voor de IVF  vergoeding geldt hetzelfde als voor vergoeding van ICSI: de eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De behandeling moet hiervoor plaatsvinden in een IVF-kliniek met een vergunning voor IVF/ICSI. Is dit niet het geval, dan kom je ook niet in aanmerking voor een vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling. Hou daarnaast rekening met de volgende voorwaarden:

  • Bij vrouwen jonger dan 38 jaar worden de eerste twee pogingen alleen vergoed als er maximaal één embryo wordt teruggeplaatst. Bij de derde, en dus ook de laatste vergoede poging, mogen dit één of twee embryo’s zijn.
  • Vrouwen tussen de 38 en 43 jaar hebben recht op een vergoeding bij een terugplaatsing van één of twee embryo’s tijdens alle drie de behandelingen.
  • Voor vergoeding IVF is de leeftijdsgrens 43 jaar: vrouwen die ouder zijn krijgen helemaal geen vergoeding voor een IVF-behandeling of een andere vruchtbaarheidsbehandeling.
  • Wanneer er bij een eerdere behandeling embryo’s zijn ingevroren, wordt de plaatsing van zo’n embryo wel vergoed als je ouder bent dan 43 jaar. De meeste verzekeringen vergoeden dit tot 45-jarige leeftijd.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen: IUI voor heterokoppels

Een IUI-behandeling wordt bij heterokoppels vergoed vanuit de basisverzekering als er een medische indicatie is. Dit geldt ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van donorzaad. De kosten voor het donorzaad worden niet vergoed vanuit de verzekering.

Advertentie

Vergoeding donorzaad en IUI

Per 1 april 2020 is de vergoeding van IUI met donorzaad voor alleenstaande vrouwen en lesbische koppels aangepast. De vergoeding wordt niet meer gedaan vanuit de basisverzekering, maar vanuit een speciale subsidieregeling. Vanuit deze subsidieregeling kun je maximaal twaalf IUI-behandelingen vergoed krijgen.

Meestal is er voor deze behandeling een vooronderzoek nodig. Hiervoor geldt een eigen risico.

Is er een medische indicatie voor een behandeling met donorzaad, dan vergoedt de basisverzekering de behandeling wel. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een cyclusstoornis waarvoor ovulatie-inductie nodig is, of een IVF-behandeling vanwege afgesloten eileiders, of een IVF/ICSI-behandeling wanneer de kwaliteit van het zaad van de spermadonor niet optimaal is.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen: eiceldonatie

Een behandeling met eiceldonatie wordt niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De onderzoeken en behandeling van de vrouw die de eicellen doneert, zijn voor rekening van de wensouders. De vergoeding van de bevruchting van de gedoneerde eicellen en de terugplaatsing van een embryo gaat vanuit de basisverzekering van de wensmoeder.

Aanvullende verzekering

Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor IVF-behandelingen. Sommige pakketten hebben namelijk extra dekkingen met betrekking tot vruchtbaarheid. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook een vergoeding voor een eventuele vierde of vijfde IVF-poging, het invriezen van sperma of een second opinion. De vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen komen altijd op naam van de vrouw. Dit betekent dat het eigen risico bij de vrouw in rekening wordt gebracht. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je de hoogte van je eigen risico bepaalt. Als je kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling, kan het verstandig zijn om je eigen risico niet te verhogen.

Advertentie

Keuze kliniek

Check van tevoren altijd of de door jou gekozen kliniek een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als dit niet zo is, bestaat alsnog de kans dat je zorgverzekering de behandeling niet volledig vergoedt. Dit kan onder andere te maken hebben met het soort polis dat je hebt afgesloten (een budgetpolis, restitutiepolis of naturapolis).

Behandeling in het buitenland

Vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Het is belangrijk dit van tevoren aan te geven bij je zorgverzekeraar. Vruchtbaarheidsbehandelingen in Nederland zijn namelijk vaak goedkoper dan behandelingen in het buitenland. Kies je een behandeling in het buitenland, dan geldt hetzelfde, Nederlandse, maximale vergoedingstarief. Je hoeft, met toestemming van je zorgverzekeraar, dus niet bij te betalen voor de buitenlandse standaardtarieven voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vruchtbaarheidsbehandeling als aftrekpost bij de Belastingdienst

Als je zorgkosten maakt die niet worden vergoed door de verzekering, mag je in sommige gevallen bepaalde kosten aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst kun je lezen welke kosten je mag aftrekken en onder welke voorwaarden.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen: medicijnen

In Nederland werken de zorgverzekeraars met het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), dat door de overheid is ingesteld. Dit is een lijst met medicijnen die allemaal worden vergoed. Vrijwel alle medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen staan op deze lijst. Bij een beperkt aantal middelen moet je wel zelf iets bijbetalen.

Medische selectieprocedure

Bij het aanvragen van een basisverzekering word je altijd geaccepteerd. Als je graag een aanvullende verzekering wilt, zoals voor een IVF-behandeling, kan dit lastiger zijn. Sommige zorgverzekeraars (maar lang niet allemaal) maken namelijk gebruik van een medische selectieprocedure. Hierbij moet je een vragenlijst invullen over je gezondheid. Daar staan ook vragen in over je vruchtbaarheid. Als je al bezig bent met een medisch traject vanwege vruchtbaarheidsproblemen, kunnen zorgverzekeraars jou zien als een risico en je daarom niet aanvullend willen verzekeren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Freya

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu