Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

vruchtbaarheidsbehandeling

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF en ICSI)

Voor alle vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF en ISCI) geldt, dat je alleen in aanmerking komt voor een vergoeding als je vooraf een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist hebt gekregen. Dit is dus iets wat je van tevoren geregeld moet hebben. Daarnaast is het verstandig om voor een behandeling eerst alle voorwaarden goed door te lezen. Neem ook altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar.

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen: IVF en ICSI

De eerste 3 vruchtbaarheidsbehandelingen van IVF of ICSI worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je van tevoren toestemming hebben gevraagd aan je zorgverzekeraar. Zonder een schriftelijke toestemming van je zorgverzekeraar loop je namelijk het risico dat de behandeling niet wordt vergoed. Daarnaast moet de behandeling plaatsvinden in een IVF-kliniek met een vergunning voor IVF/ISCI. Is dit niet het geval, dan kom je ook niet in aanmerking voor een vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen. Hou daarnaast rekening met de volgende voorwaarden:

Advertentie
  • Bij vrouwen die jonger zijn dan 38 jaar worden de eerste twee pogingen alleen vergoed als er maximaal 1 embryo wordt teruggeplaatst. Bij de derde, en dus ook de laatste vergoede pogingen, mogen dit 1 of 2 embryo’s zijn.
  • Vrouwen tussen de 38 en 43 jaar hebben recht op een vergoeding bij een terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s tijdens alle drie de behandelingen.
  • Vrouwen die ouder zijn dan 43 jaar krijgen helemaal geen vergoeding voor een IVF-behandeling of een andere vruchtbaarheidsbehandeling.

Aanvullende verzekering

Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de IVF-behandelingen. In sommige pakketten zijn namelijk extra dekkingen opgenomen met betrekking tot vruchtbaarheid. Voor het invriezen van sperma of bijvoorbeeld een second opinion kun je dan ook een vergoeding krijgen. De vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen komen altijd op naam van de vrouw. Dit betekent dat het eigen risico bij de vrouw in rekening wordt gebracht. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze voor de hoogte van je eigen risico. Als je kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling, kan het verstandig zijn om je eigen risico niet te verhogen.

Keuze kliniek

Check van tevoren altijd of de door jou gekozen kliniek een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Als dit niet zo is, dan bestaat alsnog de kans dat je zorgverzekering de behandeling niet volledig vergoedt.

Behandeling in het buitenland

Het is ook mogelijk om de vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland te doen. Het is belangrijk dit van tevoren aan te geven bij je zorgverzekeraar. Vruchtbaarheidsbehandelingen in Nederland zijn namelijk vaak goedkoper dan behandelingen het buitenland. Wanneer je kiest voor een behandeling in het buitenland geldt hetzelfde, Nederlandse, maximale vergoedingstarief. Je hoeft, met toestemming van je zorgverzekeraar, dus niet bij te betalen voor de buitenlandse standaardtarieven voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vruchtbaarheidsbehandeling als aftrekpost bij de Belastingdienst

Het kan voorkomen dat je na 3 IVF-pogingen meer behandelingen nodig hebt, terwijl dit niet wordt vergoed. Vaak is het lastig om deze kosten bij de Belastingdienst af te trekken. De mogelijkheid om niet-vergoede behandelingen bij de Belastingdienst af te trekken wordt namelijk drastisch teruggebracht.

Vergoeding medicijnen vruchtbaarheidsbehandelingen

In Nederland werken de zorgverzekeraars met het door de overheid ingestelde Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS). Dit is een lijst met medicijnen die allemaal worden vergoed. Vrijwel alle medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen staan op deze lijst. Bij een beperkt aantal middelen moet je wel zelf iets bijbetalen.

Medische selectieprocedure

Bij het aanvragen van een basisverzekering word je altijd geaccepteerd. Als je graag een aanvullende verzekering wil, zoals voor een IVF-behandeling, kan dit lastiger zijn. Sommige zorgverzekeraars (maar lang niet allemaal) maken namelijk gebruik van een medische selectieprocedure. Hierbij moet je een vragenlijst invullen over je gezondheid. Daar staan ook vragen in over je vruchtbaarheid. Met vruchtbaarheidsproblemen kunnen zorgverzekeraars je zien als een risico.