sterilisatie

Sterilisatie bij man en vrouw

Als je zeker weet dat je gezin compleet is en je geen voorbehoedsmiddelen meer wil gebruiken, dan is sterilisatie (vasectomie) een goede, permanente optie. In Nederland laten meer mannen dan vrouwen zich steriliseren.

Sterilisatie

Jaarlijks laten zo’n 35.000 mannen zich steriliseren. Bij de helft van alle stellen boven de 35 is minimaal één van de partners gesteriliseerd, waarvan meer mannen dan vrouwen. Daarmee is Nederland koploper in de wereld.

Weten waar je voor kiest

Bij elk anticonceptiemiddel is het belangrijk te weten waar je voor kiest. Bij sterilisatie helemaal, want het is in principe definitief. Als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt, is het een goede keus. Het is de veiligste vorm van anticonceptie, het is een eenvoudige ingreep en het heeft geen nadelige invloed op je seksleven.

Procedure

Wil je man gesteriliseerd worden, dan kan de huisarts hem doorverwijzen. De huisarts beoordeelt of de man er serieus over heeft nagedacht. Hij kijkt naar zijn leeftijd, relatie en naar de leeftijd van zijn kind(eren). De eerste screening en voorlichting zijn dus al geweest als een man bij een uroloog op intakegesprek komt. De uroloog neemt tijdens dat gesprek (weer) de hele ingreep door en vraagt naar de motieven.

De ingreep

Een sterilisatie bij mannen wordt poliklinisch uitgevoerd. Nadat een plaatselijke verdoving is gegeven, maakt de uroloog sneetjes links en rechts in de balzak om bij de twee zaadleiders te komen. De zaadleiders worden doorgeknipt, afgebonden of doorgebrand en vaak omgeklapt, zodat ze niet meer aan elkaar kunnen groeien. Het zaad kan nu niet meer in de zaadlozing terecht komen. De wondjes worden gesloten met hechtingen die vanzelf oplossen. De ingreep duurt ongeveer een kwartier. Mannen krijgen het advies niet zelf naar huis te rijden en het die dag rustig aan te doen, om eventuele nabloedingen te voorkomen. Zorg voor paracetamol binnen handbereik, want als de verdoving is uitgewerkt kunnen de balzak en liesstreek beurs aanvoelen. Een strakke onderbroek of zwembroek kan de balzak wat steun geven.
De volgende vijf dagen zijn zware inspanningen verboden om te zorgen dat de wondjes goed genezen. De man mag niet fietsen, sporten, zwemmen, zwaar tillen of seks hebben, maar de meeste mannen hebben daar direct na de ingreep ook geen zin in. In de eerste maanden moet je nog wel andere anticonceptie gebruiken, omdat na de sterilisatie nog zaadcellen aanwezig kunnen zijn in de zaadlozing. Na twee tot drie maanden wordt aan de hand van een zaadmonster gekeken of er nog zaadcellen voorkomen. Als dat niet het geval is, kunnen de voorbehoedmiddelen voorgoed de deur uit.

Spijt

Tien procent van de gesteriliseerde mannen komt terug naar de uroloog om te bespreken of de ingreep te herstellen is. Die mogelijkheden zijn er, maar niet voor iedereen. Of een hersteloperatie mogelijk is, hangt af van de manier waarop de man gesteriliseerd is en hoe lang geleden de ingreep gedaan is. In principe geldt: hoe recenter, hoe meer kans dat een hersteloperatie slaagt.Ongeveer tachtig procent van de spijtoptanten ziet daar uiteindelijk van een hersteloperatie af. Misschien wel omdat die al gauw een paar duizend euro kost en niet vergoed wordt door de verzekering. Hoeveel mannen na een hersteloperatie (weer) een kind verwekken, is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk van veel meer dingen af dan alleen een geslaagde hersteloperatie.

Impotentie

Een bekend vooroordeel over sterilisatie is dat het je seksleven negatief beïnvloedt. Bij een man is klaarkomen onlosmakelijk verbonden met een zaadlozing, maar een zaadlozing bestaat maar voor een heel klein gedeelte uit zaadcellen. Het overgrote deel van het sperma is vocht. Alleen onder een microscoop is te zien of er zaadcellen in zitten. Bij een sterilisatie worden alleen de zaadleiders afgesloten. Er worden geen zenuwen geraakt en de man kan nog gewoon een erectie krijgen en klaarkomen.