Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
osteopathie en zwanger worden

Osteopathie en zwanger worden

De osteopaat helpt je lichaam in balans te brengen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan osteopathie daarbij helpen.

Advertentie

Osteopathie en zwanger worden

Zwanger worden is een natuurlijk, maar ingewikkeld proces. Er komt heel wat bij kijken. Iedere maand heb je maximaal 24 uur de tijd waarin jouw eicel bevrucht moet worden.

Precies rond de periode van jouw ovulatie (die je vaak niet precies weet), moet je dus seks hebben om zwanger te raken. Daarnaast moeten de omstandigheden van andere organen, zoals je eileiders, eierstokken en baarmoeder, zo zijn dat de eicel ook daadwerkelijk wordt bevrucht en zich innestelt.

Naar de osteopaat

Heb je een kinderwens maar raak je niet zwanger, zonder dat daar een aanwijsbare medische reden voor is? Dan kun je langsgaan bij een osteopaat. Je kunt ook kiezen voor behandeling door een osteopaat in combinatie met een medische behandeling, bijvoorbeeld met hormonen, om zo de slagingskans te vergroten.

Osteopathie en zwanger worden, hoe werkt dat?

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Anders gezegd: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en kan daardoor de mogelijke oorzaak van een klacht vinden. Soms zit de oorzaak op een heel andere plek dan waar de klachten zich openbaren.

Advertentie

Het uitblijven van een zwangerschap kan een duidelijke medische oorzaak hebben, zoals verklevingen aan de eierstokken of verklevingen in de baarmoeder. In zo’n geval heeft behandeling door alleen een osteopaat geen zin. Wel kan de osteopaat de slagingskans van bijvoorbeeld een IVF-poging of hormoonbehandeling vergroten.

Als er geen duidelijke medische oorzaak is voor het uitblijven van je zwangerschap dan biedt de osteopaat soms uitkomst. Hij kan helpen om je lichaam weer in balans te brengen.

De behandeling

Osteopathie is altijd gericht op de behandeling van het lichaam als geheel. Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Door allerlei verschillende oorzaken kan de beweeglijkheid van onder andere je baarmoeder of eierstokken verstoord zijn geraakt.

Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat die oorspronkelijke beweeglijkheid met zachte, maar doelgerichte handgrepen. Daardoor kan het natuurlijke genezingsproces weer op gang komen.

Advertentie

Bij een eerste bezoek stelt de osteopaat veel vragen over de klachten, maar ook over je ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen wat de oorzaak van het uitblijven van je zwangerschap is en welk weefsel hiervoor zorgt.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. In je ondergoed laat hij je afwisselend zitten, liggen of staan.

Beweeglijkheid lichaamsweefsels

Gedurende vervolgafspraken worden de lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk gemaakt. Hierbij kijkt de osteopaat vooral naar:

  • je baarmoeder
  • eierstokken
  • eileiders bijnieren (die samen met de eierstokken zwangerschapshormonen produceren)
  • de hersendelen hypofyse en hypothalamus (die de productie van zwangerschapshormonen aansturen)
  • de doorbloeding van je lichaam (die ervoor zorgt dat de hormonen op de juiste plek belanden)

In balans

Sommige patiënten voelen tijdens de behandeling een warm, tintelend of prikkelend gevoel. Anderen kunnen na een behandeling heel geëmotioneerd zijn. Meestal zijn enkele behandelingen voldoende om je lichaam in balans te brengen en de kans op een zwangerschap te vergroten.

Bronnen: Osteopathie van Eijck, Purus Osteopathie

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu