Box kopen: welke past bij jou en je baby?

Box kopen: welke past bij jou en je baby?

Een veilige en afgebakende plek voor je baby, meer is een box eigenlijk niet. Maar wat een zegen kan het zijn. Jij hebt je handen vrij en je kind heeft zijn eigen vertrouwde speelplek. Het aanbod aan boxen is groot. Dus waar let je op bij de aanschaf van een box?

Nieuwe of tweedehands

Allereerst is het van belang om te bedenken of je voor een nieuwe of een tweedehands babybox kiest. Een voordeel van een tweedehands exemplaar is de prijs. Misschien heeft iemand in je omgeving er nog eentje op zolder staan die je gratis of voor weinig geld over kunt nemen. En ook op internet worden er veel tweedehands kinderboxen aangeboden. Nadeel is dat je daarbij meestal geen garantie hebt en dat je zelf goed op de veiligheid moet letten. Scroll naar beneden voor 7 aankooptips om de veiligheid van een box te checken.

Box met verstelbare bodem

De meeste nieuwe kinderboxen zijn verstelbaar in hoogte. De bodemplaat heeft 2 standen; hoog en laag. Het voordeel hiervan is dat je de box langer en veilig kunt gebruiken. Van pasgeboren baby tot dreumes. De hoge stand gebruik je als je baby nog klein is en niet zelf kan zitten of zich kan optrekken. Dan is de box vooral een plek voor je baby om te relaxen. Het handige van de hoge stand is dat je niet zo diep in de box hoeft te bukken om je baby te pakken. Het spaart dus je rug. Plus: je baby ligt niet zo dicht bij de koude vloer. Zodra je kind kan zitten of erg mobiel is (kruipen en optrekken) kun je de bodem naar beneden doen en er zo een kinderbox van maken.

Inklapbare box

De meeste boxen die nieuw te koop zijn, zijn niet inklapbaar. De keuze voor een inklapbare box is dus wat beperkter. Maar als de box niet dagelijks wordt gebruikt of als je ruimtegebrek hebt in huis, dan kan een inklapbare box een goede optie zijn. Er zijn kleine inklapbare boxen verkrijgbaar, maar ook grote exemplaren zonder bodem. Die kun je op de grond neerzetten om zo een deel van de ruimte af te bakenen zodat je kind er veilig kan spelen. Ze zijn ook te gebruiken om meerdere kindjes samen in te laten spelen. Omdat de boxen eenvoudig inklapbaar zijn, zijn ze handig mee te nemen op vakantie of op visite. Er wordt vaak gedacht dat inklapbare boxen snel verschuiven, maar doordat ze zijn voorzien van anti-slipmateriaal zijn ze stroef en stabiel. Als je op zoek gaat naar een inklapbare box is het handig om op deze punten te letten:

 • Afmetingen: rond of vierkant?
 • Wielen: soepel en blokkeerbaar?
 • Gebruiksgemak: in- en uitklapbaar
 • Verstelbare bodemplaat: want je rug is ook wat waard
 • Gewicht: is -ie een beetje tilbaar?

Box met la of niet?

Dan is er nog de keuze tussen een box met speelgoedlade of een box zonder la. Het voordeel van een lade is natuurlijk dat je er spullen in kunt opbergen. Fijn, altijd spuugdoekjes, luiers en billencrème bij de hand. Let er wel op dat je er ruimte genoeg voor hebt in je huis. Het zou zonde zijn als je de lade niet of slechts gedeeltelijk kunt opentrekken omdat de bank of muur in de weg zit. Een nadeel is de prijs. Een la kost al gauw € 100,- extra. Bedenk voor jezelf dus of je het dat waard vindt. Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld een speelgoedzak die je met klittenband aan de box kunt bevestigen.

Voordelen Nadelen
Standaard box Voordelig geprijsd
Makkelijk onder schoon te maken
Geen extra opbergruimte
Inklapbare box Ruimte besparend
Makkelijk verplaatsbaar
Verkrijgbaar in grote maten
Oogt minder stevig dan een gewone box
Beperktere keuze
Box met lade Extra opbergruimte
Stevige constructie
Lade kost al gauw € 100,- extra
Lastig onder box te stofzuigen

Welk materiaal/kleur?

Om je in de winkel of online niet te laten overweldigen door alle soorten en maten kinderboxen, is het handig om van tevoren ook na te denken over de kleur van de box. Kies je voor een basic kleur, zoals wit of grijs. Of past een knalkleur beter bij jou en je interieur. Ook qua materiaal zijn er verschillende mogelijkheden. Een box van hout is stevig en ziet er robuust uit, maar bedenk dat een houten box zwaar is en daardoor niet makkelijk verplaatsbaar. Kunststof boxen zijn licht en vaak wel inklapbaar.

Welke vorm?

Niet alleen het materiaal van de box-ombouw is in verschillende varianten verkrijgbaar. Ook het deel rondom je kind. Zo heb je spijlen of een net. De meeste boxen hebben spijlen. Je kind kan goed tussen de spijlen van de box doorkijken en alles dus goed zien. Wanneer hij gaat zitten, kan hij zich aan de spijlen leren optrekken. Een net zorgt er vooral voor dat je kind de omgeving buiten de box minder goed kan zien en dus in een meer besloten en rustige omgeving zit. Ook zijn ze wat lichter dan boxen met spijlen en dus makkelijk te verplaatsen. Nadeel is dat je kind geen steun heeft om zich op te trekken.

6 kooptips voor een veilige box. Waar moet je op letten?

 1. Zit er een gebruiksaanwijzing bij? Daarin staat bijvoorbeeld vermeld tot welk gewicht de box geschikt is. – Qua afmetingen: de ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan 0,5 cm. En de afstand van de bovenkant van de bodem tot het hoogste punt van de zijkant van de box moet minimaal 60 cm zijn in de laagste stand en 30 cm wanneer de bodem in de hoogste stand staat afgesteld.
 2. Qua spijlen: de afstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Wanneer je voor een netbox kiest, dan mag de maaswijdte maximaal 0,7 cm zijn.
 3. Heeft de box een gladde afwerking (oftewel, is hij splintervrij)?
 4. Bij een inklapbare box: het sluitingsmechanisme moet automatisch in de slotstand klikken en de sluiting mag alleen in minstens 2 stappen te openen zijn.
 5. Box op wieltjes? Let erop dat deze kunnen blokkeren.
 6. Het is belangrijk dat het boxkleed goed past, om te voorkomen dat je baby eronder raakt.

Shop direct boxen

Veiligheidstips

Wanneer je eenmaal een box hebt aangeschaft, is het ook belangrijk dat je deze op een veilige plaats zet. Dus niet te dicht bij de verwarming, bij planten of in de buurt van koordjes, bijvoorbeeld van de luxaflex. Je kind zou hier verstrikt in kunnen raken. Vanwege diezelfde reden kun je beter ook geen speelgoed aan koordjes vastbinden in de box. Leg tot slot niet te veel speelgoed in de box.

tip