Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby box kopen: welke past bij jou en je baby?

Hij staat boven aan bijna alle uitzetlijsten: de babybox. Een veilige en afgebakende (speel)plek voor je baby. Maar tegelijkertijd: een nogal groot extra meubel in je woonkamer. Waarvoor gebruik je een babybox? En waar let je op bij de aanschaf van een babybox?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Een babybox is voor veel (aanstaande) ouders een onmisbaar item op de baby uitzetlijst. Maar er zijn ook ouders die er geen aanschaffen en nooit een box missen. Of een box veel of weinig wordt gebruikt, ligt meestal ook aan je baby. Vindt hij het prettig om even rustig alleen in de box te liggen of te spelen of kijkt hij liever rond vanuit een wipstoel of een draagdoek dicht bij jou?

Advertentie

Voordelen baby box

Een box is niet alleen een handige en veilige plek waar je baby even kan liggen en spelen wanneer jij bijvoorbeeld moet koken. Kinderen hebben er zelf ook baat bij om even in de box te liggen. In een box heeft je baby voldoende ruimte om te bewegen en zichzelf te ontwikkelen. Van omrollen tot liggen op z’n buik. Ook als je kind ouder wordt, blijft de box een fijne speelplek. Vaak is het ook een rustpunt: je kind wordt in de box minder geprikkeld door al die spannende dingen die er in de huiskamer te zien zijn, maar moet zich even bezighouden met het speelgoed dat er is in de box.

Meer weten over de voordelen van een box? Lees het hier.

Nieuwe of tweedehands baby box?

Je kunt een babybox nieuw kopen of op zoek gaan naar een tweedehands exemplaar. Met een tweedehands box bespaar je vaak aardig wat geld, maar het nadeel is wel dat je geen garantie hebt en je zelf goed op de veiligheid moet letten. Daarbij is het vaak wat lastiger om de beste box te vinden die past in jullie huis: je bent afhankelijk van het aanbod op tweedehands sites of in kringloopwinkels.

Ga je voor een nieuwe box, dan is de keuze reuze. In winkels met babyartikelen is voor elke huiskamer wel een passende box te vinden: er zijn vierkante en rechthoekige boxen, maar ze kunnen ook rond of zelfs achthoekig zijn. Nieuwe box kopen? Scroll naar beneden voor 9 aankooptips om de veiligheid van een box te checken.

Advertentie

Tip! Nieuwe boxen in alle stijlen shop je hier.

Box met verstelbare bodem

De meeste kinderboxen zijn verstelbaar in hoogte. De bodemplaat heeft vaak twee standen; hoog en laag (er zijn ook boxen waarbij drie standen mogelijk zijn). Het voordeel van een babybox met verstelbare bodem is dat je de box langer veilig kunt gebruiken. De hoge stand gebruik je als je baby nog klein is en niet zelf kan zitten of zich kan optrekken. Dan is de box vooral een plek waar je baby even kan relaxen. Het handige van de hoge stand is ook dat je niet zo diep in de box hoeft te bukken om je baby te pakken. Die stand spaart dus je rug.

Plus: je baby ligt niet zo dicht bij de koude vloer. Zodra je kind kan zitten of erg mobiel is (kruipen en optrekken) kun je de bodem naar beneden doen en er zo een kinderbox van maken.

Inklapbare box of reisbox

De meeste boxen zijn niet inklapbaar. De keuze voor een inklapbare box is dus wat beperkter. Maar als de box niet dagelijks wordt gebruikt of als je weinig ruimte hebt in huis, kan het wel een goede optie zijn. Inklapbare boxen worden ook vaak gebruikt als reisbox of buitenbox, om mee te nemen op vakantie of visite.

Advertentie

Je kunt kiezen voor een houten box met spijlen (en verstelbare bodem), of een lichtgewicht netbox met gaas aan de zijkanten. Deze laatste optie heeft wel iets weg van een campingbedje. Veel mensen denken dat inklapbare boxen snel verschuiven, maar doordat ze zijn voorzien van anti-slipmateriaal zijn ze stroef en stabiel. Er zijn ook inklapbare boxen met wieltjes te koop.

Ga je op zoek naar een inklapbare box, let dan op de volgende punten:

 • Afmetingen: past hij ingeklapt in de kast en uitgeklapt in de woonkamer?
 • Wielen: soepel en blokkeerbaar?
 • Gebruiksgemak: makkelijk in- en uitklapbaar?
 • Verstelbare bodemplaat: want je rug is ook wat waard
 • Gewicht: is ‘ie een beetje tilbaar?
 • Is hij weerbestendig? (als je ‘m ook buiten wil gebruiken)

Heeft je kind veel ruimte nodig om te kruipen of moeten er meerdere kinderen in spelen? Dan is een inklapbare grondbox (kruipbox) ideaal.

Grondbox 

Er zijn kleine inklapbare boxen verkrijgbaar, maar ook grote exemplaren zonder bodem. Die kun je op de grond neerzetten om zo een deel van de ruimte af te bakenen zodat je kind er veilig kan spelen. Deze grondboxen worden ook wel kruipboxen genoemd.  Ze zijn ook te gebruiken om meerdere kinderen (bijvoorbeeld meerling) samen in te laten spelen.

Babybox met lade: ja of nee?

Dan kun je nog kiezen tussen een box met speelgoedlade of een box zonder la. Het voordeel van een lade is natuurlijk dat je er spullen in kunt opbergen. Fijn, want zo heb je altijd spuugdoekjes, luiers en billencrème bij de hand. Of al het babyspeelgoed uit zicht. Let er wel op dat er genoeg ruimte om de box heen is: het zou zonde zijn als je de lade niet of slechts gedeeltelijk kunt opentrekken, omdat dat niet past.

Een nadeel van een box met lade is de prijs. Een la kost al gauw € 100 extra. Bedenk voor jezelf dus of je het dat waard vindt. Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld een speelgoedzak die je met klittenband aan de box kunt bevestigen.

Voordelen en nadelen op een rijtje:

Voordelen Nadelen
Standaard box Voordelig geprijsd
Makkelijk om onder de box schoon te maken
Geen extra opbergruimte
Inklapbare box Ruimtebesparend
Makkelijk verplaatsbaar
Verkrijgbaar in grote maten
Oogt minder stevig dan een gewone box
Beperktere keuze
Box met lade Extra opbergruimte
Stevige constructie
Lade kost al gauw € 100,- extra
Lastig onder box te stofzuigen

Welk materiaal/kleur?

Om je in de winkel of online niet te laten overweldigen door alle soorten en maten kinderboxen, is het handig om van tevoren ook na te denken over de kleur van de box. Welke kleur past het beste bij jouw interieur: wit, grijs, zwart of juist beuken? Ook qua materiaal zijn er verschillende mogelijkheden. Een box van hout is stevig en ziet er robuust uit, maar bedenk dat een houten box zwaar is en daardoor niet makkelijk verplaatsbaar. Kunststof boxen zijn licht en vaak wel inklapbaar.

Spijlen of net?

Niet alleen het materiaal van de box-ombouw is in verschillende varianten verkrijgbaar. Je kunt ook nog kiezen tussen spijlen of gaas. De meeste boxen hebben spijlen. Je kind kan goed tussen de spijlen van de box doorkijken en alles dus goed zien. Wanneer hij gaat zitten, kan hij zich aan de spijlen leren optrekken. Een box met gaas is lichter en dus makkelijk te verplaatsen. Nadeel is dat je kind geen steun heeft om zich op te trekken.

Vierkante of ronde baby box?

De meest gangbare vorm babybox is vierkant of rechthoekig, maar je kunt ook kiezen voor een ronde babybox of zelfs een zeshoekige of achthoekige babybox. Deze laatste zijn vaak grondboxen of inklapbare boxen.

De standaardafmeting van een box is vaak 80 x 100 cm, maar er zijn ook kleine babyboxen te koop van 80 x 80 cm. De laatste jaren zie je ook steeds meer ronde boxen. Zo’n box neemt over het algemeen minder ruimte in beslag dan een vierkante box. Het nadeel van een ronde babybox is dat je minder makkelijk accessoires kunt kopen voor de box. Denk aan een boxkleed of lade. Welke vorm babybox je ook koopt: let er vooral op dat je kind de ruimte heeft om erin te bewegen.

Tweeling baby box

Ben je zwanger van een tweeling? Dan kun je kiezen voor één normale box, twee aparte boxen of een tweelingbox. De meeste tweelingouders maken deze keuze op basis van de beschikbare ruimte in huis. Een tweelingbox is langer dan een normale box, waardoor de baby’s meer ruimte hebben om samen te spelen en te bewegen. Zo is de kans kleiner dat ze elkaar al trappelend en zwaaiend in de weg zitten. Vooral als ze wat ouder zijn, biedt één normale box niet altijd voldoende ruimte voor twee kinderen.

Kies je voor twee losse boxen, dan heeft iedere baby zijn eigen veilige, rustige plek en hoef je niet bang te zijn dat ze elkaar bezeren. Maar het neemt wel weer veel ruimte in beslag. Veel ouders vinden het juist prettig als de baby’s in elkaars gezelschap zijn en dus wel samen in één box liggen. Twijfel je? Schaf dan eerst één normale (tweedehands) babybox aan. Merk je dat je kinderen graag in de box liggen en ze meer ruimte nodig hebben? Dan kun je altijd nog kijken naar een tweelingbox, tweede box of kruipbox.

Zwanger van een tweeling? Dit heb je (extra) nodig qua babyuitzet. 

Kooptips veilige baby box: waar op letten?

 1. Alle boxen die in Nederland te koop zijn, voldoen aan strenge veiligheidseisen. Voor tweedehands boxen gelden deze eisen niet altijd. Let op of er op de verpakking of in de beschrijving staat dat de babybox voldoet aan de Europese standaard NEN-EN 12227:2010.
 2. Zit er een gebruiksaanwijzing bij? Daarin staat bijvoorbeeld vermeld tot welk gewicht de box geschikt is.
 3. Qua afmetingen: de ruimte tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan 0,5 cm zijn. En de afstand van de bovenkant van de bodem tot het hoogste punt van de zijkant van de box moet minimaal 60 cm zijn in de laagste stand en 30 cm wanneer de bodem in de hoogste stand staat afgesteld.
 4. Qua spijlen: de afstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Wanneer je voor een gaasbox kiest, dan mag de maaswijdte maximaal 0,7 cm zijn. Let hier vooral goed op bij aanschaf van een oudere (tweedehands) netbox.
 5. Als de bodem verstelbaar is, moet de box ook met de bodem in de hoogste stand stabiel zijn.
 6. Heeft de box een gladde afwerking (oftewel, is hij splintervrij)?
 7. Bij een inklapbare box: het sluitingsmechanisme moet automatisch in de slotstand klikken en de sluiting mag alleen in minstens twee stappen te openen zijn (bijv. gelijktijdig met zowel de linker- als de rechterhand een knop indrukken).
 8. Box op wieltjes? Let erop dat deze kunnen blokkeren.
 9. Het is belangrijk dat het boxkleed goed past, om te voorkomen dat je baby onder het kleed terechtkomt.

Veiligheidstips

Wanneer je eenmaal een box hebt aangeschaft, is het ook belangrijk dat je deze op een veilige plaats zet. Dus niet te dicht bij de verwarming, bij planten of in de buurt van koordjes, bijvoorbeeld van de luxaflex. Je kind zou hier verstrikt in kunnen raken. Vanwege diezelfde reden kun je beter ook geen speelgoed aan koordjes vastbinden in de box. Leg tot slot niet te veel speelgoed in de box.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting