Bevallen op de baarkruk

Bevallen op de baarkruk: hoe werkt het?

Het was in een ver verleden de normaalste zaak van de wereld: bevallen op een baarkruk. Tegenwoordig bevalt 85 procent van de vrouwen liggend op bed. Terwijl zittend bevallen juist veel voordelen heeft. Hoe werkt het en voor wie is het geschikt?

Wat is een baarkruk?

Vroeger was een baarkruk een normale houten stoel met een gat in het midden. Tegenwoordig is het een soort krukje van hout, kunststof of opblaasbaar materiaal. Aan de voorkant en in het midden  zit een opening. Tijdens de bevalling zit je op de kruk, terwijl de verloskundige voor je zit. Meestal op een laag krukje of op de grond. Je partner kan achter je zitten om je zo letterlijk en figuurlijk te steunen.

Advertentie

baarkruk

Een voorbeeld van een baarkruk van kunststof (links) en een opblaasbare baarkruk (rechts)

Bevallen op de baarkruk

Je gaat pas op de baarkruk zitten als je mag gaan persen. Je steunt licht achterover, met je benen wijd en gebogen. Je voeten zet je plat op de grond. In deze houding wordt de bekkenuitgang zo’n 30 procent groter. Bovendien helpt de zwaartekracht mee door de verticale positie waarin je zit.

Om je te steunen kan je partner of iemand anders achter je zitten. Tip: laat de persoon achter je zijn benen tegen je oksels en romp aandrukken. Op deze manier kun je goed kracht zetten met je rompspieren. De verloskundig zit voor je en houdt het hele proces door middel van een spiegeltje op de grond in de gaten

Neem vooral een positie in waarbij jij je prettig voelt. Ook tijdens het persen mag je gewoon van houding veranderen als blijkt dat je zo’n baarkruk toch niet prettig vindt.

Is het altijd mogelijk om te bevallen op een baarkruk?

De meeste verloskundigen hebben standaard een baarkruk bij zich als ze een bevalling begeleiden. Wil je het graag proberen, overleg dit dan met je verloskundige wanneer je het geboorteplan gaat bespreken. Hou er wel rekening mee dat het soms toch niet mogelijk is om op deze manier te bevallen. In het geval van complicaties of als je gebruik maakt van pijnbestrijding, kan het zijn dat je niet op de baarkruk mag persen maar toch op bed moet liggen.

Beval je in het ziekenhuis? Ook daar hebben ze vaak een baarkruk staan. Heb je van tevoren niet aan deze manier van bevallen gedacht, maar ontdek je tijdens de bevalling dat je deze houding fijn vindt? Vraag er dan naar.

Voordelen

  • Door de verticale positie waarin je zit, helpt de zwaartekracht mee.
  • De druk in de baarmoeder is groter als je rechtop zit, waardoor de weeën vaak krachtiger zijn. Hierdoor hoef je meestal minder lang te persen dan bij een horizontale (liggende) bevalling.
  • Je partner kan achter je zitten, met zijn hoofd naast dat van jou. Op deze manier is hij dicht bij je.
  • De baarkruk kun je ook gebruiken onder de douche of in bad.
  • Veel vrouwen ervaren minder pijn op de kruk.
  • De kans op een knip is kleiner.
  • Ook is de kans op andere interventies, zoals het gebruik van een verlostang of vacuümpomp, kleiner

Nadelen

  • Meestal ga je er pas opzitten als je mag persen. Gaat het laatste stuk van de bevalling heel snel, dan kan het vervelend zijn om nog van positie te veranderen.
  • Daar komt bij dat je tussen de persweeën door, niet ontspannen achterover kunt zakken in de kussens van je bed. Hoewel je natuurlijk wel even kunt uitrusten in de armen van je partner, als die achter je zit.
  • Mocht je tijdens het persen inscheuren, dan is de kans op een tweedegraads ruptuur (hierbij zijn de huid en de onderliggende spieren ingescheurd) iets groter als je op een baarkruk zit.