Bang voor bevallen?

Bang voor bevallen?

Dat je opziet tegen de bevalling is normaal. Als je zwanger bent, weet je dat je ooit moet gaan bevallen. Maar het is ook normaal dat je (een beetje) bang bent om te bevallen.

Een kind krijgen is niet niks. Vooral als het je eerste is, heb je geen idee wat je te wachten staat. Misschien vraag je je af hoe je zult reageren op de bevallingspijn. Als je al bijna flauwvalt bij een snee in je vinger, hoe kun je dan ooit de pijn die bij bevallen hoort doorstaan?

Ik ben bang voor de bevalling

Niet zo verwonderlijk als je zo denkt, want als je de verhalen van anderen hoort en beelden op televisie ziet, móet het wel pijnlijk zijn. Aan de andere kant: hoeveel vrouwen gingen je niet al voor? Een bevalling is blijkbaar pijnlijk, maar een vrouwenlichaam kan het toch aan.

Ben je bang voor bevallen? De angst komt voort uit angst voor het onbekende: ben je nog nooit bevallen, dan weet je ook niet wat je te wachten staat. Je kent alleen de verhalen van anderen en die zijn vaak minder prettig.

Is elke bevalling pijnlijk?

Je kunt ervan uitgaan dat elke bevalling pijn doet. Dat de meeste vrouwen hier ook van uitgaan, bleek bijvoorbeeld toen meer dan 1000 vrouwen onze online enquête over pijn tijdens de bevalling invulden.

Uit de cijfers bleek onder meer dat 82% van de zwangere vrouwen vermoedden dat hun bevalling pijnlijk zou zijn, 54% dacht dat de ontsluitingsweeën niet zonder pijn zouden verlopen en 37% ging ervan uit dat ook het persen met pijn gepaard zou gaan. Hoe je pijn ervaart, is voor ieder weer anders. Bij de ene vrouw ligt de pijngrens hoger dan bij de andere.

Bevallingspijn

Bevallingspijn is een ander soort pijn dan je gewend bent, weet verloskundige Mieke Beentjes. Een wee komt en gaat: tussendoor heb je tijd om mentaal en geestelijk weer op te laden. In één uur heb je eigenlijk maar 10 tot 15 minuten weeën.

De heftigheid van de weeën (en dus ook de pijn) bouwt langzaam op. Geleidelijk aan wordt je pijngrens verschoven en je raakt aan de pijn gewend. En als het steeds erger wordt, weet je dat je dichter bij het einde komt. De gedachte aan je baby die niet lang daarna geboren zal worden, houdt je op de been.

 

Kun je om pijnbestrijding vragen?

Laat je in elk geval voorlichten over de mogelijkheden van pijnbestrijding. Praat met je verloskundige of arts. En ben je van mening dat je alleen met pijnbestrijding kunt bevallen, geef dat dan aan. De meeste vormen van pijnbestrijding kunnen uitsluitend in het ziekenhuis worden toegepast. Ook al zijn er thuis ook steeds meer mogelijkheden.

Ontspannen

Bevallingspijn wordt enigszins verdoofd. Bij iedere langdurige, heftige lichamelijke activiteit maakt je lichaam endorfine aan, een soort natuurlijke morfine. Je pupillen worden groot en je raakt in jezelf gekeerd, waardoor de pijn draaglijker wordt.

Maar gaat de bevalling supersnel, dan heeft je lichaam niet genoeg tijd om voldoende endorfines aan te maken. Dat heb je helaas niet zelf in de hand. Wat je wel zelf kunt doen, is proberen te ontspannen. Als je je verzet tegen de bevallingspijn, krijg je minder van die natuurlijke drugs in je lichaam. De kunst is dan ook om je over te geven aan de pijn. Eigenlijk moet je je daar al van tevoren op voorbereiden, bijvoorbeeld met een zwangerschapscursus.

Als je ervan uitgaat dat het je lukt, krijg je betere weeën en verloopt de bevalling meestal vlotter. Verzet je je ertegen, dan duurt het vaak langer. Je maakt dan niet alleen minder endorfine aan, maar krijgt door de stress ook meer adrenaline in je lichaam. Die stof belemmert weer de aanmaak van hormonen die weeën opwekken, waardoor de bevalling trager verloopt. Het is dus niet zo dat je de hele bevalling zelf in de hand hebt, maar je kunt wel proberen zo goed mogelijk te ontspannen.

Is de tweede bevalling even pijnlijk als de eerste?

De eerste bevalling is over het algemeen het pijnlijkst en neemt ook de meeste tijd in beslag. Een tweede bevalling gaat vaak sneller en bovendien weet je dan hoe een bevalling verloopt.

Angstgedachten

Probeer dus voor de bevalling je angstgedachten uit te bannen. Het is logisch dat je schrikt als je hoort over dramatisch verlopen bevallingen, maar probeer ze van je af te zetten en te relativeren. Ga op zoek naar positieve bevallingsverhalen en vraag mensen je geen negatieve ervaringen te vertellen.

Steun van je omgeving

Behalve vertrouwen in jezelf, is steun van je omgeving belangrijk. Je partner en de verloskundige of arts die bij je bevalling aanwezig zijn, kunnen bevestigen dat je het goed doet. Hun vertrouwen in jou helpt enorm. Daarnaast kunnen ze je ook praktisch steunen.

De verloskundige weet hoe ze vrouwen door de bevallingspijn heen kan slepen. Met haar steun en tips kom je vaak een heel eind. Ze kan je helpen steeds van houding te wisselen, een douche of bad te nemen, je te masseren. Wil je toch graag pijnbestrijding, dan kan de verloskundige je informeren over de mogelijkheden.

Wat helpt als je extreem angstig bent?

Praat met je verloskundige of arts over je angst voor de bevalling. Heeft je eerste bevalling bijvoorbeeld erg lang geduurd, dan is het zinvol om te overwegen deze keer in het ziekenhuis te bevallen, zodat je aan een weeënstimulerend infuus kunt worden gelegd – als dat nodig mocht zijn.

Hou voor ogen dat de pijn van een bevalling een ander soort pijn is dan wanneer je je bijvoorbeeld stoot. De pijn bij een bevalling geeft aan dat er zinvolle dingen gebeuren in je lichaam.

Bij een bevalling heb je nooit in één keer heel veel pijn: een normaal verlopende bevalling begint rustig, met weeën die in de loop van de uren steeds sterker worden, sneller komen en langer duren. Er zit een stijgende lijn in. Je lichaam maakt ook in stijgende lijn het hormoon endorfine aan, zodat je de weeën aankunt. Bij een plotseling optredende weeënstorm gaat dit niet op.

Heeft het zin om om een keizersnede te vragen?

Een keizersnede is en blijft een operatie. Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee en de nasleep ervan is vaak ook minder prettig. Daarom zal geen enkele gynaecoloog je een keizersnede geven op grond van angst voor de bevalling.

Heeft je eerste bevalling erg lang geduurd, bijvoorbeeld omdat je bekken te nauw was, dan kan de gynaecoloog je bekken tijdens een volgende zwangerschap opmeten en aan de hand van de uitkomst besluiten al dan niet een keizersnede te doen.

Tips:

  • Probeer fit de bevalling in te gaan, want dan houd je het beter vol.
  • Sluit je af voor angstaanjagende verhalen.
  • Vertrouw op jezelf, dan sla je je er veel makkelijker doorheen.
  • Warmte helpt! Neem een warme douche of huur/koop een bevalbad.
  • Probeer te relativeren: dit hoort nu eenmaal bij een kind krijgen.
  • Probeer de bevalling te zien als een positieve gebeurtenis: je krijgt een baby!

Meer informatie over bevallingspijn en pijnstrijding? Ga naar de website van het KNOV en download de folder.