Waarom doen weeën pijn?

Waarom doen weeën pijn?

Dat het pijn doet als je baby zich een weg door het nauwe geboortekanaal moet wurmen is begrijpelijk. Zoveel ruimte heeft hij niet. Maar waarom doen de voorafgaande weeën en naweeën pijn?

Je lichaam tijdens de bevalling

Zoals je misschien al wel weet, moet je baarmoedermond eerst verstrijken voordat de baby erdoor kan. De baarmoedermond bevat vooral bindweefsel en amper spierweefsel. De uitgang is – normaliter – hard, stug en sterk. Een baby daaruit laten komen is onmogelijk. De baarmoedermond zal dus eerst zacht moeten worden, net zo zacht als je oorlel. Dit proces noemen we verweken.

Als het weefsel week is, kan de baarmoedermond verstrijken (korter/plat worden). Vergelijk de baarmoedermond maar met het tuitje van een ballon. Verstrijken is het plat maken van dit tuitje. Verder moet de stand van de baarmoeder ook nog wat veranderen. De baarmoeder wijst nu nog naar achter: tijdens de bevalling zal deze naar voren gaan staan, in lijn met de baarmoedermond. Is dit allemaal gebeurt, dan kan de baarmoedermond openen (ontsluiten).

Voor dit proces zijn een aantal hormonen verantwoordelijk. Zo is het hormoon prostaglandine verantwoordelijk voor het zachter maken van de baarmoedermond. Tijdens de bevalling zorgt de druk van het hoofdje tegen de baarmoederhals ervoor dat er een flinke oxytocinestijging plaatsvindt. Oxytocine is verantwoordelijk voor de weeën. Het hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en dat je weeën uiteindelijk steeds krachtiger worden. Hoe meer oxytocine het lichaam aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt.

bevallingspijnIllustratie van verschillende stadia van ontsluiting. 

Waar komt de pijn vandaan?

Je hebt de uitdrukking vast al eens voorbij horen komen: ‘Je hebt 10 centimeter ontsluiting, je mag persen!’ Het doet behoorlijk wat pijn om je baarmoedermond 10 centimeter te laten opengaan. Dat komt doordat de baarmoedermond gevoelig is en onder druk wordt geopend. Hiervoor zijn weeën nodig: het samentrekken van spiervezels in de wand van de baarmoeder. Ook de druk van de vliezen en het hoofdje van de baby helpen de cervix open te duwen. De baarmoeder vol met zenuwuiteinden, de samentrekkingen en de druk op de baarmoedermond, geen wonder dat we dit proces meestal als pijnlijk ervaren.

Is een wee net begonnen, dan is de pijn goed te doen. Op het hoogtepunt van de wee is de druk op de baarmoedermond het grootst en dan is de pijn het hevigst. Gelukkig is het hoogtepunt (meestal!) kort genoeg om de pijn te kunnen verdragen. Daarna neemt de sterkte van de wee weer af. Tot er weer een nieuwe wee komt. Tijdens zo’n samentrekking komt er ook spanning te staan op de banden. Ook dat geeft pijn. De banden lopen van de baarmoeder naar verschillende plekken van het bekken. Daarom kan de pijn ook op verschillende plekken voelbaar zijn. Dat verklaart gelijk waarom sommige vrouwen last hebben van pijn onder in de buik en anderen ook pijn voelen in hun rug of zelfs benen (rug-of beenweeën).

Bevallingspijn heeft nut

Pijn bij de bevalling, je zou willen dat het niet bestaat. Toch heeft de pijn een functie. Pijn is een signaal dat de bevalling begint. Jij zoekt daarom automatisch naar een veilige en rustige plek.

De pijn zorgt er ook voor dat je lichaam zelf pijnstillers (endorfines) aanmaakt. Daardoor voel je minder pijn en kun je de pijn tijdens de bevalling beter verdragen. Angst en spanning kunnen de aanmaak van endorfine weer belemmeren. Het gevolg: je lichaam gaat adrenaline aanmaken. Adrenaline werkt juist pijnopwekkend. Te veel adrenaline in je lijf maakt ontspannen dus moeilijker en remt ook weer de afgifte van oxytocine. En dat heb je juist nodig voor krachtige weeën. Dus hoe relaxter je bent, hoe makkelijker endorfines aangemaakt worden en hoe minder pijn je voelt. Hoe erg de pijn is, daarover zijn de meningen verdeeld. De ene vrouw wil het liefst pijnloos bevallen, de ander vindt dat pijn bij de bevalling juist voldoening geeft: het is nodig om de ontsluiting te bewerkstelligen. Zonder sterke weeën kom je niet ver.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Wordt de pijn te heftig, dan kun je kiezen voor pijnstilling. Dat er in Nederland vaak wat terughoudend wordt omgegaan met medische pijnstilling, heeft te maken met de extra kans op complicaties. De meeste vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling hebben invloed op de conditie van je kind en ook voor moeders zijn er risico’s aan verbonden.

Zo maakt medische pijnbestrijding bijvoorbeeld de kans op een kunstverlossing groter. Wil je graag bevallen met pijnstilling dan kun je kiezen uit verschillende methoden zonder medicijnen, zoals bijvoorbeeld TENS en acupunctuur of met medicijnen, zoals een ruggenprik en lachgas.

Video: Welke soorten weeën zijn er en hoe kun je ze het beste opvangen?