Dit zijn de bevallingstrends van 2020

Ook in de geboortewereld ontstaan af en toe nieuwe trends. Of een aloude bevallingsmethode wordt opeens weer heel populair. Ben je zwanger? Even opletten dus. Volgens doula Annelies Mulder zijn dit de huidige bevallingstrends. Wie weet brengt het je op ideeën.

1. Bevallen in bad

Bevallen in water wint nog steeds aan populariteit. Voor thuis kun je een speciaal bevalbad huren of kopen en veel ziekenhuizen hebben er inmiddels ook één in huis. Zo niet, dan is het soms mogelijk om je eigen bevalbad mee te nemen. Een badbevalling is net zo veilig als bevallen ‘op het droge’ en heeft allerlei voordelen. Veel vrouwen vinden het een verademing om tijdens de bevalling in warm water te zitten. Je bent gewichtloos (heel fijn met een zware buik!) en je kunt makkelijk elke houding aannemen die goed voelt. Zo kun je je lichaam voor je laten werken. Door de ontspanning van het warme water kun je bovendien beter bijkomen tussen de weeën door, het werkt pijnstillend en het stimuleert de aanmaak van belangrijke bevallingshormonen.

Advertentie

Lees hier meer over hoe een bevalling in bad te werk gaat.

Badbevalling

2. Doula

Bevallen onder begeleiding van een doula is in Nederland nog relatief nieuw, maar wordt steeds bekender. Een doula ondersteunt de bevalling op een professionele, maar niet-medische manier. Ze heeft oog voor het fysieke, maar ook het emotionele aspect van een bevalling. Of het nou acht of achtentwintig uur duurt, een doula wijkt niet van je zijde en helpt je zo prettig mogelijk te bevallen. Bijvoorbeeld door het geven van massages, je te assisteren bij de juiste manier van ademhalen en te zorgen voor een fijne, kalme sfeer. Ook helpt ze je bij het maken van keuzes voor de bevalling en het bewaken van je wensen, waarbij ze nauw samenwerkt met je partner.

Tip: dit zijn de voordelen van een doula

3. Geboorteplan maken

Steeds meer zwangere vrouwen maken een geboorteplan. Een geboorteplan is geen eisenpakket om een droombevalling af te dwingen of om medische interventies te weigeren, maar een document waarin je, samen met je partner, de wensen en verwachtingen beschrijft omtrent de geboorte. Door dit plan met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken, kun je je wensen uiten, maar ook je zorgen of angsten. Nuttig dus om hier tijd aan te besteden. Het is tenslotte jouw bevalling, jij hebt de regie.

Check hier onze handige handleiding: zo schrijf je een geboorteplan.

4. Kraamplan maken

De eerste tijd met je baby is vaak een rollercoaster van nieuwe ervaringen en emoties voor beide ouders én de baby. Al die nieuwe taken, dat kleine mensje dat je helemaal in beslag neemt, terwijl je zelf ook enorm moet wennen en herstellen. Met een kraamplan creëer je jouw optimale omstandigheden voor een fijne kraamtijd, waarin je zoveel mogelijk kunt uitrusten en genieten van je baby. Bij het opstellen van je kraamplan verdiep je je in wat er allemaal mogelijk is, wat je fijn lijkt of juist niet en wat je belangrijk vindt voor je baby. Zo wordt dit voor jou en je partner concreet, maar kun je het ook goed duidelijk maken aan je kraamverzorgende. Als jullie geen specifieke wensen aangeven, kun je ervan uitgaan dat ze haar vaste routine volgt. Dat kan ook prima zijn, maar misschien willen jullie het graag anders. Wat er allemaal in het kraamplan kan staan en hoe je ‘m schrijft, lees je hier.

5. Zelf geassisteerde keizersnede

In 2017 was er een heel bijzonder bevalling in het Diakonessenhuis in Utrecht: hier werd voor het eerst in Nederland een maternal assisted c-section uitgevoerd. Normaal haalt de gynaecoloog bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder, maar bij deze begeleide keizersnede zijn het de handen van de moeder die de baby uit de buik tillen. Bijzonder! In het buitenland wordt deze variatie op de keizersnede al langer toegepast. Het zou zomaar kunnen dat dit in Nederland ook steeds vaker gaat gebeuren.

Zelf geassisteerde keizersnede

6. Professionele geboortefoto’s

Je kunt je partner natuurlijk foto’s laten maken tijdens de bevalling, maar steeds meer aanstaande ouders huren hiervoor een geboortefotograaf in. Een professionele geboortereportage vertelt het verhaal vanaf de weeën tot het bezoek van de opa’s en oma’s. De fotograaf legt op een integere manier het intieme moment van de geboorte vast en dat levert vaak fantastische foto’s op. De emoties spatten van het beeld. Een prachtige herinnering aan het meest bijzondere moment van je leven. Sinds kort zijn er enkele ziekenhuizen waar een geboortefotograaf ook welkom is op de operatiekamer tijdens een keizersnede. Kijk hier hoe dat zit. Ook dat zou trouwens zomaar eens een trend kunnen worden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Beeld: Mamalogisch


Annelies Mulder

Doula

Annelies Mulder (35): 'Rock your birth! Bevallen gaat in de basis over je instinct, je oerkracht en je zelfvertrouwen. Dat is waar ik als doula vertrouwd mee ben. Ik breng kracht & positiviteit in je leven op een moment waarop je dat echt nodig hebt en verdient. Ik ben gespecialiseerd in geboortetrauma, angst voor de bevalling en medische indicaties. Je weet precies wat je nodig hebt als je vertrouwt op je intuïtie. You've got this! Bevallen zoals jij wilt, met de fijnste steun die je je kunt wensen: dat is Mamalogisch'