Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
navelstreng-doorknippen

De navelstreng doorknippen

Als je baby is geboren, wordt de navelstreng doorgeknipt. Een bijzonder moment: voor het eerst is je baby echt los van je! Waar diende die navelstreng eigenlijk voor? En hoelang kan er het beste worden gewacht met het doorknippen?

Advertentie

Functie navelstreng

Tijdens de zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta (moederkoek). De placenta neemt onder andere voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt dat via de navelstreng naar je baby. Ook komen er via de placenta en navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht. Handig, want deze antistoffen beschermen je baby tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen verschillende soorten infecties.

Afvalstoffen en koolzuur van je baby gaan de andere kant op: via de navelstreng naar de placenta. De placenta geeft dit door aan jouw bloedstroom, zodat je lichaam de afvalstoffen keurig opruimt.

Hoelang wachten met navelstreng doorknippen?

Na de geboorte is je baby nog even verbonden met jou. Er stroomt dan nog bloed door de navelstreng naar je baby. Na een paar minuten houdt de navelstreng op met ‘kloppen’. Dit houdt in dat er geen bloed meer door de navelstreng stroomt. Al jaren is het een discussiepunt wanneer de navelstreng precies afgeklemd en doorgeknipt zou moeten worden: gelijk na de geboorte of pas als de navelstreng is uitgeklopt?

Voordelen ‘laat afnavelen’

Het doorknippen van de navelstreng noemen we afnavelen. De afgelopen jaar hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat laat afnavelen een positief effect heeft op de gezondheid van de baby. Er gaat dan namelijk meer bloed van de placenta naar het kind. Hierdoor is het aantal rode bloedlichaampjes hoger, en dit helpt tegen onder andere bloedarmoede.

Advertentie

Voor deze positieve effecten op de gezondheid van je baby moet je volgens onderzoekers zo’n twee tot drie minuten wachten met het doorknippen van de navelstreng. Toch wordt in de meeste westerse landen de navelstreng al tussen de tien en vijftien seconden na de bevalling afgeklemd. Alleen bij premature baby’s wordt vaak langer gewacht met afnavelen: zij hebben de extra rode bloedlichaampjes hard nodig, omdat er bij hen regelmatig bloed wordt afgenomen.

Nadelen ‘laat afnavelen’

Er zitten niet alleen maar voordelen aan het laat afnavelen. Gezonde kinderen, die op tijd worden geboren, kunnen geel gaan zien. Dit komt door een teveel aan rode bloedlichaampjes in hun bloed. Soms is hier een behandeling voor nodig.

Lotusbevalling

Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng helemaal niet door te knippen, maar te wachten totdat deze er vanzelf afvalt. Tot die tijd – soms dagen – is de navelstreng dan nog verbonden met de placenta. Dit noem je een lotusbevalling.

Navelstreng doorknippen

Als de navelstreng doorgeknipt wordt, klemt de verloskundige of gynaecoloog de navel af met een navelklem. Daarna wordt de navelstreng, vaak door de vader, met een schaar doorgeknipt. Hoewel zo’n navelstreng dik, stug en rubberachtig aanvoelt, is het doorknippen ervan niet moeilijk. Wees ook niet bang dat je baby er iets van voelt, er lopen gelukkig geen zenuwen door de navelstreng.

Advertentie

navelstreng doorknippen

Navelstompje

Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.

Lees ook: Cordring, wat is het en wat zijn de voordelen?

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, De Verloskundige

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu