weeën

Alles over weeën

Als je vliezen zijn gebroken of als je weeën voelt, gaat de bevalling beginnen. Hoe herken je die eerste echte wee? En welke soorten weeën zijn er?

Weeën herkennen

Wanneer je de eerste echte wee krijgt, is moeilijk te zeggen. Je hebt meestal eerst voorweeën, die overgaan in ontsluitingsweeën. Bij de een gebeurt dit al na een uur, bij de ander pas na een dag. Hoe herken je die eerste weeën?

Advertentie
 • Een echte wee komt regelmatig en wordt langzaam sterker. In het begin kan dat om de 10 minuten zijn, aan het eind van de bevalling elke 3 minuten, elke 2 minuten of zelfs nog sneller na elkaar.
 • Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig kan zijn. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende zich aandient.
 • Een echte wee begint meestal zachtjes, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en zakt langzaam weg.
 • Een echte wee zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. De voorweeën deden het voorbereidende werk, die maakten de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen de baarmoedermond.

Verschillende soorten weeën

Er zijn verschillende weeën. De eerste weeën waarmee je te maken kunt krijgen, zijn indalingsweeën of voorweeën. Deze weeën bereiden je lichaam voor op de bevalling. Wat voor soort weeën zijn er nog meer?

Gedurende de laatste maanden van je zwangerschap voel je hoogstwaarschijnlijk af en toe al ‘iets’ wat op het begin van de bevalling lijkt. Dat ‘iets’ kunnen harde buiken, indalingsweeën of voorweeën zijn: kleine samentrekkingen van de baarmoeder. 

 1. Voorweeën

  Je baarmoeder maakt zich alvast klaar en ‘oefent’ voor de bevalling. Toch is het moeilijk hier regelmaat in te ontdekken. De ene dag voel je misschien niets, de andere dag heb je een aantal harde buiken achter elkaar. Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan… Voorweeën zijn nog niet ‘het echte werk’, maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.

 2. Indalingsweeën

  Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van je baby daalt in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. Deze weeën kunnen voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies, sommige vrouwen merken er niets of weinig van.

  indalen babyIndalen van de baby

 3. Ontsluitingsweeën

  Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt. Deze weeën beginnen langzaam en worden steeds sterker, om zo de baarmoedermond klaar te stomen voor de geboorte. Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen. Deze weeën komen om de 3 à 4 minuten en houden ongeveer een minuut aan. Tijdens deze weeën controleert de verloskundige je baarmoedermond om te voelen hoe ver deze ontsloten is. Dit wordt ook wel toucheren genoemd.

 4. Buikweeën

  Buikweeën komen het meest voor. Hierbij voel je kramp in je buik. Je kunt buikweeën opvangen door je zo goed mogelijk te ontspannen, een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen die je misschien op zwangerschapsgym hebt geleerd.

 5. Rugweeën

  Bij rugweeën straalt de pijn uit naar je rug. Ook hierbij helpt warmte. Een goede houding zoeken en je partner vragen om tegendruk te geven, kan ook verlichting geven.

 6. Beenweeën

  Bij beenweeën voel je de pijn doorstralen naar je bovenbenen. De meeste vrouwen vinden dit nare weeën, omdat je de pijn moeilijk kunt opvangen. Wat helpt: vraag aan je partner of hij je bovenbenen stevig wil masseren. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen.

 7. Weeënstorm

  Ervaar je in 10 minuten 6 of meer weeën? Dan is er sprake van een weeënstorm. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 centimeter in een korte tijd is geklaard. De bevalling is dan vaak kort maar heftig.

 8. Persweeën

  Ook persweeën voelen als een golf die steeds groter en sterker wordt. Deze golf geeft aan wanneer je moet persen. Bij persweeën voel je flinke druk.

 9. Nageboorteweeën

  De placenta of moederkoek wordt na de geboorte van je kind uitgestoten. Om dit voor elkaar te krijgen, krijg je weeën. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.

 10. Naweeën

  Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat de baarmoeder samentrekt en weer tot normale grootte krimpt. Deze naweeën zijn te vergelijken met intense buikkrampen. Na een tweede of derde bevalling zijn er meer naweeën nodig om de originele grootte van de baarmoeder te bereiken, omdat de spieren in de buik na elke bevalling wat slapper worden.

Video: In deze video legt verloskundige Karlijn Jansen nog eens uit welke weeën er allemaal zijn

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website