Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kunstmatig opgewekte vroeggeboorte

Een zwangerschap verloopt helaas niet altijd goed. Het kan zijn dat bij de 20-wekenecho blijkt dat je kind ernstige aandoeningen heeft, waardoor de zwangerschap vroegtijdig moet worden afgebroken.

Kunstmatig opgewekte vroeggeboorte

Als de eerste drie maanden van je zwangerschap goed zijn verlopen, is de kans groot dat ook de rest van je zwangerschap goed gaat. Toch kan het ook misgaan. Je merkt dat je kind niet meer beweegt, dat je (helderrood) bloed verliest of dat er weeën op gang komen. De zwangerschap kan dan vroegtijdig worden afgebroken door middel van een kunstmatig opgewekte vroeggeboorte.

Advertentie

In Nederland worden jaarlijks 4000 baby’s te vroeg geboren. Je spreekt van een vroeggeboorte als een zwangerschap vroegtijdig, spontaan of kunstmatig, wordt afgebroken. Dat wil zeggen: na de periode van 20 weken t/m de 37e week van de zwangerschap. Een zwangerschapsduur van minder dan of gelijk aan 32 weken wordt extreme prematuriteit genoemd.

Afbreken zwangerschap

De meeste zwangere vrouwen in Nederland krijgen in de 20e week van de zwangerschap een echo. Waarschijnlijk ga je ervan uit dat je een gezond kind zult krijgen, en in de meeste gevallen is dat gelukkig ook zo. Helaas komt 3% tot 5% van de kinderen met ernstig aangeboren afwijkingen ter wereld.

Als uit de echo blijkt dat een kind levensbedreigende afwijkingen heeft, zoals een open ruggetje, geen ledematen of geen hersenen, kun je in overleg besluiten om de zwangerschap af te breken vóór de 24e week.

Een andere reden om de geboorte bewust op gang te brengen is als het leven van het ongeboren kind in de baarmoeder gevaar loopt en het daarbuiten meer kansen heeft op overleving. Ook als het leven van de moeder in gevaar is, kan de arts besluiten tot een kunstmatig opgewekte vroeggeboorte.

Dilemma

Door de huidige technieken kunnen ernstige afwijkingen en groeivertragingen goed worden opgespoord. Dat heeft voordelen. Aan de andere kant sta je nu als ouder wel voor een afschuwelijk dilemma. Je moet beslissen of je het kind, waar je al van houdt, moet laten aborteren. Ook al weet je dat de afwijkingen zo ernstig zijn dat het geen menswaardig bestaan kan hebben.

Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt voor deze beslissing en je niet laat beïnvloeden door gynaecoloog, verloskundigen of (religieuze) mensen in je omgeving. Uiteindelijk is het jouw beslissing. Als je twijfelt over de vastgestelde afwijking, vraag dan gewoon om een extra echo.

Opwekken of inleiden

Als het besluit is genomen, kan de bevalling worden opgewekt of ingeleid. De gynaecoloog zal niet kiezen voor een keizersnede. Een operatie is ingrijpender dan een opgewekte bevalling en er is meer risico op een infectie. Bij een keizersnede duurt het herstellen bovendien langer.

Neem de tijd om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Want het is niet niks, wat je is overkomen.

Bron: Gezondheidsplein