HELLP-syndroom

HELLP-syndroom

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 vrouwen tijdens hun eerste zwangerschap hoge bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging. Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging is het HELLP-syndroom.

Wat is het HELLP-syndroom?

Bij het HELLP-syndroom is er sprake van afbraak van rode bloedcellen, stoornissen aan de leverfunctie en een verlaging van het aantal bloedplaatjes. Het treedt meestal op na de twintigste zwangerschapsweek en kan zowel geleidelijk als heel acuut ontstaan.

Symptomen

Enkele symptomen kunnen zijn:

Het hoeft echter niet zo te zijn dat je alle klachten moet hebben, het kan ook een combinatie zijn dat wellicht kan duiden op HELLP.

Gevaar

Genezing van het HELLP-syndroom is niet mogelijk. Je wordt pas weer beter als de baby geboren is. Daarom wordt de zwangerschap vaak beëindigd , om jouw leven niet in gevaar te brengen. De baby is dan echter nog niet altijd klaar om geboren te worden en dit kan diverse complicaties met zich meebrengen. In ernstige gevallen kan de baby overlijden.

Herstel

Het HELLP-syndroom heeft niet alleen invloed op het lichaam, je bent immers ziek geweest. Het kan soms ook een emotioneel zware periode zijn, waarbij je plotseling hebt moeten vechten voor jouw leven en dat van je ongeboren kind. Je hebt dan ook tijd nodig om daarvan te herstellen. Ook kan het zijn dat je concentratieproblemen ervaart, gevoelig bent voor prikkels en last hebt van een verminderde conditie.

Hechten, rouwen, falen

Daarnaast kan je last hebben van problemen met de hechting met je kind omdat deze in de couveuse ligt of omdat je met de rouwverwerking bezig bent omdat je kind is overleden. Het gevoel van falen kan ook een rol spelen, dat je als vrouw anders zwanger bent of omdat het anders is verlopen.

PTTS

Je kunt hierdoor het post traumatische stress syndroom (PTTS) ontwikkelen als gevolg. Dit kan zich ook bij jou partner ontwikkelen. De juiste nazorg voor jou, je partner en jullie eventuele kindje is dan ook van groot belang.

Oorzaak HELLP-syndroom

De oorzaak van zwangerschapsvergiftiging en het HELLP-syndroom is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de kans op herhaling groot is en ook erfelijkheid speelt een rol. Het is in Nederland de belangrijkste oorzaak van het overlijden van moeders als gevolg van de zwangerschap.