tandarts-zwanger

Tandverzorging tijdens je zwangerschap

Elk kind kost een tand, aldus een oude volkswijsheid. Gelukkig is dit overdreven, maar het is wel verstandig tijdens je zwangerschap extra aandacht aan je gebit te besteden.

Goed poetsen

Tandverzorging tijdens zwangerschap is erg belangrijk, omdat je tanden veel te verduren hebben tijdens je zwangerschap, is het belangrijk goed te blijven poetsen. Poets je tanden minimaal twee keer per dag.

Advertentie

Veel vrouwen die last hebben van (ochtend-)misselijkheid vinden het niet prettig om met de tandenborstel achter in de mond te komen. Dit kan namelijk kokhalsneigingen veroorzaken. Toch is het belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen. Koop een tandenborstel met een kleine kop; zo heb je minder kans op kokhalzen.

Ontstoken tandvlees

Tijdens je zwangerschap kan je tandvlees opzwellen en gevoeliger zijn. Daardoor krijgen veel zwangere vrouwen geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Symptomen hiervan zijn onder andere rood, pijnlijk of bloedend tandvlees. Daarom is dagelijks goed poetsen, flossen en stokeren belangrijk om je gebit gezond te houden.

Bloedend tandvlees

Opgezwollen en gevoelig tandvlees gaat sneller bloeden. Poets daarom voorzichtig als je zwanger bent. Poets tanden, kiezen, tandvleesranden en tong met een zachte borstel. Zo voorkom je bloedingen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bloedend tandvlees, vooral in het tweede en derde trimester.

Overgeven en tandverzorging

Veel vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap en moeten overgeven. Het is verleidelijk om na het braken je tanden te poetsen. Toch is dat geen goed idee. Als je overgeeft, komt er maagzuur in je mond en dat tast je tanden aan.

Een tandenborstel heeft een schurend effect en daardoor poets je je tandglazuur weg. Het is beter je mond te spoelen met (mond)water en daarna een kauwgompje te nemen. Wil je toch je tanden poetsen, wacht dan een half uurtje. Dan heb je minder kans dat je je glazuur beschadigt.

Tandarts tijdens zwangerschap

Het is verstandig om ook tijdens je zwangerschap de (half)jaarlijkse controle bij de tandarts uit te laten voeren. Vertel je tandarts dat je in verwachting bent. In de eerste drie maanden neemt hij dan uit voorzorg geen röntgenfoto’s. Ook worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen soms uitgesteld tot na de bevalling.

Een plaatselijke verdoving bijnde tandarts kan in principe geen kwaad. De tandarts zorgt dat hij zo weinig verdoving gebruikt dat het niets tot nauwelijks de placenta bereikt. Het is uiteraard aan jou of verdoofd wil worden als je zwanger bent.

Eetpatroon

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap drie keer per dag een hoofdmaaltijd eet en maximaal vier keer een tussendoortje. Als je de hele dag door eet, is dat niet alleen slecht voor je gewicht maar ook voor je tanden. Door de hele tijd te eten heeft je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die bij elke maaltijd horen.

Als je toch iets eet tussendoor, probeer snoep dan te vermijden. Eet in plaats daarvan rauwkost, fruit of kaas. Ook is het belangrijk dat je veel calcium uit je voeding haalt. Niet alleen voor jouw gebit maar zelfs voor het gebit van je baby dat tijdens de zwangerschap al wordt aangemaakt.