Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Aspirientje tegen vroeggeboorte’

Een simpel aspirientje lijkt vroeggeboortes te kunnen voorkomen. In 2015 kregen Amsterdamse wetenschappers 350.000 euro om dat op grote schaal te onderzoeken.

Advertentie

Aspirine wordt momenteel al met succes gebruikt voor de preventie van zwangerschapsvergiftiging. Gynaecologen van het VUmc en AMC in Amsterdam verwachten echter dat een lage dosis aspirine ook spontane vroeggeboorte kan voorkomen.

‘We dachten lang dat er geen specifieke oorzaak voor spontane vroeggeboortes was, maar inmiddels hebben we signalen dat al in het begin van de zwangerschap iets misgaat bij de aanleg van de placenta. Door dagelijks aspirine te slikken klontert het bloed minder, is de doorbloeding van de placenta beter en zou die het langer vol kunnen houden,’ aldus VU-gynaecoloog Marjon de Boer.

Belangrijk om te vermelden is dat het in het onderzoek om 80 milligram aspirine per dag gaat. De pijnstiller van de drogist is verpakt per 500 milligram en nadrukkelijk af te raden voor zwangere vrouwen, vanwege kans op bloedingen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: het Parool/VUmc – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Alles over vroeggeboorte

Vroeggeboorte kan erfelijk zijn

DNA baby oorzaak vroeggeboorte?

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier