Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

13x briljante manieren om je zwangerschap vast te leggen

Je kunt het je nu vast niet voorstellen, maar hoe bijzonder je zwangerschap ook is, ooit zijn er alleen vage herinneringen over. En precies daarom is het zo leuk om een aandenken te hebben dat je even mee terugneemt naar deze bijzondere tijd. 

Advertentie

Als je er middenin zit, is het moeilijk te geloven dat die unieke veertig weken je niet helder zullen bijblijven. Daar heeft je brein nóóit genoeg gigabytes voor. Daarom: de leukste manieren om je groeiende buik, je hormonale streken en je (aandoenlijke) gedachten over het moederschap te vereeuwigen. Zo stap je later, in een melancholische bui, even terug in de tijd. Mét het kind dat nu nog in je buik zit. Hoe tof!

  1. Zwangerschapsfotoshoot

    zwangere vrouw met kind

    Als je je altijd al eens een dagje model wilde voelen, heb je nu een mooi excuus. En een fotoshoot is ook een absolute aanrader als je je wat onzeker voelt over je veranderende lijf. Een professionele fotograaf weet precies hoe hij jou en je buik prachtig in beeld krijgt. Dat is toch heel anders dan die homemade kiekjes in joggingbroek op de bank. Omdat zwangerschaps- en geboortefotografie erg populair zijn, bieden veel fotografen dit aan. Zoek naar iemand die jouw stijl begrijpt. Tip: Hier boek je een zwangerschapsfotoshoot.

    Online portfolio’s geven een goede indruk, maar je kunt ook eerst kennismaken met de fotograaf. Een goede klik is belangrijk om ontspannen te kunnen poseren. Juist omdat je een bijzondere periode in je leven vastlegt, is het essentieel dat je ook later graag naar het resultaat blijft kijken. 10 tips voor mooie zwangerschapsfotografie.

    Advertentie
  1. 3D beeldje

    bellysisters 3d beeldje

    Een bescheiden maar elegant alternatief voor de gipsbuik is een 3D-beeldje van je zwangere zelf. Bij BellySisters ga je eerst op de foto (naakt of in ondergoed), waarna op basis van de digitale beelden een 3D-afdruk wordt gemaakt. Je kunt uit verschillende materialen en kleuren kiezen. Ook fijn: eventuele putjes in billen of dijen werken ze met liefde voor je weg. Bekijk hier de volledige werkwijze van BellySisters.

  2. Portrettekening

    zwangerschap portrettekening lief moment

    Illustratie: Lief Moment

    Zit je niet per se te wachten op een professionele fotoshoot, maar wil je wel een blijvende herinnering aan je zwangerschap? Bij Lief Moment kun je zelf een foto insturen om hier een geïllustreerd portret van te laten maken. Je kunt er ook voor kiezen om een foto van je gezin of jou en je partner in te sturen. Alleen nog even inlijsten en boven je bed hangen!

  3. Giet je buik in gips

    gipsafdruk zwangere buik
    Het is al jaren het hoogtepunt tijdens babyshowers: de babybuik laten gipsen. Je kunt er ook een speciale kit voor kopen om het thuis zelf te doen. Naderhand kun je de buik eventueel (laten) beschilderen of beplakken met stof of mozaïeksteentjes.

    Maar wat als zo’n levensgroot kunstwerk niet in je interieur past? De Britse fotografe Amy Knowles bedacht daar iets leuks op. Ze fotografeert pasgeboren baby’s ín de gipsbuik. Mooi om te zien hoe je kind in je buik heeft gezeten, want dat kun je je na de geboorte nauwelijks meer voorstellen. Kun je na een soortgelijke fotoshoot altijd nog beslissen of je de foto óf de buik zelf boven de commode hangt.

    Lees ook: Hoe organiseer je een originele babyshower

  4. Belly painting

    belly paint zwangere vrouw

    Een beschilderde buik kan cheesy óf supertof uitpakken. Het ligt maar net aan het thema en de skills van de schilder. Op Google staan veel lollige foto’s van buiken als surprise-ei, voetbal, meloen en vissenkom. Ook populair zijn beertjes en Disney-figuren of het welbekende ‘loading’-symbool.

    Houd bij het kiezen van een ontwerp in je achterhoofd dat een mooie foto waarschijnlijk je doel is. Het beschilderen zelf is geinig, een grappig plaatje is op het moment zelf lachen, maar uiteindelijk gaat het om het aandenken. Daarom is iets persoonlijks misschien geschikter. Denk bijvoorbeeld aan:

    – De 20-weken-echofoto
    – Een grafiek van je baby’s hartslag
    – Het patroon van het eerste rompertje dat je kocht
    – De omtrek van je partners handen
    – Een mooi geschreven boodschap of songtekst voor je baby
    – Een tekening van een grote broer of zus
    – Een puur decoratief (wit) henna- of mandalapatroon kan ook goed werken. Of laat je buik versieren met strasstickers of glow-in-the-dark-verf als extravagant je ding is.

  1. Pretecho

    pretecho

    Een pretecho is iets anders dan de medische echo’s die je sowieso krijgt: je doet het puur voor de – juist! – pret. Je kunt uitgebreid bekijken wat je baby allemaal uitspookt daarbinnen (gapen, grijnzen, zwaaien of duimzuigen) en krijgt na afloop foto’s en/of filmpjes mee.

    Een pretecho is het beste te maken tussen de 25 en 30 weken zwangerschap, als de gezichtsvormen duidelijk zichtbaar zijn en je baby nog goed in beeld past. Hoe bijzonder dat je kind later realistisch beeldmateriaal kan bekijken van zijn leven in jouw buik. Lees hier meer over de verschillende soorten pretecho’s die er zijn.

  2. Timelapse

    Met een timelapse of stop-motion-filmpje prop je veertig weken in veertig seconden (of iets langer) en zie je je buik groeien als een ballon die wordt opgeblazen. Fotografeer jezelf vanaf het begin van de zwangerschap dagelijks of een paar keer per week in dezelfde houding voor dezelfde achtergrond. Ook leuk: op de eerste foto de zwangerschapstest laten zien en op de laatste het resultaat: je baby. Wel een klusje om alle beelden achter elkaar te plakken, máár het blijft voor altijd genieten.


    Prachtig voorbeeld van een timelapse van 90 seconden.

  3. Buikfoto’s

    silhouette foto zwangere vrouw

    Is een timelapse je te ingewikkeld, dan kun je ook elke week een foto van je buik en de mooiste later samen in een grote lijst doen (zie hier een goed voorbeeld). Neem de foto bijvoorbeeld van bovenaf, zodat je je buik steeds verder naar voren ziet steken (en je voeten uit beeld verdwijnen!).

    Of ga voor een telkens veranderend silhouet, door en profil foto’s met natuurlijk tegenlicht te maken. Deze tutorial legt uit hoe je dat doet. Je kunt dit ook doen door elke keer volledig in zwart gekleed voor een witte achtergrond te gaan staan. Eventueel kun je de foto’s op de computer bewerken en er stickers of teksten bij zetten die je herinneren aan de bijbehorende zwangerschapsweek.

  4. Zwangerschapsdagboek

    zwangerschapsdagboek
    Elke dag voor het slapengaan nog een lang verhaal opschrijven. Voel je aan je (vrucht)water dat dat ‘m niet gaat worden? Korte tekstjes kunnen ook heel goed een beeld van je zwangerschap geven. Noteer telkens een paar regels, bijvoorbeeld over:

    – Een gekke zwangerschapsdroom
    – Je cravingdu-jour
    – De lieve opmerking die een buurvrouw over je buik maakte
    – De bizarre aanleiding van je hormonale emo-uitbarsting
    – Hersenspinsels over hoe het moederschap zal zijn
    – Hoeveel geld je nú weer hebt uitgegeven aan babyspullen
    – Wat je je kind later wilt leren

    Je kunt speciale zwangerschapsdagboeken kopen, waarin je allerlei info makkelijk kunt opschrijven, vaak met ruimte voor foto’s.

    Bekijk ook: De mooiste zwangerschapsdagboeken en invulboeken voor je baby

  1. Professioneel verhaal

    Vind je schrijven lastig, dan kun je hier ook een tekstschrijver voor vragen. Op basis van één of meer interviews krijg je jouw verhaal mooi verwoord en ingebonden. Er zijn ook doula’s en geboortefotografen die dit doen, zodat je een compleet document met foto’s erbij krijgt. Goedkoop is het niet, maar dan heb je ook wat.

  2. Babyshowerboek

    babyshower invulboek
    Ook leuk als aandenken is een babyshower invulboek. Alle gasten van je babyshower kunnen er wensen voor je baby in kwijt, voorspellingen over de babynaam, maar ook persoonlijke berichtjes aan jou.

  3. Tijdcapsule

    time capsule
    Een echofoto, een handgeschreven brief aan je kind, foto’s van the making of de babykamer, een etiket van de koekjes die je ’s nachts at, het ziekenhuismutsje, het kraamlogboek, een monster van het enige parfum dat je tijdens de zwangerschap lekker vond. Alles wat je herinnert aan deze bijzondere periode stop je in een mooie doos, die je pas weer openmaakt op een bijzonder moment met je kind.

    Of geef je kind de doos later cadeau, bijvoorbeeld op zijn achttiende verjaardag. Je kunt ook een kant-en-klare TimeCapsule kopen, compleet met labels, herinneringsboekje en sealsticker.

  4. Muziek

    muziek luisteren tijdens zwangerschap

    Liedjes kunnen heel makkelijk een gevoel oproepen dat bij een bepaalde periode of situatie in je leven hoorde. Denk maar aan die zomerhit tijdens een bijzondere vakantie of de muziek die je altijd met je eerste verkering luisterde. Zo kun je ook een playlist maken voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld met liedjes die je nu raken of extra happy maken.

    Ook een idee: vraag een singer-songwriter of muzikant een liedje speciaal voor jouw baby te maken. Pianist Roger Spees doet dit bijvoorbeeld. Als je de muziek tijdens de zwangerschap al voor je baby speelt, zal hij het muziekje na de geboorte waarschijnlijk herkennen. Zo wordt het echt jullie soundtrack. Lees hier meer over de heilzame werking van muziek tijdens je zwangerschap.

Meer weten? Alles over de ontwikkeling van het gehoor van je baby. 

Beelden: Gettyimages, Bellysisters, Lief Moment

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier