Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe lang duurt een zwangerschap echt?

Grote kans dat je denkt dat een zwangerschap 40 weken, oftewel 9 maanden duurt. Toch klopt dit niet helemaal. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de uitgerekende datum wordt bepaald.

Advertentie

Zwangerschapsduur van 40 weken

Er wordt altijd gesproken over een zwangerschapsduur van veertig weken. Dit wordt dan ook aangehouden op zwangerschapskalenders. De reden hiervoor is dat er gerekend wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De twee weken voor de bevruchting worden dus meegeteld bij de duur van een gemiddelde zwangerschap. Oftewel: je bent dus eigenlijk geen veertig, maar 38 weken zwanger.

Uitgerekende datum

De reden dat de twee weken voor de bevruchting mee worden geteld, is puur praktisch. De meeste vrouwen weten precies wanneer de eerste dag van hun laatste menstruatie was. Het moment van de bevruchting is daarentegen vaak niet meer precies te achterhalen. Want zelfs als je precies weet wanneer je seks hebt gehad in deze periode, kan de bevruchting iets later hebben plaatsgevonden. Een eicel kan namelijk ook pas 24 uur na de eisprong bevrucht worden en zaadcellen (sperma) blijven soms wel drie dagen in leven, waardoor de daadwerkelijke bevruchting ook later pas kan hebben plaatsgevonden. Door te rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie kan de uitgerekende datum dus redelijk goed bepaald worden. Dit is belangrijk om de zogenaamde à terme periode te weten. Dit is een periode van vijf weken, waarin de bevalling over het algemeen het beste kan plaatsvinden: van drie weken vóór de uitgerekende datum tot en met twee weken daarna.

Uitgerekende datum berekenen

Onregelmatige cyclus

Toch is ook met deze manier van rekenen de uitgerekende datum niet altijd helemaal nauwkeurig te bepalen. Als je een heel regelmatige cyclus hebt, zal het meestal wel kloppen. Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, dan is het minder betrouwbaar. De ovulatie (eisprong) vindt dan niet altijd exact twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Hierdoor kan de uitgerekende datum er qua berekening net even naast zitten.

12-weken echo

Om toch precies te weten hoe lang je zwanger bent, is er de termijnecho. Dit wordt ook wel de 12-weken echo genoemd, want deze eerste echo vindt meestal plaats als je rond de twaalf weken zwanger bent. Deze echo kan worden gedaan bij je verloskundige, maar ook in het ziekenhuis. Omdat baby’s de eerste maanden van de zwangerschap met vrijwel dezelfde snelheid groeien, kan aan de hand van deze echo nauwkeurig worden vastgelegd, hoe lang je precies zwanger bent. En wat dus daadwerkelijk de uitgerekende datum is.

Bevallen op uitgerekende datum

Hoewel de uitgerekende datum voor de meeste zwangere vrouwen een belangrijke dag op de kalender is, zijn er maar weinig baby’s die daadwerkelijk exact deze dag worden geboren: minder dan 5%. Toch is het fijn om de uitgerekende datum te weten, want hoe dichter je bij die dag komt, hoe groter de kans dat de baby binnenkort wordt geboren. Al bepaalt je baby uiteindelijk zelf wanneer hij er klaar voor is ter wereld te komen.

Bronnen: KNOVAntonius Zorggroep

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier