Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Uitgerekende datum berekenen

Uitgerekende datum berekenen - handige tool

Als je zwanger bent, wil je natuurlijk je uitgerekende datum zwangerschap weten. Zo kun je aftellen en je mentaal voorbereiden op de bevalling, maar ook voor de verloskundige is een uitgerekende datum berekenen belangrijk. Hoe lang ben ik zwanger? Hier kun je je uitgerekende datum berekenen.

Advertentie

Uitgerekende datum berekenen

Aan de hand van de zwangerschapsduur kan de verloskundige zien of je baby zich goed ontwikkelt. Er zijn verschillende manieren om je uitgerekende datum te bepalen. Zelf je uitgerekende datum berekenen is bij een regelmatige cyclus, redelijk betrouwbaar. Maar alleen je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan de exacte uitgerekende datum berekenen. En dan nog geldt dat maar 4% van de baby’s ook echt op deze datum wordt geboren.

Bijzondere momenten vastleggen voor later? Mooie zwangerschapsdagboeken vind je hier.

Uitgerekende datum

Als je je uitgerekende datum wilt berekenen, moet je eerst weten hoe lang je zwanger bent. Dit kun je bepalen door de dag van je ovulatie te berekenen. Daarvoor moet je weten wat de eerste dag was van je laatste menstruatie. Aan de hand van de gemiddelde lengte van je cyclus kun je zo bepalen wanneer de ovulatie heeft plaatsgevonden. Tel daar 40 weken bij op en je weet wanneer je bevalling ongeveer zal zijn.

Er is soms verwarring over de gemiddelde lengte van een zwangerschap. Is dit nou 38 of 40 weken? Dat zit zo. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is het 40 weken. Deze telling wordt meestal gebruikt om aan te geven hoe lang je zwanger bent. Maar vanaf het moment van bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken.

Advertentie

Volg hier je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby van week tot week.

Hoe lang ben ik zwanger?

Vraag je je af: hoever ben ik zwanger? Je uitgerekende datum kun je dus berekenen door 40 weken (280 dagen) op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij een regelmatige cyclus is deze methode redelijk betrouwbaar, maar het blijft een indicatie en geen exacte wetenschap. Je ovulatiedatum is afhankelijk van de lengte van je cyclus. Bij een langere cyclus zal de bevallingsdatum daarom later zijn, dan wanneer je een kortere cyclus hebt. Dit betekent dat iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is, je uitgerekende datum een dag later wordt. Met een handige calculator kun je zelf je uitgerekende datum berekenen.

  1. Tel eerst 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Iedere dag dat je menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag eerder. Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag later.

Wanneer is de berekening minder betrouwbaar?

Nogmaals, bij een regelmatige cyclus is deze berekening behoorlijk betrouwbaar. Maar de officiële uitgerekende datum kun je alleen vaststellen door middel van een echo. En dan nog is de kans klein dat je baby exact op de uitgerekende datum wordt geboren. Zelf je uitgerekende datum berekenen wordt minder betrouwbaar bij:

  • een onregelmatige menstruatiecyclus;
  • een menstruatiecyclus die veel langer of korter is dan 28 dagen;
  • gebruik van de pil;
  • gebruik van eisprong bevorderende middelen.

Meer lezen: Zo bereken je je menstruatiecyclus

Advertentie

Zwangerschap berekenen met de termijnecho

Om exact te bepalen hoeveel weken zwanger je bent, wordt er een termijnecho uitgevoerd. Meestal krijg je deze meteen na het intakegesprek met de verloskundige. Soms kan de verloskundige dit zelf doen, maar dat is niet altijd zo. Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. Vanaf dit moment kan de zwangerschapsduur namelijk met grote nauwkeurigheid worden vastgesteld. Je hoort dan wat je uitgerekende datum is. Wanneer je de echo krijgt hangt af van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclus.

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?

De uitgerekende datum geeft een goede indicatie wanneer je bevalling plaatsvindt. Toch bevalt maar ongeveer 4% van alle vrouwen precies op deze dag. De meeste vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dus dat is 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Het weten van je uitgerekende datum is erg belangrijk. Aan de hand daarvan kan de verloskundige namelijk kijken of je baby zich goed ontwikkelt. Ook weet je zo of de bevalling vroeg begint of juist lang op zich laat wachten: je kunt de geboorte uitrekenen. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken kan namelijk risico’s met zich meebrengen.

Video: Negen maanden zwangerschap in een video van vier minuten