Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Uitgerekende datum berekenen

Uitgerekende datum berekenen - handige tool

Je uitgerekende datum is belangrijk voor de verloskundige, omdat ze aan de hand van je zwangerschapsduur de ontwikkeling van je baby kan volgen. Maar zelf wil je natuurlijk ook graag je uitgerekende datum weten: daar leef je negen maanden lang naartoe. Hier kun je je uitgerekende datum berekenen.

Advertentie

Wanneer ben ik uitgerekend?

Wat is mijn uitgerekende datum? Dat is misschien wel een van je eerste gedachten als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt. Het onwerkelijke idee dat er een piepkleine baby in je buik groeit, wordt iets tastbaarder als je weet wanneer hij of zij ongeveer wordt geboren. Ga je nog net bevallen in de winter, of wordt het een lentekindje? Op welke datum vier je straks misschien wel ieder jaar een kinderfeestje?

Uitgerekende datum berekenen

Er zijn verschillende manieren om te voorspellen wanneer je baby wordt geboren. Dat kan bijvoorbeeld met de tool voor het berekenen uitgerekende datum bovenaan deze pagina. Zelf je uitgerekende datum berekenen is bij een regelmatige cyclus redelijk betrouwbaar. De termijnecho geeft meer zekerheid, die krijg je tussen 9 en 12 weken zwangerschap via de verloskundige of gynaecoloog. En vergeet niet: de meeste baby’s worden níét geboren op de uitgerekende datum, maar ergens in de weken ervoor of erna. Je kunt dus beter spreken van een uitgerekende termijn.

TIP! 20 babynamen die geluk of wonder betekenen

Hoe lang ben ik zwanger?

Je kunt je uitgerekende datum berekenen aan de hand van de bevruchting. De uitgerekende datum is namelijk 38 weken (266 dagen) na de bevruchting. Weet je niet precies wanneer dat was? Je bent zwanger geraakt tijdens de dagen voor of de dag van je eisprong. Als je een regelmatige cyclus hebt en weet hoeveel dagen die duurt, kun je je ovulatie berekenen. De eisprong is 14 dagen vóór de eerste dag van de menstruatie. Of, als je zwanger bent: 14 dagen voor je NOD (Niet Ongesteldheids Dag).

Advertentie

Let op: je ovulatiedatum is afhankelijk van de lengte van je cyclus. Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus 28 dagen, maar als jouw cyclus korter of langer is, was je eisprong ook eerder of later. Je uitgerekende datum schuift precies zoveel dagen naar voren of naar achteren, als het aantal dagen dat je cyclus korter of langer is dan 28 dagen.

Uitgerekende datum berekenen met menstruatiedatum

Gaat het je duizelen? Bereken je uitgerekende datum dan op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Je uitgerekende datum is 40 weken (280 dagen) daarna. De verloskundige bepaalt de zwangerschapsduur ook aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie, ook al ben je pas twee weken daarna zwanger geraakt. De meeste vrouwen weten wel wanneer ze voor het laatst ongesteld waren, maar niet wanneer ze hun laatste eisprong hadden. Bij het tellen van het aantal weken dat je zwanger bent, krijg je dus twee weken cadeau.

Bereken uitgerekende datum als volgt

Zo kun je zelf je uitgerekende datum berekenen:

  1. Bepaal de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Tel daar 280 dagen (40 weken) bij op.
  3. Is jouw menstruatiecyclus korter of langer dan 28 dagen? Het aantal dagen korter of langer, beïnvloedt de uitgerekende datum: die valt even veel dagen eerder of later.

Bij een cyclus van 30 dagen tel je dus twee dagen op bij de uitgerekende datum. Bij een cyclus van 25 dagen trek je er drie dagen vanaf.

Advertentie

Volg hier je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby van week tot week.

Hoe betrouwbaar is uitgerekende datum berekenen?

Het berekenen van de uitgerekende datum is redelijk betrouwbaar als je een regelmatige cyclus hebt, die dus elke maand hetzelfde aantal dagen duurt. Een preciezere manier om de uitgerekende datum te bepalen, is met een termijnecho. En dan nog is de kans klein dat je baby exact op de uitgerekende datum wordt geboren. Zelf je uitgerekende datum berekenen wordt minder betrouwbaar als:

  • je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt
  • je menstruatiecyclus veel langer of korter is dan 28 dagen
  • je de pil nog gebruikte
  • je Clomid slikt (medicatie om je eisprong te bevorderen)

Meer lezen: Zo bereken je je menstruatiecyclus

Uitgerekende datum berekenen met de termijnecho

Om exact te bepalen hoe lang je zwanger je bent, krijg je een termijnecho. Daarvoor krijg je ergens tussen de 9 en 12 weken zwangerschap een afspraak. Soms kun je hiervoor terecht bij je verloskundige en anders krijg je een afspraak bij een echopraktijk. De echoscopist meet op het scherm de baby in je buik en op basis van de metingen, de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclusduur kan je zwangerschapsduur heel nauwkeurig worden bepaald. Aan de hand daarvan hoor je wat je uitgerekende datum is.

Waarom is de uitgerekende datum belangrijk?

De uitgerekende datum, oftewel de zwangerschapsduur, is een goed uitgangspunt voor de verloskundige om de groei en ontwikkeling van de baby te volgen. Maar je hebt de uitgerekende datum ook nodig om allerlei praktische zaken te regelen rondom de komst van je baby. Zoals het aanvragen van zwangerschapsverlof en kraamzorg en het voorbereiden van je bevalling.

Lees meer: Zwangerschapsverlof berekenen: zo doe je dat

Hoe vaak klopt de uitgerekende datum?

Heb je De Grote Dag met een dikke rode stift omcirkeld op de kalender? Logisch, je leeft enorm toe naar de uitgerekende datum als je zwanger bent. En het is een goede indicatie wanneer je ongeveer gaat bevallen. Toch is het verstandig om een slag om de arm te houden, want eigenlijk is de kans het grootst dat je baby níét wordt geboren op exact de uitgerekende datum. Maar ongeveer 4% van de zwangere vrouwen bevalt namelijk op de uitgerekende datum. De rest bevalt ergens tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Je baby kan dus ook gerust drie weken eerder komen. Of je zit na de uitgerekende datum aldoor in spanning af te wachten, terwijl je baby rustig de tijd neemt…

Video: Negen maanden zwangerschap in een video van vier minuten
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting