BabyVoeding & borstvoeding

Borstvergroting en borstvoeding geven: kan dit?

 
Borstvergroting en borstvoeding, lukt dat altijd? Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Wat als je een borstvergroting hebt gehad. Kan je dan borstvoeding aan je baby geven? En hoe zit dat met een borstverkleining? Lactatiekundige Christine Bulsing geeft antwoord.

(Medisch) beoordeeld door:
christine bulsing
Christine Bulsing
Lactatiekundige
Lees verder onder de advertentie

Borstvoeding na een borstvergroting

Heb je een borstvergroting gehad en wil je borstvoeding gaan geven, dan is het belangrijk te weten waar de implantaten zijn geplaatst. Als de littekens onder de borsten of bij de oksels zitten, zijn de implantaten waarschijnlijk achter de borstspier geplaatst. De melkklieren zijn hierbij met rust gelaten en dat betekent dat je in principe gewoon melkproductie zult hebben. Er is dus geen reden waarom je geen borstvoeding kunt geven.

Als er een litteken rond de tepelhof zit of over de tepel en het tepelhof loopt, dan is de kans groot dat er melkklierweefsel geraakt is bij de operatie. Dit kan betekenen dat er te weinig klierweefsel over is om voldoende melk te produceren of dat de melkkanalen zijn beschadigd.

Waar de implantaten ook zijn geplaatst in je borsten: of het lukt om (volledig) borstvoeding te geven, weet je pas als je baby is geboren en je het hebt geprobeerd. Net zoals bij vrouwen zonder borstvergroting. Borstvoeding lukt niet bij iedereen, of je nou een operatie hebt gehad of niet.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Alles over borstvoeding

Kolven na een borstvergroting

Na een borstvergroting is er door de siliconen extra volume aanwezig in je borsten. Aangezien je borsten door stuwing groter worden, kan het nodig zijn om te kolven. Zo verminder je de spanning op je borsten. De combinatie van stuwing en implantaten kan vervelend aanvoelen door de hoge druk. Je kunt in de eerste week het beste een kolf huren totdat je zeker weet dat borstvoeding geven ook met implantaten bij jou goed werkt. Een borstkolf aanschaffen is daarom niet per se nodig tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Welke borstkolf past bij jou?

Lees verder onder de advertentie

Kun je veilig borstvoeding geven met implantaten?

Wellicht vraag je je af of het veilig voor je baby is als je borstvoeding geeft na een borstvergroting. Af en toe hoor je immers horrorverhalen van gescheurde implantaten en lekkende siliconen. Tot nu is er geen bewijs dat je kind een verhoogd risico heeft als je na een borstvergroting borstvoeding geeft. Als de melkproductie goed op gang komt, hebben de implantaten geen invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Heb je vragen of maak je je zorgen? Bespreek dit dan altijd met een arts.

Borstvoeding na een borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt borstweefsel weggehaald om zo de borst kleiner te maken. Door dat borstweefsel lopen de melkkanaaltjes. Hoe meer weefsel er wordt weggehaald, hoe meer melkgangen er missen en hoe kleiner de kans is dat je borstvoeding kunt geven. Ook kunnen er bij de operatie melkklieren beschadigd zijn geraakt.

Het positieve nieuws is dat onder invloed van hormonen tijdens de menstruatiecyclus melkkanaaltjes weer aan elkaar kunnen groeien. Soms worden er zelfs nieuwe kanaaltjes gevormd. Ook beschadigde zenuwen kunnen zich herstellen. Vaak komt een deel van de melkproductie wel op gang, maar of dit voldoende is om (volledige) borstvoeding te geven is van tevoren niet te voorspellen.

Advies van lactatiekundige na borstvergroting

Heb je een borstvergroting of -verkleining gehad en wil je borstvoeding geven, dan is het slim om contact op te nemen met een lactatiekundige. Zij kan je begeleiden en je helpen als je vragen hebt. In de meeste gevallen kun je borstvoeding geven na een borstoperatie. Maar een goed borstvoedingsbeleid en de juiste begeleiding zijn hierbij wel van belang. Bekijk hier wat een lactatiedeskundige precies doet.

Lees verder onder de advertentie

Kraamtijd

\Het is verstandig om het bij het intakegesprek met je kraambureau te vertellen als je een borstverkleining of –vergroting hebt gehad. Zo kan de kraamverzorgende hier rekening mee houden en het borstvoedingsbeleid waar nodig aanpassen. Ook zal je baby in de kraamweek waarschijnlijk vaker gewogen worden om te controleren of hij voldoende melk binnenkrijgt.

Lees ook:
Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)?

Borstvoeding geven met één borst

Als je vanwege een operatie nog maar één borst hebt, is de kans groot dat je 'gewoon' borstvoeding kunt geven. Vaak lukt het om voldoende melk uit één borst te halen. Het is ook in dit geval wel aan te raden om contact te zoeken met een lactatiekundige. Doe dit het liefst voor de bevalling, zo begin je goed voorbereid aan het geven van borstvoeding als je baby geboren is.

Lees ook: Voorbereiden op borstvoeding, zo doe je dat

Lees verder onder de advertentie

Bron: La Leche, Slingeland Ziekenhuis