Voor oudersVeiligheid

Veilige babykamer, hier moet je op letten

 
veilige babykamer Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

De babykamer inrichten, daar verheug je je vast op als je zwanger bent. Behalve mooi en knus wil je natuurlijk ook dat het een veilige en gezonde plek voor je baby wordt. Houd daarom rekening met deze tips.

(Medisch) beoordeeld door:
mieke cotterink
Mieke Cotterink
Expert kinderveiligheid
Lees verder onder de advertentie

Veilige babykamer

Je staat er misschien niet bij stil als je vertederd een ledikant en commode uitzoekt voor de babykamer, maar nieuwe meubels bevatten chemische stoffen. Net als behang, vloerbedekking en verf. De dampen die uit de nieuwe inrichting van de babykamer komen, kunnen schadelijk zijn voor aanstaande moeders en (pasgeboren) baby's. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de kinderkamer. Zo weet je zeker dat je baby straks in een veilige babykamer slaapt.

Kies verantwoord je spullen en materialen, én ventileer de kinderkamer goed. Als blijkt dat bepaalde producten schadelijke stoffen bevatten, vraag dan of iemand anders bijvoorbeeld de muren wil behangen. Ga ook niet zelf met verf in de weer: ook verf op waterbasis bevat vluchtige stoffen die je beter niet kunt inademen.

Lees op Watzitwaarin.nl wat de Rijksoverheid adviseert over contact met verf en andere materialen met schadelijke stoffen als je zwanger bent.

Lees verder onder de advertentie

Bed, commode en andere meubels

Bij meubels die je hebt gekocht in een meubelspeciaalzaak, mag je ervan uitgaan dat ze veilig zijn voor de babykamer. Heb je tweedehandsmeubels gekocht, controleer dan altijd of ze stevig en degelijk zijn. Kijk of er geen splinters, loszittende schroeven of spijkers aanzitten en of de verf niet afbladdert. Baby's en kleine kinderen stoppen van alles in hun mond, en sabbelen en bijten bijvoorbeeld op de rand van het ledikant. Controleer daarom ook of de meubels zijn geverfd met een veilige, kindvriendelijke verf (bijvoorbeeld verf op acrylbasis).

Houd er verder rekening mee dat ook uit het matras en aankleedkussen ook vluchtige stoffen kunnen vrijkomen. Ook die kun je het beste ruim op tijd kopen, zodat je het op tijd kan ventileren.

Shoppen voor een veilige babykamer: meer tips

Alle meubels voor de babykamer en andere babyspullen hebben zo hun eigen punten om op te letten voor de veiligheid. In deze artikelen staat per item beschreven wat belangrijk is:

Lees verder onder de advertentie

Stof, schimmels en huisstofmijt

Nieuwe meubels en stoffering kunnen ook stof bevatten doordat ze lange tijd ingepakt hebben gezeten, zijn opgeslagen en vervoerd. Voor tweedehandsmeubels geldt dit ook, en er kunnen schimmels en huisstofmijt in zitten. Maak ze goed schoon en laat ze ongebruikt staan, terwijl je regelmatig de ramen openzet.

Tip: Een luchtreiniger kopen? Hier vind je verschillende modellen voor de babykamer.

Lees verder onder de advertentie

Ademhalingsproblemen

Waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met schadelijke stoffen bij het inrichten van een veilige babykamer? Bij een slechte ventilatie en bij veel nieuwe producten tegelijk, kan je baby met een hoge concentratie van schadelijke stoffen in aanraking komen. Die stoffen kunnen leiden tot (blijvende) ademhalingsproblemen, zoals hoesten, verkoudheid of benauwdheid bij astma. Omdat baby's zo in de groei zijn, is de invloed van de verontreiniging in de lucht veel groter dan bij volwassenen. Ook hebben baby's vergeleken met volwassenen minder longblaasjes en een snelle ademhaling.

Plaats van het babybed en commode

Ook als je de meubels op hun plek zet, is het verstandig om rekening te houden met de veiligheid. Kijk waar de verwarming en verwarmingsbuizen in de babykamer zitten en zet het ledikant daar niet pal naast. Je baby kan het daardoor te warm krijgen of zich eraan branden. Hetzelfde geldt voor lampen: zorg dat je baby daar (als hij groter wordt) niet bij kan. Zet het bed ook ver genoeg uit de buurt van koordjes van gordijnen of andere raambedekkers. Deze kunnen in het bedje terechtkomen en je baby kan erin verstrikt raken. Let verder op stopcontacten, ook daar mag je baby niet bij kunnen.

Waar je nog meer aan kunt denken bij een veilige babykamer? Je baby kan in een onbewaakt ogenblik van de commode rollen, bijvoorbeeld terwijl jij bij zijn kledingkast staat om een schone romper te pakken. Zet de kast en de commode dus dicht bij elkaar, zodat alles binnen handbereik is terwijl je bij je baby staat. Of bewaar alles wat je nodig hebt om je baby te verschonen in laden onder zijn commode.

Lees verder onder de advertentie

Temperatuur in een veilige babykamer

Zet het bed van je baby ook niet in direct zonlicht én niet op de tocht. Je kunt je voorstellen dat je baby het anders soms heel warm of juist koud kan krijgen. De temperatuur in de babykamer houd je dan ook het liefst zo constant mogelijk: een temperatuur tussen de zestien en achttien graden is ideaal.

Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. Voel met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Als dit lauw aanvoelt, heeft je baby het aangenaam. Het is normaal dat zijn handen en voeten kouder zijn dan de rest van zijn lijf.

Tip: Dit zijn geschikte thermometers voor je baby.

Lees verder onder de advertentie

Babykleren wassen voor gebruik

Baby's hebben een relatief groot huidoppervlak en de huid laat makkelijker schadelijke stoffen door dan die van volwassenen. Daarom is het nodig om nieuwe babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes te wassen voor gebruik. Ook kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Bovendien drogen hydrofielluiers en badcapes na een wasbeurt ook veel beter af. Gebruik liever geen wasverzachter, want dat kan huiduitslag veroorzaken bij je baby.

Lees ook: Hydrofiele luiers, waarom je niet zonder kunt

Meer tips voor een veilige babykamer:

  1. Gebruik oplosmiddelarme verf. Al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan hoge concentraties vluchtige stoffen invloed hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kind.

  2. Ventileer goed tijdens het klussen.

  3. Maak tweedehands- of opgeslagen meubels altijd goed schoon.

  4. Verwarm de ingerichte babykamer gedurende een week (bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij) en ventileer tegelijkertijd.

  5. Altijd doen: ventileer 24 uur per dag door het raam op een kiertje te houden of het ventilatierooster van het raam licht te openen, ook als de baby er is.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo maak je je huis kindveilig

Bronnen: Rijksoverheid, De Verloskundige, VeiligheidNL

Lees verder onder de advertentie