Nieuwe babykleding wassen omdat het niet schoon is
Nieuwe babykleding vers uit de winkel zit er brandschoon uit. Babykleertjes in de kleinste maten zijn waarschijnlijk ook nog nooit door iemand aangepast. Hoe kunnen die nou vies zijn?
Voordat kleding in de winkel terechtkomt, ligt het vaak opgeslagen in een distributiemagazijn. Daarna maakt het nog een rit in het ruim van een vrachtwagen. Reken maar dat het daar stoffig is, en er is vaak ongedierte. Dat stof en de bacteriën kunnen ook in de kleertjes zitten. En weet jij door hoeveel shoppende handen ze al zijn gegaan? Schoon en fris, not so much.
Meer advies over de huid van je baby en hoe je die het beste kunt verzorgen? Zo blijft de huid van je baby gezond en zacht.
Waarom babykleding eerst wassen?
Bovendien zit er in nieuwe kleding ook een stof waaraan je je baby liever niet blootstelt: formaldehyde. Deze chemische stof kun je niet zien of ruiken en houdt nieuwe kleding kreukvrij. Omdat gekreukte kleren niet verkopen, worden ze daarom meestal behandeld met formaldehyde voordat ze in de winkel hangen. Ook wordt het gebruikt voor wol, om te voorkomen dat het krimpt.
De EU heeft een richtlijn voor de hoeveelheid formaldehyde die voor textiel mag worden gebruikt. Als die wordt overschreden, moet op het label in de babykleding staan dat je het eerst moet wassen, zodat je het meeste eruit spoelt. Formaldehyde kan een overgevoeligheidsreactie veroorzaken en je kunt er allergisch voor zijn. Behalve formaldehyde kunnen er meer toegevoegde goedjes in kleding zitten, bijvoorbeeld om de stof kleurvast te maken. Het is niet altijd duidelijk of die (op de lange termijn) veilig zijn voor de gezondheid.
Babykleding en de tere babyhuid
In de buik heeft je baby niets anders op zijn huid gehad dan vruchtwater. Het is in het begin dus wennen voor hem om kleertjes aan te hebben. Daarbij is de huid van een baby erg kwetsbaar en gevoelig. De babyhuid heeft nog geen beschermende zuurmantel, is dunner en meer doorlaatbaar dan de huid van een volwassene. Schadelijke stoffen en bacteriën kunnen daardoor makkelijker in het lichaam komen bij een baby.
Ook is een baby gevoeliger voor huidirritatie. Des te meer reden om nieuwe babykleertjes eerst te wassen voordat je ze aantrekt bij je baby. Dat geldt ook voor andere stoffen waarmee hij in aanraking komt, zoals handdoeken, beddengoed en aankleedkussenhoezen.
Lees ook: Babybedje of wiegje opmaken: dit heb je nodig
Op hoeveel graden babykleding wassen?
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Meestal kunnen babykleertjes op een lage temperatuur in de droger, maar het droogrek is natuurlijk ook prima.
Met welk wasmiddel babykleertjes wassen?
Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen. Of koop een wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid. Was ook altijd zonder wasverzachter: die bevat vaak geurstoffen en andere chemische toevoegingen waar de gevoelige babyhuid gevoelig op kan reageren.
Lees ook: De babyhuid verzorgen? Deze tips en adviezen helpen
Moet je babykleding strijken?
Om er zeker van te zijn dat alle bacteriën uit de kleertjes verdwijnen, kun je ze het beste ook heet strijken. Doe dit binnenstebuiten en check voor de zekerheid op het waslabel op welke temperatuur het strijkijzer maximaal mag. Ook hydrofiele doeken, lakentjes en handdoeken kun je het beste strijken.
Samen in de was
Het hoeft geen extra werk te zijn om de nieuwe babykleertjes voor je baby te wassen. Je kunt ze gewoon bij je eigen was in de wasmachine gooien. Kan jouw kleding niet op zestig graden? Gooi baby-items die wel heet gewassen kunnen worden dan bijvoorbeeld bij je beddengoed of handdoeken. En: vergeet niet het juiste wasmiddel te gebruiken, voor de gevoelige huid dus.
Lees ook: Billendoekjes: wel of niet gebruiken?
Moet je biologisch katoen ook wassen?
De meeste babykleertjes zijn gemaakt van zachte, ademende stoffen, zoals katoen. Bij de katoenteelt en het verwerken tot kleding worden veel bestrijdingsmiddelen en chemicaliën gebruikt. Dit is vooral erg schadelijk voor het milieu en voor de mensen die in de katoenteelt of kledingindustrie werken. Maar er kunnen ook meer schadelijke stoffen in de babykleertjes achterblijven.
Veel grote kledingmerken hebben tegenwoordig kleertjes van biologisch katoen. Dit betekent alleen niet dat dit altijd duurzamer is geproduceerd of beter is voor de babyhuid. Zelfs kleding van stoffen met een eco-keurmerk is maar vaak maar deels milieuvriendelijk geproduceerd. Nieuwe babykleertjes van biologisch katoen moet je dus ook eerst wassen. Al was het maar, omdat ze net zo goed in een stoffig magazijn hebben gelegen.
Tip! Nog niet alle babykleertjes in huis? Hier shop je de mooiste kleertjes voor je baby.
Wanneer moet je de babykleertjes wassen?
Veel vrouwen moeten in de eerste week van hun zwangerschapsverlof hun draai nog vinden, met ineens zoveel vrije tijd. Ben je nog te veel in de werkmodus om onderuit te zakken? Dan is nieuwe babykleertjes wassen en strijken een lekker mindful klusje. Zo heb je alles schoon en gestreken in de kast als de baby komt. Babykleertjes vouwen kan trouwens ook fijne afleiding zijn als je voorweeën hebt, maar de bevalling nog niet doorzet. Het allermooiste pakje gaat natuurlijk aan een hangertje of in de ziekenhuistas: daar mag je baby na de bevalling als eerste in shinen.
Lees ook: Babyverzorgingsproducten: waar moet je op letten?
Bron: Radar, Scientas.nl