Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeder waait wel mee

Columniste Lisa Wade (35) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is moeder van maar liefst 4 kinderen. Deze keer vertelt Lisa over een onverwacht uitje met haar dochter Simcha.

Advertentie

Het is zondagochtend. Simcha heeft haar zinnen gezet op een croissantje. Maar ik heb niks in huis en zij heeft geen zin om zich aan te kleden. Ik kan er tegen haar zin in een bord pap in duwen of haar in een maillot hijsen, maar ik heb geen puf voor tegengas. Ik besluit met haar mee te waaien en te kijken waar we uitkomen.
Tien minuten later loop ik met Simcha in haar pyjama een chic hotel binnen. Met stralende ogen verkondigt ze dat ze een croissantje met hagelslag komt eten en ondanks onze onverwachte en afwijkende verschijning worden we warm onthaald.

Grote mensenstoel

Hand in hand lopen we langs het buffet. Ze hebben croissantjes. En ze zijn zelfs nog warm. Simcha vertelt me wat ze hebben wil, kiest een plekje uit bij het raam en neemt plaats op een grote mensenstoel. Niet zo’n hoog kinderding vandaag. Ik hoef me voor de verandering totaal niet te bemoeien met of ze haar bord wel leeg eet. Ze wil zelfs nog een broodje. En een glas melk. Ze geniet van de mensen die langskomen op straat, het hondje dat een plas doet tegen de brug en van de mooie etalages van de winkels buiten. Ze juicht bij het zien van een echte grote bus en is helemaal vol van de kerkklokken die de mensen naar de kerk toe roepen. Iedereen die de eetzaal binnenkomt wordt begroet door een klein meisje in een wit hansopje met warrige haartjes en wangen vol chocola. Als we weggaan kennen we alle medewerkers van het hotel bij naam en beloven gauw terug te keren.

Zingende mensen

Onderweg naar de auto lopen we langs de kerk. Binnen zijn alle lichtjes aan. Simcha smeekt me of we alsjeblieft nog niet naar huis toe hoeven. Zullen we dan even bij de kerk gaan kijken? Ze belooft heel stil te zijn. Ik neem haar op m’n arm en sluip naar binnen. De dienst is in volle gang en van achter in de kerk luisteren we naar het orgel en de zingende mensen. Ik sta op het punt om weg te gaan als de voorganger gaat spreken, maar Simcha wil niks missen en dus nemen we op haar verzoek plaats aan de zijkant van de kerk. Van daar kunnen we precies door het kerkraam zien hoe het zonlicht tussen de takken van de bomen schijnt en de gezichten van de mensen binnen verwarmt.

Tumtummetje! Tumtummetje!

Simcha neemt vanaf mijn schoot alles in zich op. Bij het gebed waarin de voorganger om begrip en troost vraagt voor allen om ons heen die pijn lijden, vouwt ook zij haar handjes. Bij de collecte voor een goed doel krijgt ze van het echtpaar tegenover ons een centje toegestopt om in de collectezak te steken. Bij het slotlied gaat ze net als alle anderen staan. Ze kent de woorden niet maar zingt uitbundig mee. Na afloop komen meerdere mensen op ons af om ons te verwelkomen. Een oudere dame pakt vanzelfsprekend Simcha’s handje en neemt haar mee naar achteren. Daar is koffie neergezet en Simcha krijgt een glas limonade. Ze mag zelfs wat lekkers uitkiezen. Terwijl ik een praatje maak rent Simcha alsmaar de helling voor rolstoelen op en neer. ‘Tumtummetje! Tumtummetje!’ roept ze uitgelaten met haar snoepje nog in de hand terwijl ze geniet van hoe het kerkgebouw haar stem weerkaatst. Nooit gedacht dat ik hier uiteindelijk terecht zou komen. Vanaf het moment dat ik besloot met Simcha mee te bewegen lijkt het wel of er alleen maar moois mijn pad opkwam.

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier