Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Goed onderwijs: ik teken ervoor!

Steun de campagne ‘Goed onderwijs: ik teken ervoor’ van Ouders van Nu i.s.m. de AOb door onze petitie te tekenen voor structurele investeringen in het onderwijs.

Met de petitie roepen we het huidige en volgende kabinet op om snel en structureel te investeren in het onderwijs, om 3 redenen:

  1. In 2020 hebben 55.000 kinderen geen bevoegde leraar voor de klas. In 2028 zijn dit er 240.000
  2. Steeds vaker worden onbevoegden voor de klas gezet en leerlingen naar huis gestuurd
  3. Klassen zitten te vol en een aantal scholen overweegt al een vierdaagse schoolweek

Wat kun je doen?


Op donderdagochtend 30 januari opent Ouders van Nu een pop-upklas bij de Tweede Kamer in Den Haag en worden de petitie en alle hand-tekeningen van de kinderen aangeboden aan het kabinet.

Achtergrond

De problemen in het onderwijs raken allang niet meer alleen de scholen zelf. Steeds meer ouders in Nederland maken zich zorgen over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. En terecht! Het tekort aan personeel groeit snel en de kwaliteit van ons basisonderwijs staat zwaar onder druk. Het is het niet meer vanzelfsprekend dat onze kinderen elke dag goed onderwijs krijgen.

Even wat feiten

  • In 2020 hebben 55.000 leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas, dit loopt op naar bijna 100.000 leerlingen in 2025 en bijna 240.000 leerlingen in 2028.
  • Structurele investeringen zijn nodig, zodat het onderwijs weer een aantrekkelijke sector wordt om in te werken.
  • Als structurele investeringen uitblijven, krijgen onze kinderen straks les van onderwijzend personeel zonder opleiding, krijgen we vierdaagse schoolweken of moeten scholen sluiten.
  • Het tekort heeft niet alleen impact op de kinderen, maar ook op ouders en werkgevers.
  • Het lerarentekort treft vooral leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het wordt onmogelijk om alle leerlingen goed onderwijs te blijven bieden.
  • De ongelijkheid tussen groepen leerlingen groeit. Het aantal particuliere scholen stijgt, meer scholen vragen een torenhoge ouderbijdrage en steeds vaker kiezen ouders voor betaalde bijles.

Wat ouders willen

Ouders van Nu zet zich regelmatig in voor maatschappelijke onderwerpen die ouders bezighouden. Zo bood het merk in 2016 ruim 41.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan voor een uitbreiding van het partnerverlof na de geboorte en zette het merk zich in voor verruiming van de wet voor meervoudig ouderschap.