WinkelWijzerBabykamer & meubels

Babykamer inrichten: dit heb je nodig

 
resultaat van ouders die babykamer inrichten Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 8 minuten

De babykamer inrichten is voor veel (toekomstige) ouders een van de leukste klussen om te doen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Wat is onmisbaar in de babykamer en waar moet je op letten als het gaat om de veiligheid?

Lees verder onder de advertentie

Babykamer veilig inrichten

Het belangrijkst van de babykamer inrichten is natuurlijk de veiligheid van je baby. Nieuwe meubels, verf en behanglijm kunnen luchtjes afgeven die schadelijk zijn voor aanstaande moeders en (pasgeboren) baby's. Het advies is dan ook om al rond de 26e week van de zwangerschap te beginnen met het inrichten van de babykamer. Dan weet je zeker dat je baby straks in een veilige omgeving slaapt. Hier lees je meer over een veilige babykamer en waar je op kunt letten.

Babykamer spullen

Zowel in de winkels als online is er een enorm aanbod aan babyspullen. Als de nesteldrang toeslaat wil je misschien het liefst alles kopen wat mooi en schattig is, maar wat heb je nou écht nodig voor de babykamer? Dit is een handig lijstje om aan te houden:

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: Dit is de complete baby uitzetlijst, mét checklist

Wieg of ledikant

Kies je voor een wieg of een ledikant? Als je voor een wieg gaat, moet je later ook nog een ledikant kopen. Een wieg ziet er heel schattig uit, maar wordt al gauw te klein. Sommige baby's passen er na vier maanden al niet meer in, andere na een half jaar. In een ledikant kan je kind slapen tot hij ongeveer drie jaar is. Het is belangrijk dat je de bodem van het ledikant in hoogte kunt verstellen, zodat je baby er niet uit kan vallen of klimmen als hij groter wordt.

Lees verder onder de advertentie

Bij de indeling van de babykamer is de plek van het bedje een goed uitgangspunt: dit moet niet in de buurt van een verwarming staan of in de volle zon. Een baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en kan oververhit raken. Let ook op dat het bed niet op de tocht staat, want dan kan je baby juist ziek worden.

Lees meer: Zo zorg je ervoor dat je baby goed op temperatuur blijft

Let op: Wil je een (tweedehands) bedje een andere kleur geven? Houd er dan rekening mee dat baby's van een paar maanden kunnen gaan sabbelen aan de rand van hun bedje. Als je kind kan staan, kan hij ook aan de rand gaan staan knagen als hij wakker is. Breng niet één dikke, maar meerdere dunne lagen verf aan op meubels, en dan het liefst verf op waterbasis. Dit laat minder snel los en verkleint de kans dat je baby verf binnenkrijgt.

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: Dit zijn de aandachtspunten bij de aanschaf van een babybedje

Commode en kledingkast

De commode is allereerst bedoeld om je baby op te verschonen, maar meestal hebben ze ook opbergruimte voor kleertjes en verzorgingsspullen. Wel zo handig. Kledingkasten zijn er in allerlei maten. Het belangrijkst is dat een kast stevig is, niet kan omvallen en natuurlijk dat hij groot genoeg is, ook als je kind over een paar jaar grotere kleren heeft.

Heb je niet zo'n groot budget? Zorg dan in elk geval dat je een goed ledikant hebt. Je kunt je baby ook verschonen op een aankleedkussen op de tafel en voor de babykleertjes kun je een plank in je eigen kledingkast inruimen.

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: Babykleding wassen: zo doe je dat veilig

Laat nieuwe meubels luchten

Behalve uit verf en behanglijm kunnen schadelijke stoffen ook vrijkomen uit meubels en verlijmde vloerbedekking. Koop daarom alle babyspullen op tijd, haal ze meteen uit de verpakking en laat ze een paar weken uitwasemen, voordat je de babykamer in gebruik neemt. Dan weet je zeker dat de schadelijke stoffen zijn verdwenen als je baby er gaat slapen.

Maak verder alle nieuwe en tweedehands spullen goed schoon. Verwarm en ventileer de kamer goed. Een veilige babykamer is tussen de 16 en 18 graden Celsius en wordt continu geventileerd.

Lees verder onder de advertentie

Muurdecoratie voor de babykamer

Kies je voor felle kleuren of liever voor pasteltinten? Hou er rekening mee dat een ruimte onrustig wordt als je veel kleuren gebruikt. Zachte kleuren kunnen juist rustgevend werken voor je baby. Je zou daarom voor één of twee kleuren kunnen kiezen, met een leuke eyecatcher om de kamer karakter te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Grote naamletters op de muur.

  • Een muurschildering.

  • Een fotocollage, fotolijstjes of een schilderij.

  • Een originele wandlamp.

  • Een lief babypakje aan een hanger aan de muur.

  • Een kistje aan de muur met een grote knuffel erin.

  • Een wandrek met babyboekjes.

Lees verder onder de advertentie

Verven of behang op de babykamer?

Er zijn allerlei soorten behang te koop voor kinderkamers. Ook kun je een effen muur decoreren met muurstickers. Of gebruik schoolbordverf, magneetverf of kurk voor één wand, zodat je hem telkens kunt veranderen met een krijttekening, tekst of foto's en kaarten (zorg wel dat je baby dit er niet af kan halen).

Houd goed rekening met jouw veiligheid en die van je baby: in verf en behanglijm kunnen gevaarlijke stoffen zitten, die je kunt inademen. Verf kan hoge concentraties vluchtige stoffen (chemicaliën) bevatten. Als je zwanger bent, kunnen die stoffen gevaarlijk zijn voor jou, maar ook voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Koop daarom verf met de aanduiding 'bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen' of nog beter: verf op waterbasis.

Heb je dat niet? Vraag dan je partner of iemand anders om de boel te komen verven. En begin op tijd, zodat je de babykamer nog goed kunt luchten.

Lees verder onder de advertentie

Lees meer: 6 ideeën voor een kale babykamer-muur

Beits

In plaats van verf of lak is beits (voor binnenshuis) ook heel geschikt voor kindermeubels, omdat het dun wordt aangebracht en diep doordringt in het hout. Beits moet wel, net als verf, goed drogen. Begin er dus op tijd mee.

Lees verder onder de advertentie

Stopcontacten in de babykamer

Controleer tijdens het klussen of de stopcontacten in de babykamer beveiligd moeten worden. Dit gaat het makkelijkst met afdekplaatjes (let op: ze zijn er voor geaarde of ongeaarde stopcontacten) of losse pluggen. Ook zijn er speciale kindveilige wandcontactdozen te koop. De openingen worden afgedekt door pennen, die alleen wijken als op beide tegelijk druk wordt uitgeoefend. Voordat je baby kan kruipen, is het verstandig om zelf eens op handen en voeten door de kamer te gaan. Zo controleer je of hij niets kan omstoten en er verder geen gevaarlijke plekken zijn.

Logische indeling

De babykamer inrichten heeft alles te maken met logica. Kijk bij de indeling niet alleen naar welke meubels je mooi vindt, maar ook naar wat handig is. Stel je voor dat je je baby aan het verschonen bent: kun je dan zonder je baby los te laten bij een schone romper? Het kan namelijk voor onveilige situaties zorgen als jij je baby alleen op de commode achterlaat om naar zijn kledingkast te lopen. Zorg er daarom voor dat je alles op een logische plek neerzet en opbergt.

Meer veiligheidstips:

  1. Kijk of het bedje glad is afgewerkt, dus zonder splinters of uitsteeksels.

  2. Kijk of een kinderbedje met opklapbare zijwand een kindveilige sluiting heeft.

  3. Een commode met wieltjes heeft minimaal twee wielen en een rem. De lades hebben een stop.

  4. De achterzijde en zijkanten van de commode moeten een opstaande rand hebben, tenzij de commode tegen de muur staat of er een aankleedkussen op bevestigd kan worden.

  5. Ze een commode of ledikant nooit bij het raam. Heb je geen andere optie, controleer dan of er goede sloten op het raam zitten.

Lees verder onder de advertentie

Tip: zo maak je je hele huis babyproof

Budgettips voor de babykamer

Wil je liever niet te veel geld uitgeven aan alle spullen voor de babykamer? In sommige babyzaken heb je een koopjeshoek met meubels die uit de collectie gaan of licht beschadigd zijn. Of kijk in tweedehandswinkels of op Marktplaats. Met mooie vintage meubels kun je een heel unieke babykamer maken. Controleer wel of de meubels aan de veiligheidseisen voldoen. Spullen die je maar een korte periode gebruikt, zoals een wieg of wipstoel, kun je ook huren of lenen. Hier vind je meer budgettips voor de babyuitzet.

Denk vooruit

Een babykamer kan best veel geld kosten, zeker als je alles nieuw koopt. Bovendien heeft je kind na één of twee jaar alweer andere spullen nodig. Je kunt hier rekening mee houden door een meegroeibed te kopen en een commode die je later als (kleding)kast kunt gebruiken. Ook behang en gordijnen kun je slim uitzoeken. Kies voor effen of voor een print die een ouder kind ook nog leuk vindt. Met posters en ander beddengoed kun je de kamer makkelijk en goedkoop 'updaten'.

Babykamertrends

Vind je het leuk om de babykamer helemaal volgens de laatste trends op interieurgebied in te richten? Japandi-stijl en vintage zijn twee belangrijke trends van dit moment. Veel gezien zijn natuurlijke kleuren zoals zand, roestbruin en camel, die je gerust kunt mixen met opvallende prints en kleuraccenten. Ook de materialen zijn veelal natuurlijk, denk aan meubels van hout, rotan, webbing en sisal. Je leest er hier meer over.

Kleine babykamer inrichten

Is het (bijna) allerkleinste kamertje van het huis tot kinderkamer gebombardeerd? Een kleine babykamer inrichten vraagt om het maken van slimme keuzes: van het kiezen van lichte kleuren tot het minimaliseren van decoratie. En denk vooral aan handige babyspullen en -meubels, zoals een opklapbare wandcommode en een opvouwbaar babybad. Lees hier meer over het inrichten van een kleine babykamer.

Lees meer: Rooming-out, zo pak je dat in drie stappen aan