Sommige aanstaande moeders vinden het een hele opgave om tijdens de zwangerschap weinig koffie en thee te drinken. Als je begrijpt waaróm je beter weinig cafeïne kunt binnenkrijgen, is het waarschijnlijk makkelijker om deze drankjes te laten staan.
Koffie en thee tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kun je beter niet te veel koffie en thee drinken, omdat er cafeïne in zit. Cafeïne behoort tot de groep alkaloïden, net als nicotine, morfine, cocaïne en codeïne. Het is dus minder onschuldig dan je misschien dacht. Cafeïne is een opwekkende stof, die een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat als je dagelijks te veel cafeïne-houdende producten neemt (zoals koffie, cola, energydranken en chocolade), je vruchtbaarheid vermindert en de kans op een miskraam groter wordt.
Wel of niet light frisdrank?
Tegenwoordig bestaat er van bijna elke soort frisdrank wel een light variant: zonder suiker, maar met zoetstoffen. Is het drinken van light frisdranken tijdens je zwangerschap nu wel of niet goed? Dat lees je hier.
Effecten op de baby
De cafeïne die jij drinkt, bereikt via de placenta ook je kind. Het lichaam van een volwassene kan cafeïne vrij snel afbreken, maar een ongeboren baby nog niet. De effecten die wij ondervinden, ondervindt de baby dus ook, maar dan langer. Zijn hartslag verhoogt en het maakt de baby actiever. Een onrustige baby ontwikkelt zich minder goed. Een aantal studies associeert het gebruik van cafeïne dan ook met het krijgen van baby's met een lager geboortegewicht. Er is meer onderzoek nodig om deze langetermijneffecten volledig te begrijpen.
IJzeropname en cafeïne
Als je veel cafeïne binnenkrijgt en dit ook nog tegelijk met je ontbijt of je lunch drinkt, kan dit de opname van vitamine C belemmeren. Vitamine C hebben we nodig om ijzer beter te kunnen opnemen. Dus mocht je last hebben van een laag HB-niveau, dan kun je ook eens kijken naar het moment dat je koffie drinkt.
Cafeïne remt vooral de opname van non-heemijzer (uit plantaardige bronnen). Daarom is het voor vegetariërs of veganisten belangrijk om niet te veel cafeïne rondom maaltijden te drinken, omdat hun ijzer voornamelijk van plantaardige bronnen komt. Daarom het advies: laat minimaal 30 minuten tussen je maaltijd en een kop koffie zitten.
Een andere reden om beperkt cafeïne te drinken, is dat het stofje zorgt voor een toename van de afgifte van maagzuur, waar zwangere vrouwen vaak toch al sneller last van hebben.
Theïne
Thee bevat ook cafeïne, het heet alleen anders: theïne. De hoeveelheid is ongeveer twee keer minder dan in koffie. De hoeveelheid theïne verschilt per theesoort. Zwarte thee bevat twee keer zoveel theïne als groene thee, drie keer zoveel als witte thee en zes keer zoveel als kruidenthee. Rooibosthee bevat geen theïne. Ben je een echte theeleut, kies dan liever voor thee zonder theïne. Je kunt ook je theezakje 30 seconden in het hete water laten zakken, dit water weggooien en vervolgens met hetzelfde zakje nog een kopje thee zetten. Je hebt de meeste theïne dan met het eerste water weggegooid.
Cafeïnegehalte in verschillende soorten koffie en producten:
Je kunt beter niet meer dan 200 mg cafeïne (twee kopjes koffie) per dag drinken als je zwanger bent. Ook omdat steeds meer onderzoeken aantonen dat het gebruik van koffie tijdens de zwangerschap ook effect kan hebben op het gewicht van je kind op latere leeftijd. Er is meer onderzoek nodig om deze langetermijneffecten volledig te begrijpen.
Alternatieven voor koffie
Ben je een koffieliefhebber? Overweeg tijdens je zwangerschap te kiezen voor cafeïnevrije koffie. Hoewel deze variant niet volledig cafeïnevrij is, kun je daardoor iets meer kopjes per dag drinken. Bovendien komt de smaak van cafeïnevrije koffie steeds dichter bij die van 'echte' koffie.
Alternatieven voor koffie zijn:
Zwarte of groene thee (met een maximum van drie koppen per dag)
Kruidenthee (zoals rooibos, kamille en munt; vermijd echter venkel, anijs, sterrenmix of zoethout)
Chai latte (let op met kaneel en anijs)
Warme chocolademelk
Bronnen: Voedingscentrum