WinkelWijzerKleding

Zwangerschapskleding: wat heb je nodig?

 
vrouw draagt zwangerschapskleding in de winter, dit heb je allemaal nodig Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 9 minuten

Zodra je buik begint te groeien en je spijkerbroek knelt, is het tijd om over te stappen op positiemode. Een kast vol nieuwe zwangerschapskleding is vaak niet nodig, maar een aantal basisitems is wel handig. Wat heb je nu écht nodig? En waar moet je op letten bij het kopen van positiekleding?

Lees verder onder de advertentie

In die paar basisitems kun je best investeren: er bestaat een kans dat je na je bevalling niet direct je oude figuur terug hebt en je nog wel even in die zwangerschapskleding rondloopt. Plus: hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe beter dat is voor de zwangerschap. En in een mooie, goed zittende zwangerschapsjurk, -broek of -rok straal je toch net een beetje meer.

Wat is positiekleding?

Zwangerschapskleding (of positiekleding) is kleding die er normaal uitziet, maar is aangepast op een zwanger lichaam. Tijdens je zwangerschap groeit je buik natuurlijk, maar ook je borsten kunnen een stuk groter worden, je heupen breder en je voeten langer (ja, echt). Niet gek dus dat je 'oude' kleding niet meer lekker zit of gewoon niet meer past.

Zwangerschapskleding is zo gemaakt dat de (plaatselijk) zachte rekbare stoffen 'meegroeien' met jouw lichaam en zich aan elke vorm kunnen aanpassen. Zwangerschapsbroeken hebben bijvoorbeeld een elastische tailleband die meerekt met je buik. Bovenkleding is vaak langer, zodat het over je buik past, of heeft een speciale pasvorm waar een bolle buik in past. Het voordeel van een zwangerschapsjurk is dat het voorpand langer is en aan de onderkant rond gesneden. Hierdoor blijft de jurk mooi recht vallen en kruipt niet omhoog. Ook als je buik de laatste weken nog flink groeit.

Lees verder onder de advertentie

Vanaf welk moment is zwangerschapskleding nodig

Wanneer je begint met het dragen van zwangerschapskleding verschilt van vrouw tot vrouw. De één hijst zich de eerste vier maanden nog moeiteloos in een haar 'oude' spijkerbroek, terwijl de ander al vanaf de eerste weken de knoop van haar broek los wil doen. Vooral aan het einde van de middag en 's avonds. Uiteindelijk voel je zelf wel wanneer een kledingstuk niet meer lekker zit. Het gemiddelde ligt rond zo'n drie maanden zwangerschap. Vanaf dat moment wordt het meestal tijd om naar positiekleding te kijken. De meeste vrouwen kopen eerst een zwangerschapsbroek, omdat een broek vaak als eerste niet meer lekker zit. De pasvorm van een zwangerschapsbroek is zo gemaakt dat de band onder de buik doorgaat en niet drukt op je buik, zoals bij een gewone broek wel het geval is.

Wil je toch liever normale kleding blijven dragen? Dan zijn tops, rokken en jurken van stretchstof, vesten, jasjes die je open draagt en wikkeljurken ideaal. Koop deze kleding dan 1 maatje groter.

Lees ook: De truc om langer in je normale jeans te passen tijdens je zwangerschap

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig

Je hoeft echt niet van elk kledingstuk in je kast een zwangerschapsvariant te kopen. Vesten kun je met de knopen los gewoon blijven dragen en je hebt vast ook wel wat jurkjes of shirts die met een bollere buik best kunnen. Met basisitems waar je best in mag investeren bedoelen we:

Wat je echt nodig hebt hangt vooral af van je smaak. Als je graag jurkjes draagt, kun je daar meer van kopen. Als je liever jeans draagt, schaf daar dan meer van aan. Kijk ook goed naar welke kleding je draagt tijdens je werk en wat je graag aan hebt in je vrije tijd. En uiteraard waar jij je lekker in voelt. Je lichaam verandert dan wel, maar je smaak en stijl natuurlijk niet.

Lees verder onder de advertentie

Handig: ben je van plan om straks borstvoeding te geven? Kijk dan tijdens je zwangerschap al naar speciale jurken en shirts met een extra topje erin. In deze zogenaamde voedingsshirts is ook ruimte voor de buik aanwezig. Met als voordeel dat je er na je bevalling mee kunt voeden.

Lees ook: 7x praktische voedingstops en -jurken die je een hoop geklungel besparen

Zwangere buik accentueren

Als je zwanger bent, verplaatst je taille naar boven, vlak onder je borsten. Dit is tijdens je zwangerschap het smalste punt. Door dit te accentueren met een riempje of koord, leg je niet alleen de aandacht op het smalste deel van je bovenlijf, je zet tegelijkertijd ook je mooie zwangere buik in de spotlights. Heb je een jurk of shirt aan met een overslag, plaats dan de strik aan de zijkant van je buik en niet in het midden.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk ook: 8x betaalbare zwangerschapsjurken die perfect zijn voor een feestje

Zwangerschapspanty of zwangerschapslegging

Veel zwangere vrouwen vinden het fijn om een jurk te dragen. Vooral jurkjes met stretch passen vaak de hele zwangerschap door. Plus je zwangere buik oogt in een jurk vaak prachtig.

Draag je onder de jurk een legging of panty? Ga dan voor een zwangerschapspanty of -legging, en koop niet gewoon een maatje groter. Het voordeel van een zwangerschapspanty is dat de ruimte voor de buik in de panty is gemaakt. Bij een normale panty loopt de naad over de buik. Bij een zwangerschapspanty lopen er twee naden langs de zijkant van je buik, waardoor er geen naad over je buik loopt. Bij een zwangerschapslegging, heb je geen elastieken band op heuphoogte. Dat zit niet alleen prettiger en zakt minder snel af, de band is ook niet zichtbaar onder een jurk. Plus beven veel zwangerschapsleggings een lichte vorm van steun onder de buik.

Lees verder onder de advertentie

Zwangerschapspanty's of -leggings:

Zomer of winter?

Hou rekening met het seizoen waarin je zwanger bent, dus denk een beetje vooruit. Valt het tweede deel van je zwangerschap in de winter, koop dan wat extra truien en leggings en een wat warmere jas. Ben je uitgerekend in de zomer, dan kun je lichtere kleding aanschaffen. Komt jullie baby in de herfst, dan is de kans groot dat je een speciale bikini of badpak nodig hebt voor de zomermaanden.

Zwangerschapskleding voor herfst en winter:

Lees verder onder de advertentie

Welke maat?

Zwangerschapskleding houdt rekening met de gebieden waar je rek nodig hebt in je kleding. Dus de maat die je normaal hebt, kun je meestal ook aanhouden voor zwangerschapskleding. Let erop dat het niet te groot is, maar ook niet knelt. Gedurende je zwangerschap 'groei' je in de kleding. Na de bevalling pas je je gewone kleding meestal nog niet meteen, dus je zult je zwangerschapsjeans nog wel even dragen.

Tip: ga tijdens het passen van zwangerschapskleding even zitten. Voel je de band niet in je buik, dan is de maat goed. Voel je de band direct in je buik als je gaat zitten, dan kun je een maatje groter passen.

Tips kopen zwangerschapsbeha

Als je zwanger bent, veranderen je borsten onder invloed van de zwangerschapshormonen hCG, oestrogeen en progesteron. Tijdens een zwangerschap groeit een vrouw gemiddeld twee cups in beha maat (lees ook: alles over je borsten na je zwangerschap). Een zwangerschapsbeha heeft een andere pasvorm dan een gewone beha en is gericht op comfort en ondersteuning van de borsten tijdens de zwangerschap. Koop er in elk geval twee, zodat je kunt afwisselen. Je kunt ook prima een 'normale' beha blijven dragen, maar laat in beide gevallen je maat wel even controleren bij een lingeriezaak. Een beha die knelt is geen goed idee. Doordat de beugel van een zwangerschapsbeha meer in een 'banaan'-vorm staat, geeft de beha geen druk op de borsten zoals een normale beugelbeha dat wel zou doen.

Lees verder onder de advertentie

Koop je in het begin van je zwangerschap een beha? Pas een beha altijd met de haakjes op de strakste stand, zodat je de band nog ruimer kunt zetten. Met het groeien van je buik, zal ook je ribbenkast vaak iets uit gaan staan. Koop je een zwangerschapsbeha aan het einde? Doe dan het tegenovergestelde en pas een beha met de band op de wijdste stand. Zo kun je na de bevalling de behaband weer wat smaller maken.

Accessoires

Als je tijdens je zwangerschap maar een paar basisstukken draagt en niet veel te kiezen hebt, kun je er met leuke oorbellen, een mooie hoed, sjaaltje of nieuwe tas toch steeds anders uitzien. En dat past altijd!

Schoenen tijdens zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van hun voeten. Niet vreemd, de banden en spieren in je voeten verslappen en ze meer gewicht moeten dragen. En wat dacht je van opgezwollen voeten omdat je vocht vasthoudt? Daarom is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap ook goed kijkt naar de schoenen die je draagt. Hakken dragen tijdens de zwangerschap kan, maar comfortabele en stevige platte schoenen zijn beter voor je houding. Zo kun je rug- en bekkenklachten helpen voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Vocht vasthouden is een veelvoorkomend kwaaltje als je zwanger bent. Te krappe schoenen zijn dan niet prettig. Ga voor schoenen met veters die je kunt verstellen of kies iets ruimere schoenen. Zitten je schoenen 's morgens te ruim? Gebruik dan een zooltje. Zodra je voeten beginnen op te zwellen, haal je deze eruit. Kijk ook of je de schoenen makkelijk aan en uit kunt trekken of schoppen. Schoenen met ingewikkelde bandjes of veters zijn niet handig zodra je groeiende buik in de weg gaat zitten.

Merken

Er zijn merken die speciaal kleding ontwerpen voor zwangere vrouwen, zoals Mamalicious, Prénatal, Noppies, Only (Maternity) en Love2Wait. Maar ook bij H&M, ASOS, Bonprix en Mango kun je prima slagen.

Nog wat extra tips:

  • Probeer kleding te lenen van vriendinnen of te huren, bijvoorbeeld via Le Closet. Ook tweedehands is er heel veel te vinden.

  • Wacht niet te lang met kopen. Dan heb je er langer plezier van en uiteindelijk heb je het toch nodig.

  • Let op materialen: kleding van een ademende stof, zoals katoen en viscose, voelt prettig op de huid, jeukt niet en houdt niet te veel warmte vast.

  • Heb je geen zin om met je zwangere lijf drukke winkelstraten af te lopen? Bestel online in meerdere maten. Wat niet past stuur je gewoon terug (check van tevoren of je kosteloos kunt retourneren).

  • Koop niet alles in één keer, misschien heb je aan het eind van je zwangerschap een grotere maat nodig.

  • Wacht met het kopen van een voedingsbeha tot het eind van de zwangerschap. Dan weet je ongeveer welke cupmaat je na de bevalling zult hebben.

Lees verder onder de advertentie