Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een buggy kopen: welke past bij jou?

Buggy’s zijn makkelijk te besturen, opvouwbaar en handig voor korte wandelingen. Maar welke is het meest geschikt voor jou en je kind? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een buggy?

Wat is een buggy?

Een buggy is een soort wandelwagen. Maar dan veel lichter en kleiner. In tegenstelling tot een wandelwagen zijn de wieltjes van een buggy veel kleiner en het zitvlak is niet ver van de grond verwijderd. Een buggy biedt weinig steun voor baby’s, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten. Vanaf ongeveer tien maanden kan je kind vaak zelfstandig zitten, maar dit verschilt natuurlijk per baby. Je kunt een buggy gebruiken totdat je kind ongeveer vier jaar is.

Maten buggy

Het zitvlak van een buggy moet minimaal 40 centimeter van de grond verwijderd zijn. Het zitje zelf moet minimaal 21 tot 23 centimeter breed zijn. Het is fijn als de duwstang van de buggy verstelbaar is.

Voordelen buggy

 • Het grootste voordeel: een buggy is compact en licht in gewicht. Dat maakt het een handig en flexibel vervoermiddel. Ideaal voor op vakantie of in het openbaar vervoer. Omdat buggy’s volledig inklapbaar zijn kun je ze ook op de (bak)fiets meenemen.
 • Een ander groot voordeel is de prijs. Die ligt ongeveer tussen de vijftig en honderd euro. Hoe minder accessoires, hoe goedkoper de buggy.
 • Net als kinderwagens, zijn buggy’s ook in verschillende soorten, maten en smaken.
 • Er is veel keuze in materiaal en bijgeleverde accessoires (zoals parasol, regenhoes, boodschappennetje etc.).
 • Er zijn buggy’s met verstelbare en met vaste zitting. Het voordeel van een verstelbaar zitvlak is dat je kind kan liggen als hij moe is en een dutje wil doen.
 • Hoewel de wielen bij een buggy altijd klein zijn, kun je wel kiezen uit vaste wieltjes of zwenkwieltjes.

Nadelen buggy

 • In tegenstelling tot een wandelwagen biedt een buggy weinig steun voor je baby en is daarom belastend voor de botten van je kind.
 • Een buggy is niet bedoeld voor lange ritten. Omdat het zitvlak dicht bij de grond is, is de vering niet zo goed. Het is dus niet de bedoeling om je kind lange tijd in een buggy te laten zitten.
 • Een buggy is lastiger van richting te veranderen dan een wandelwagen en rolt minder makkelijk op onregelmatige oppervlakken (vanwege de kleine wielen). Daarom duwt-ie zwaarder dan een kinder- of wandelwagen.
 • Een buggy is minder stabiel.

Lees ook: Hoe lang mag je baby in een Maxi-Cosi zitten?

Advertentie

Buggy kopen: nieuw of tweedehands?

Omdat je een buggy maar een beperkte tijd gebruikt (meestal van tien maanden tot vier jaar), kun je ervoor kiezen om een tweedehands exemplaar te kopen. Qua veiligheid kun je er dan extra op letten of het frame stevig is, het profiel van de wielen nog goed is, en of de bekleding en naden nog in orde zijn. Check ook de gordel en de rem, die moeten het beiden nog goed en soepel doen.

Soorten buggy’s

Er zijn buggy’s in alle soorten en maten. Welke het beste bij jou en je kind past, is afhankelijk van je wensen en situatie.

Voordelen Nadelen
Paraplubuggy Handig tijdens het reizen
In enkele seconden in- en uitgeklapt
Lichtgewicht
Goed geprijsd
Minder stevig
Minder geschikt voor lange ritten
Weinig extra’s, vrij basic
Duobuggy Een duobuggy gaat makkelijk door deuropeningen
De zitjes van de duobuggy zijn meestal breder dan die van een tweelingbuggy
Minder stabiel dan tweelingbuggy
Moeilijker bestuurbaar als peuter voorin
Lastiger inklapmechanisme
Tweelingbuggy Een tweeling buggy is vaak extra stabiel en voorzien van grotere wielen
Kinderen kunnen naast elkaar zitten
Past niet door alle paden in winkels
Past niet in elke auto
De stoelen van de tweelingbuggy kunnen smal zijn
Lichtgewicht buggy Lief voor je rug
Makkelijk mee te nemen
De prijs; een buggy met een aluminiumframe is duurder dan een buggy met een standaardframe
Design buggy Comfort, functionaliteit én is een eyecatcher
Er worden er meestal maar weinig van gemaakt, dus je bent uniek
De prijs; die is hoger dan bij een ‘gewone’ buggy
Actieve buggy Wendbaarheid Oogt minder stabiel

Inklapbaar

Ben je veel op pad met je kind en wil je de buggy snel in- en uit- kunnen klappen? Dan is een paraplubuggy ideaal voor jou. Deze buggy neem je gemakkelijk overal mee naar toe, want ze zijn speciaal ontworpen om supersnel en eenvoudig in te klappen tot een klein pakket. Zoals de naam al doet vermoeden is het vouwsysteem afgeleid van de paraplu. Paraplubuggy’s zijn vooral handig tijdens het reizen.

Geschikt voor op de fiets

Veel ouders gaan graag met de fiets op pad. Niet alle buggy’s zijn geschikt voor op de fiets. Een lichtgewicht buggy (ca. 6 kg) is voor fietsers de beste optie, want de meeste buggydragers kunnen een gewicht van maximaal 5-7 kg aan. Daarnaast geldt voor het fietsen natuurlijk: hoe compacter de buggy, hoe beter.

Niet alle buggy’s passen op alle buggydragers, let daar dus op bij het aanschaffen. Sommige merken, zoals Nuna en Quinny, verkopen eigen buggydragers. Daarnaast zijn er ‘universele’ buggydragers te koop, waar verschillende buggy’s op passen. Over het algemeen passen de meeste paraplubuggy’s op zo’n universele buggydrager.

Op zoek naar een veilige mamafiets? Check hier waar je op moet letten. 

Wendbaarheid

Hoe vaak en op welke ondergrond ga je de buggy vooral gebruiken? Een ‘actieve’ buggy (met 3 in plaats van 4 wielen) heeft als voordeel dat de wagen gemakkelijk te besturen is door het enkele wiel aan de voorkant. Dit maakt een actieve buggy zeer geschikt voor op het strand, in het bos of om mee hard te lopen. Het is een perfecte allround outdoor wagen voor sportieve ouders.

Wielen

Bij vrijwel alle buggy’s zitten aan de voorkant zwenkwieltjes en achter vaste wielen. Ga je de buggy veel in kleine ruimten gebruiken en moet je veel manoeuvreren (bijvoorbeeld in winkels)? Dan zijn zwenkwielen een must. Let er bij de aanschaf van een buggy op dat sommige buggy’s de mogelijkheid hebben om zwenkwielen vast te zetten. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt in de vulling van de wielen. Wil je uit de voeten kunnen op ruw terrein, bijvoorbeeld het bos of het strand? Kies dan voor een buggy met luchtbanden.

Buggy’s voor meer kinderen

Heb je een buggy voor meer kinderen nodig? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Wanneer je 2 kindjes hebt in verschillende leeftijden, kun je kiezen voor een zogenaamde duobuggy. Bij zo’n ‘tandembuggy’ zijn de 2 zitjes naast of achter elkaar geplaatst. Vaak is het mogelijk om een Maxi-Cosi autostoel op de buggy te bevestigen. Zo kun je in één keer een baby en een peuter vervoeren.

Voor kinderen in dezelfde leeftijd zijn er de tweelingbuggy’s. Dit zijn buggy’s waarbij 2 dezelfde zitjes naast elkaar zijn geplaatst. Het voordeel van een tweelingbuggy is dat je je kinderen tegelijk kunt vervoeren in één wagen; een nadeel is dat de zitjes vaak wat smaller zijn dan bij een gewone buggy, omdat de wagen in zijn geheel anders te breed wordt en niet meer door de deur zou passen.

Basic of design

Om je in de winkel of online niet te laten overweldigen door alle soorten en maten buggy’s, is het handig om van tevoren ook te bepalen hoe belangrijk je het vindt om een eye catcher als buggy te hebben. Ga je voor basic of wil je liever een unieke designbuggy?

Reiswieg of autostoel en buggy in één

De meeste buggy’s kun je pas gebruiken wanneer je kind kan zitten. Wil je toch eerder een buggy? Kies dan voor een combi-buggy, waar je een reiswieg op kunt klikken of autostoeltje op kunt plaatsen. Houd er wel rekening mee dat baby’s maximaal 2 uur achter elkaar in een autostoeltje mogen zitten.

Verstelbaarheid van de rugleuning

Voor de meeste buggy’s geldt dat je ze kunt kopen in een variant met 1 stand of met meerdere standen. Het gaat dan om de verstelbaarheid van de rugleuning. Een 1-stand-buggy is een eenvoudige, compacte buggy die niet verstelbaar is. Daarnaast zijn er meerstanden-buggy’s. De rugleuning is bij deze buggy’s verstelbaar; erg handig wanneer je kind bijvoorbeeld in slaap valt. Sommige buggy’s hebben wel 5 standen, maar je gebruikt er meestal maar 3: zit, halfzit en lig.

Handige accessoires

Sommige buggy’s zijn voorzien van een verstelbare voetensteun. Handig, want dan kun je de steun aan het groeitempo van je kind aanpassen. Zo zit je kind altijd veilig en comfortabel; als de voetensteun niet goed is afgesteld, kan het gebeuren dat het kind met de beentjes over de vloer schraapt of helemaal opgevouwen zit.

Een buggy met een omkeerbare duwbeugel stelt je kind in staat om zowel de wijde wereld in te kijken als met het gezicht naar je toe te zitten. Ook is het soms mogelijk om de duwbeugel in hoogte aan te passen. Zo kun je de duwbeugel ergonomisch afstellen. Wel zo fijn voor je rug.

Bij de buggy zijn tenslotte ook vaak handige accessoires inbegrepen. Je kunt denken aan een regenhoes, een extra kap of parasol tegen de zon of een voetenzak. Een boodschappennet of bagagemand die je onder de buggy kunt bevestigen is ook erg praktisch.

Checklist buggy kopen

Hou deze tien tips in je achterhoofd als je naar de (online) winkel gaat, daarmee voorkom je teleurstellingen of een miskoop.

 1. Denk van tevoren goed na over wat je van plan bent met de buggy en pas daar je keuze op aan. Een luxe wagen die op alle terreinen kan rijden, is niet nodig als je zelden naar het bos of strand gaat.
 2. Een buggy staat vaak ongebruikt in de hal of ligt in de kofferbak. Dus let niet alleen op de afmetingen, maar ook op hoe je hem gaat opbergen als je hem niet gebruikt. Wil je de buggy kunnen ophangen of moet hij ingeklapt kunnen blijven staan? Kun je hem vastzetten in opgeklapte stand?
 3. Let erop of de opgevouwen buggy (makkelijk) in je auto past.
 4. Moet de buggy veel getild en/of vaak de trap op, dan is het gewicht belangrijk.
 5. Je hebt de keuze tussen luchtbanden en foam- of schuimbanden. Luchtbanden hebben als voordeel dat oneffenheden als stenen en takjes minder goed te voelen zijn. Foambanden kunnen niet lek en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.
 6. In de stad is het belangrijk dat je de buggy goed kunt sturen en dat je er makkelijk stoepjes en eventueel trappen mee op en af kunt. Buggy’s met 3 wielen zijn het meest wendbaar, die met 4 wielen het meest stabiel.
 7. Er zijn buggy’s die met één hand te openen en op te vouwen zijn. Dat is superhandig als je je voordeur via een trappenhuis moet bereiken en je kind op de arm moet nemen.
 8. Ga je vaak wandelen? Hou dan rekening met alle weertypes. Accessoires, zoals een parasol, regenhoes en windkap, zijn dan prettig.
 9. Stel jezelf de vraag: wie gaat er allemaal achter de buggy lopen en hoe vaak? Verschillen deze personen flink in lengte, dan is het slim om een buggy te kopen met een aanpasbare duwstang.
 10. Veel moeders vinden een buggy makkelijk met boodschappen doen, vanwege de wendbaarheid. Let dan ook op de aanwezigheid en grootte van de boodschappenmand, en of je er goed bij kunt.