
Een buggy kopen: welke past bij jou?
Buggy’s zijn makkelijk te besturen, opvouwbaar en handig voor korte wandelingen. Maar welke is het meest geschikt voor jou en je kind? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een buggy?
Wat is een buggy?
Een buggy is een soort wandelwagen, maar dan veel lichter en kleiner. Een buggy heeft kleine wieltjes, de zitting is vrij laag bij de grond en bij de meeste buggy´s kijkt het kind in de rijrichting. Een buggy biedt weinig steun voor baby’s, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten: ergens tussen de zes en negen maanden. Je kunt een buggy gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar is.
Verschil buggy en wandelwagen
Een wandelwagen lijkt erg op een buggy, maar is vaak steviger en comfortabeler voor je kind. Bij veel wandelwagens kan een kind twee kanten op zitten; vooruit of achteruit. Doordat het frame zwaarder is, de wielen groter en er vaak vering in zit, is een wandelwagen geschikter dan een buggy als je lange stukken wilt lopen. Ook de hogere zitting maakt een wandelwagen comfortabeler voor ouders: je kunt makkelijker bij je kind. Het nadeel is wel dat een wandelwagen groter en zwaarder is en minder compact op te vouwen. Zodra je kind zelfstandig kan zitten, meestal ergens tussen zes en negen maanden, stap je over op de buggy of wandelwagen. Bij de 3-in-1-kinderwagens plaats je dan het stoeltje op het onderstel.
Veiligheid buggy
Kijk of je buggy voldoet aan de Europese norm NEN-EN 1888. Dan weet je dat hij aan de veiligheidseisen voldoet. Het is fijn als de duwstang van de buggy verstelbaar is en dat je de rugleuning ook in ligstand kunt zetten.
Voordelen buggy
- Het grootste voordeel: een buggy is compact en licht in gewicht. Dat maakt het een handig en flexibel vervoermiddel. Ideaal voor op vakantie of in het openbaar vervoer. Omdat buggy’s volledig inklapbaar zijn, kun je ze ook op de (bak)fiets meenemen.
- Een ander groot voordeel is de prijs. Die ligt ongeveer tussen de vijftig en honderd euro. Hoe minder accessoires, hoe goedkoper de buggy.
- Net als kinderwagens zijn buggy’s er in verschillende soorten, maten en stijlen.
- Er is veel keuze in materiaal en bijgeleverde accessoires (parasol, regenhoes, boodschappennetje, etc.).
- Er zijn buggy’s met een verstelbare of een vaste zitting. Het voordeel van een verstelbare is dat je kind kan liggen als hij wil slapen. Ook als je kind nog niet goed zelfstandig kan zitten, is het belangrijk om hem liggend mee te nemen.
- Hoewel de wielen bij een buggy altijd klein zijn, kun je wel kiezen uit vaste wieltjes of zwenkwieltjes.
Lees ook onze review: Dit zijn de beste buggy’s van dit jaar
Nadelen buggy
- In tegenstelling tot een wandelwagen biedt een buggy weinig steun en is daarom belastend voor de botten van je baby.
- Een buggy is niet bedoeld voor lange ritten. Omdat het zitvlak dicht bij de grond is, is de vering niet zo goed. Laat je kind er niet te lang in zitten.
- Een buggy is lastiger van richting te veranderen dan een wandelwagen en rolt vanwege de kleine wielen minder makkelijk op onregelmatige oppervlakken. Daarom duwt-ie zwaarder dan een kinder- of wandelwagen.
- Een buggy is minder stabiel.
Buggy kopen: nieuw of tweedehands?
Je gebruikt een buggy vanaf dat je kind ongeveer tien maanden is tot ongeveer vier jaar. Maar misschien alleen af en toe. Vind je dat de investering van een nieuwe buggy waard, of koop je liever een tweedehands buggy? Let er bij een tweedehands buggy op dat hij voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN 1888. Check ook of het frame stevig is, het profiel van de wielen nog goed is, en of de bekleding en naden nog in orde zijn. Let ook op de gordel en de rem, die moeten het beide nog goed en soepel doen.
Soorten buggy’s
Er zijn buggy’s in allerlei soorten en maten. Welke het beste bij jou en je kind past, hangt af van je wensen en situatie.
Voordelen | Nadelen | |
Paraplubuggy | Handig tijdens het reizen In enkele seconden in- en uitgeklapt Lichtgewicht Goed geprijsd |
Minder stevig Minder geschikt voor lange ritten Weinig extra’s, vrij basic |
Duobuggy | Gaat makkelijk door deuropeningen De zitjes zijn meestal breder dan die van een tweelingbuggy |
Minder stabiel dan tweelingbuggy Moeilijker bestuurbaar als peuter voorin Lastiger inklapmechanisme |
Tweelingbuggy | Vaak extra stabiel en grotere wielen Kinderen kunnen naast elkaar zitten |
Past niet door alle paden in winkels Past niet in elke auto Stoelen kunnen smal zijn |
Lichtgewicht buggy | Fijn voor je rug Makkelijk mee te nemen |
Een buggy met een aluminium frame is duurder dan één met een standaard frame |
Design buggy | Comfort, functionaliteit én is een eyecatcher Origineel: er worden vaak maar weinig van gemaakt |
Duurder dan een standaard buggy |
Actieve buggy | Wendbaarheid | Drie wielen zijn minder stabiel dan vier wielen |
Inklapbaar
Wil je de buggy veel gaan gebruiken en snel kunnen in- en uitklappen? Dan is een paraplubuggy ideaal. Deze buggy neem je makkelijk overal mee naartoe, want ze zijn speciaal ontworpen om supersnel en eenvoudig in te klappen tot een klein pakket. De naam zegt het al: het vouwsysteem is afgeleid van de paraplu. Paraplubuggy’s zijn vooral handig tijdens het reizen.
Geschikt voor op de fiets
Niet alle buggy’s kun je meenemen op de fiets. Een lichtgewicht buggy (ca. 6 kg) is voor fietsers de beste optie, want de meeste buggydragers kunnen een gewicht van maximaal 5-7 kg aan. Daarnaast geldt op de fiets: hoe compacter de buggy, hoe beter.
Goed om op te letten bij het aanschaffen: niet alle buggy’s passen op alle buggydragers. Sommige merken, zoals Nuna en Quinny, verkopen eigen buggydragers. Er zijn ook universele buggydragers te koop, waar verschillende buggy’s op passen. Over het algemeen passen de meeste paraplubuggy’s op zo’n universele buggydrager.
Op zoek naar een veilige mamafiets? Check hier waar je op moet letten
Wendbaarheid
Hoe vaak en op welke ondergrond ga je de buggy vooral gebruiken? Een actieve buggy (met drie in plaats van vier wielen) is makkelijk te besturen door het enkele wiel aan de voorkant. Dit maakt een actieve buggy erg geschikt voor op het strand, in het bos of voor als je je kind wilt meenemen als je gaat hardlopen. Het is een perfecte allround outdoor wagen voor sportieve ouders.
Wielen
Bij vrijwel alle buggy’s zitten aan de voorkant zwenkwieltjes en achter vaste wielen. Ga je de buggy veel in kleine ruimten gebruiken en moet je veel manoeuvreren (bijvoorbeeld in winkels)? Dan zijn zwenkwielen een must. Goed om te weten als je een buggy gaat kopen: sommige buggy’s hebben de mogelijkheid om zwenkwielen vast te zetten. Let ook op de banden: je hebt luchtbanden of foambanden. Op ruw terrein, zoals het bos of het strand, zijn luchtbanden ideaal. Groot voordeel van foambanden is dat ze niet lek kunnen raken.
Buggy’s voor meer kinderen
Heb je één buggy voor meer kinderen nodig? Dan zijn er verschillende opties. Als je twee kinderen hebt met verschil in leeftijd, kun je gaan voor een duobuggy (ook wel tandembuggy genoemd), met twee zitjes naast of achter elkaar. Vaak kun je ook een Maxi-Cosi op de buggy bevestigen, zodat je je peuter en je baby kunt meenemen.
Voor kinderen in dezelfde leeftijd zijn er de tweelingbuggy’s. Die hebben twee dezelfde zitjes naast elkaar. Een nadeel is dat de zitjes vaak wat smaller zijn dan bij een gewone buggy, omdat de wagen in zijn geheel anders te breed wordt om door de deur te passen.
Basic of design
Je kunt door het enorme aanbod van allerlei soorten buggy’s makkelijk overweldigd worden. Wil je overzicht houden in de winkel of tijdens het online zoeken, bedenk dan ook even hoe belangrijk je het uiterlijk van de buggy vindt. Ga je voor basic, dan vallen een heleboel luxe buggy’s af. Wil je een unieke designbuggy, dan kun je een hele serie simpele buggy’s skippen. Scheelt weer zoektijd.
Reiswieg of autostoel en buggy in één
De meeste buggy’s kun je pas gebruiken wanneer je kind kan zitten. Wil je toch eerder een buggy? Kies dan voor een combi-buggy, waar je een reiswieg of autostoeltje op kunt klikken. Hou er wel rekening mee dat baby’s maximaal één uur achter elkaar in een autostoeltje mogen zitten.
Verstelbare rugleuning
Bij veel eenvoudige, compacte buggy’s kan de rugleuning maar in één stand, maar er zijn ook buggy’s met een verstelbare rugleuning. Dat laatste is erg fijn als je kind in slaap valt: je kunt de rugleuning dan in de ligstand zetten. Sommige buggy’s hebben wel vijf standen, maar je gebruikt er meestal maar drie: zit, halfzit en lig.
Verstelbare voetensteun
Ook handig is een verstelbare voetensteun. Ga je de buggy lange tijd gebruiken, dan kun je de hoogte van de voetensteun aanpassen als je kind groter wordt. Hij zit dan altijd veilig en comfortabel. Als de voetensteun niet goed is afgesteld, kan het gebeuren dat je kind z’n benen moet opvouwen om erop te passen óf dat hij met zijn voeten over de grond schraapt.
Verstelbare duwstang
In een buggy met een omkeerbare duwbeugel kun je je kind met zijn gezicht naar jou toe laten zitten, óf vooruit laten kijken. Dat eerste is vaak het fijnst als je kind nog erg klein is: jullie kunnen dan oogcontact maken. Als hij groter is, wil hij misschien liever de wereld in kijken. Ook is het soms mogelijk om de hoogte van de duwbeugel te verstellen: ergonomisch en dus beter voor je rug.
Handige accessoires
Tot slot zitten er vaak handige accessoires bij buggy’s. Denk aan een regenhoes, een extra kap of parasol tegen de zon of een voetenzak. Een boodschappennet of bagagemand die je onder de buggy kunt bevestigen is ook erg praktisch. Als je een tas aan de duwbeugel hangt, kan de wagen namelijk sneller omvallen door het gewicht.
Checklist buggy kopen
Hou deze tien tips in je achterhoofd als je naar de (online) winkel gaat, om een miskoop te voorkomen en jouw ideale buggy te kiezen:
- Bedenk waar je de buggy voor wilt gebruiken (waar, hoe vaak, hoe lang?). Een buggy die op alle terreinen kan rijden is niet nodig als je zelden naar het bos of strand gaat.
- Een buggy staat vaak ongebruikt in de hal of ligt in de kofferbak. Let dus niet alleen op de afmetingen, maar bedenk ook hoe je hem gaat opbergen. Wil je hem ophangen of moet hij ingeklapt kunnen blijven staan? Kun je hem vastzetten in opgeklapte stand?
- Check of de opgevouwen buggy (makkelijk) in je auto past.
- Moet je de buggy vaak (de trap op) tillen, dan is het gewicht belangrijk.
- Wil je luchtbanden of foam- of schuimbanden? Met luchtbanden zijn oneffenheden (takjes, stenen, ruw terrein) minder goed te voelen. Foambanden kunnen niet lek gaan en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.
- Belangrijk in de stad: een buggy die soepel stuurt en makkelijk stoepjes en trappen op en af kan. Buggy’s met drie wielen zijn het meest wendbaar, die met vier wielen het meest stabiel.
- Er zijn buggy’s die je met één hand kunt openen en opvouwen. Superhandig als je via een trappenhuis naar je voordeur moet en je kind op de arm moet nemen.
- Ga je vaak wandelen? Hou dan rekening met alle weertypes. Accessoires als een parasol, regenhoes en windkap zijn dan fijn.
- Wie gaan er achter de buggy lopen en hoe vaak? Verschillen jij, je partner, de oppas of oma flink in lengte, dan is een in hoogte verstelbare duwstang handig.
- Vanwege de wendbaarheid is een buggy makkelijk met boodschappen doen. Gebruik je hem vooral daarvoor, koop dan eentje met een goede, handig bereikbare boodschappenmand.
Bron: VeiligheidNL
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.