Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over zwemluiers

Als je baby drie maanden oud is, mag je hem meenemen naar het zwembad. Tijd om een zwemluier aan te schaffen. Maar welke soorten zwemluiers bestaan er allemaal? En welke variant past het beste bij jouw baby? Alles over zwemluiers.

Zo werken zwemluiers

De naam zegt het eigenlijk al: zwemluiers zijn luiers die ontwikkeld zijn om mee te zwemmen. Ze zijn gemaakt van speciaal materiaal waardoor ze zich niet volzuigen met water. Zwemluiers zijn er in verschillende soorten en maten: als wasbare en wegwerpluiers, met plakstrips of als elastisch luierbroekje, met vrolijke plaatjes en in stoere prints.

Advertentie

Omdat zwemluiers gemaakt zijn van niet-absorberend materiaal nemen ze in principe geen urine op, of hooguit een klein beetje. Het is daarom verstandig om de zwemluier niet al thuis aan te trekken, maar pas als je in het zwembad bent.

Zwemluiers houden ontlasting tegen zodat het niet in het zwembad terecht komt. Door de elastische antilekrandjes bij de benen en rond het middel blijft alles netjes binnenboord. Geen garantie bij een spuitluier overigens… Vervang de zwemluier na het zwemmen weer voor een normale luier, om natte kleding en een natte Maxi-Cosi te voorkomen.

Gewone luier vs zwemluier

Een normale luier is absoluut niet geschikt als je baby het water in gaat. Normale luiers zijn gemaakt om vocht te absorberen. In een zwembad zuigt een gewone luier zich dus vol met water, zwelt op en wordt behoorlijk zwaar. Dat zit ongemakkelijk en door het gewicht kan de luier afzakken, of zelfs je baby laten zinken. Zo’n volgezogen luier is dus niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk.

Een gewone luier kan ook lucht vasthouden. In dat geval kan de luier gaan drijven, met het risico dat de billen van je kind boven water komen en zijn hoofd onder water verdwijnt.

Zijn zwemluiers verplicht?

Dat verschilt per zwembad. Bij sommige zwembaden mag je baby in een gewoon zwembroekje het water in, bij andere is een speciale zwemluier verplicht voor kinderen die nog niet zindelijk zijn. Als je op vakantie gaat is het slim om zwemluiers mee te nemen, want ook in het buitenland en in zwembaden in vakantieparken is het soms verplicht. En al is het niet verplicht: je moet er toch niet aan denken dat je baby in het zwembad poept?

Wasbare of wegwerp zwemluiers

Er bestaan wasbare zwemluiers en wegwerpzwemluiers. De wasbare zwemluiers gooi je na elk zwemuitje in de was en kun je dus net zo vaak gebruiken als je maar wilt, totdat je kind eruit is gegroeid. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren en prints, met drukknoopjes, klittenband of als luierbroekje. Sommige varianten zijn verstelbaar in maat waardoor ze langer meegaan.

Wasbare luiers was je gewoon in de wasmachine, samen met andere kleding. Heeft je kind erin gepoept, dan haal je de ontlastig er met een doekje uit. Spoel de luier daarna onder de kraan af. Als de luier nog schoon is, dan kun je ‘m ook alleen even uitspoelen en op laten drogen in de zon: de stof droogt relatief snel op. Handig voor op vakantie, als je meerdere keren per dag het water in gaat.

Een wasbare zwemluier is beter voor het milieu, want het scheelt een hoop afval. Als je regelmatig gaat zwemmen kan het op de lange termijn ook voordeliger zijn: ze kosten meestal zo’n 10 tot 15 euro per stuk, maar je bent wel in één keer klaar.

Een wegwerpzwemluier gooi je na gebruik in de prullenbak. Ze zijn te koop in pakken van zo’n 10 tot 15 stuks en kosten per pak 6 tot 8 euro. De wegwerpluiers zijn er in verschillende maten die in kilo’s worden aangegeven, net als bij normale luiers. Ze zijn misschien niet zo mooi en hip als wasbare luiers, maar er staan vaak wel leuke plaatjes op. Je kunt er eventueel nog een zwempak of zwembroek overheen aantrekken.

Welke kies je?

Wegwerpluiers

 • Je gooit ‘m na gebruik weg, lekker makkelijk!
 • Je hoeft geen poepluiers uit te wassen.
 • Je koopt de maat die je baby op dat moment nodig heeft.
 • Als je regelmatig gaat zwemmen is het relatief duur.
 • Er zitten er meerdere in een pak, dus als er eentje vies is, pak je zo een nieuwe.
 • Slechter voor het milieu.

Wasbare luiers

 • Beter voor het milieu.
 • Je hoeft hem maar één keer aan te schaffen.
 • Op de lange termijn en bij regelmatig gebruik is het voordeliger dan wegwerpluiers.
 • Verkrijgbaar in vrolijke en stoere prints.
 • Je moet ‘m wel steeds in de was gooien en soms poep eruit wassen.
 • Je kind kan er snel uitgroeien, tenzij je een verstelbaar model kiest.

Waar koop je ze?

Wegwerpzwemluiers zijn te koop bij vrijwel alle drogisterijen en bij veel supermarkten. Wasbare zwemluiers kun je makkelijk online aanschaffen: even googelen en je vindt al gauw verschillende websites die ze aanbieden. Ook via bol.com vindt je een aantal modellen. Ga je liever naar een echte winkel? Bij sommige babykledingwinkels zijn de wasbare luiers ook te koop.