babyverzorgingsproducten

Babyverzorgingsproducten: do’s en dont’s

Voor je baby wil je het allerbeste, ook als het om de verzorging van zijn huid gaat. Die is namelijk erg kwetsbaar. Dermatoloog Marjolein Leenarts legt uit waarom en welke babyverzorgingsproducten veilig zijn.

Ben kritisch op je babyverzorgingsproducten

Een baby heeft in verhouding een groot huidoppervlak ten opzichte van zijn lichaamsgewicht. Ook is de doorlaatbaarheid van de huid groter. Potentieel schadelijke stoffen kunnen dus makkelijker door de huid het lichaam inkomen. En dan is de huid van een baby ook nog vijf keer zo dun als die van een volwassene. Reden te meer om kritisch op de huidverzorging van je baby te zijn en om scherp te kijken naar de babyverzorgingsproducten die je gebruikt. Om te voorkomen dat je baby veel in contact komt met onnodige, vervelende ingrediënten, kun je het beste goed de etiketten lezen. Waar je op moet letten, lees je hieronder.

Advertentie

Zo weinig mogelijk ingrediënten

Kies huidverzorging met zo weinig mogelijk ingrediënten, en smeer alleen wanneer nodig. Als je baby geen droge huid heeft, is er bijvoorbeeld helemaal geen reden om de hele huid in te smeren met bodylotion. Een babyhuid heeft er helemaal geen baat bij om met veel verschillende stoffen in aanraking te komen, sterker nog, je vergroot er het risico op contactallergieën alleen maar. Ook op de volgende punten kun je letten:

  1. Geen parfum

    Parfum en geurstoffen zijn de grootste veroorzakers van allergieën voor verzorgingsproducten. Wat weinig mensen weten, is dat je dit soort (contact)allergieën opbouwt. Zo kun je na tijden probleemloos gebruik opeens allergisch zijn voor een bepaalde stof. Het is nergens voor nodig om pasgeboren baby’s aan parfum bloot te stellen. Ze ruiken al zo lekker van zichzelf.

  2. Geen parabenen

    Parabenen zijn conserveermiddelen en zitten in bad- en doucheproducten, shampoos, crèmes en lotions, zonnebrandcrèmes, tandpasta’s en vochtige doekjes. Omdat ze mogelijk een hormoonverstorende werking hebben, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en ze vermijden. De meeste producten voor kinderen zijn tegenwoordig parabeenvrij

  3. Gebruik in bad geen zepende producten

    De zeep zorgt voor het verdwijnen van het natuurlijke vetlaagje op de huid. Zeker bij ene droge huid is dit af te raden.

Wil je toch iets gebruiken, ga dan voor een neutraal product op oliebasis. De beste babyverzorgingsproducten op dit gebied zijn bijvoorbeeld de producten van Neutral, Drs. Leenarts en La Roche-Posay.

Video: Staar je niet blind op termen als ‘hypoallergeen’ en ‘natuurlijk’.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Als dermatoloog geeft ze advies bij huidproblemen, zoals luieruitslag of een droge huid. In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Meer info: drleenarts.com.