Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babyverzorgingsproducten: do’s en don'ts

Voor je baby wil je het allerbeste, ook als het om de verzorging van de huid gaat. Die is namelijk erg kwetsbaar. Maar welke babyverzorgingsproducten heb je precies nodig voor je baby? En welke producten zijn veilig? Kinderdermatoloog Elodie Mendels legt het uit.

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Lees ook: Hoe verzorg je de tere huid van je baby zo goed mogelijk?

Waarom babyverzorgingsproducten?

De keuze in babyverzorgingsproducten is reuze. Bij de drogist of babyspullenwinkel zijn tientallen soorten producten voor je baby te koop: billencrème, bodylotion, haarolie, badschuim en shampoo voor baby’s. En dan zijn er ook nog allerlei middeltjes tegen speciale babyhuidkwaaltjes verkrijgbaar. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Wat heb je precies nodig voor je baby?

Advertentie

Baby’s hebben een gevoelige en kwetsbare huid, die je goed moet verzorgen. De huid van je baby is namelijk nog niet volgroeid: de huid barrière is nog niet volledig ontwikkeld en ook is de huid dunner dan op volwassen leeftijd. Je kunt de huidbarrière vergelijken met een muur met stenen, die je beschermt tegen uitdroging en infecties. Bij je baby sluiten de stenen van deze ‘huidmuur’ nog niet zo goed aan, daardoor droogt de huid eerder uit. Ook kunnen door deze kieren stoffen en prikkels van buitenaf de huid – en zo het lichaam- makkelijker inkomen. Hierdoor kan bijvoorbeeld luieruitslag ontstaan.

Om de huid barrière te verstevigen, kun je verzorgende producten voor je baby’s huid gebruiken. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Gebruik de producten ook niet te veel en te vaak, maar alleen wanneer dat nodig is. Tenzij je baby last heeft van een droge huid, luieruitslag of eczeem. Dan is het natuurlijk belangrijk de juiste producten vaker te gebruiken.

Tip! Neutral is bijvoorbeeld een fijn merk voor baby’s zonder parfum en met zo min mogelijk chemische stoffen.

Wees kritisch op je babyverzorgingsproducten

Na de geboorte van je baby krijg je vast wat verzorgingsproducten voor je kind cadeau. Het kan geen kwaad om eerst eens kritisch naar die producten te kijken, voordat je ze op de huid van je baby smeert.

Advertentie

Een baby heeft in verhouding een groot huidoppervlak ten opzichte van zijn lichaamsgewicht. Ook is de doorlaatbaarheid van de huid groter. Potentieel schadelijke stoffen kunnen dus makkelijker door de huid het lichaam inkomen. En dan is de huid van een baby ook nog vijf keer zo dun als die van een volwassene. Reden te meer om scherp te kijken naar de babyverzorgingsproducten die je gebruikt. Om te voorkomen dat je baby veel in contact komt met onnodige, vervelende ingrediënten, kun je het beste goed de etiketten lezen. Waar je op moet letten, lees je hieronder.

Tip: dit is de reden waarom elk gezin zinkzalf in huis zou moeten hebben.

Zo weinig mogelijk ingrediënten

Kies huidverzorging met zo weinig mogelijk ingrediënten en smeer alleen wanneer nodig. Als je baby geen droge huid heeft, is er bijvoorbeeld helemaal geen reden om de hele huid in te smeren met bodylotion. Een babyhuid heeft er helemaal geen baat bij om met veel verschillende stoffen in aanraking te komen. Sterker nog, je vergroot daarmee het risico op contactallergieën alleen maar. Ook op de volgende punten kun je letten:

 1. Geen parfum

  Parfum en geurstoffen zijn de grootste veroorzakers van allergieën voor verzorgingsproducten. Wat weinig mensen weten, is dat je dit soort (contact)allergieën opbouwt. Zo kan je kind na jaren probleemloos gebruik opeens allergisch worden voor een bepaalde stof. De kans op een contactallergie is groter als je baby al een droge huid heeft of eczeem.

  Advertentie

  Het is nergens voor nodig om pasgeboren baby’s aan parfum bloot te stellen. Ze ruiken al zo lekker van zichzelf. Ook in zogenaamde ‘natuurlijke’ producten (zoals bijenwas of rozenolie) zitten geurstoffen. Als stelregel kun je gebruiken: alles wat een (aangename) geur heeft bevat parfum/geurstoffen.

  Lees ook: Dit is de vermoedelijke oorzaak van berg bij baby’s, een veelvoorkomende, onschuldige huidaandoening

 2. Geen conserveringsmiddelen

  Producten die water bevatten kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen voegt een fabrikant één of meer conserveermiddelen toe aan water-bevattende producten. Conserveermiddelen zijn namelijk chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Ze zitten in bad- en doucheproducten, shampoos, crèmes en lotions, zonnebrandcrèmes, cosmetica, tandpasta’s en vochtige doekjes. Door herhaaldelijk contact kan ook hiervoor een contactallergie ontstaan op latere leeftijd. De kans hierop is groter als je baby al een droge huid heeft of eczeem. Parabenen (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben) zijn één van de vele conserveermiddelen.

  De meeste producten voor kinderen zijn tegenwoordig parabeenvrij. Dit staat dan ook groot op het etiket vermeld. Maar naast parabenen zijn er veel meer conserveringsmiddelen die worden gebruikt: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, diazolidinyl urea, formaldehyde, imidazolidinyl urea, methyldibromo glutaronitrile, methyl(chloro)isothiazolinone en quaternium-15. Ook deze dienen bij voorkeur zo veel mogelijk vermeden te worden.

  Check hier het Consumentenbond-onderzoek: deze billendoekjes zijn veilig voor de babyhuid.

 3. Gebruik in bad geen zepende producten

  De zeep zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje van de huid verdwijnt. Zo ontstaan er kiertjes tussen de huidstenen, of worden de kiertjes groter. Daardoor droogt de huid uit. Zeker bij een droge huid of eczeem is zeep dus af te raden. Wil je toch iets gebruiken bij het badderen, ga dan voor een neutraal product op oliebasis.

  Meer weten? Volgens het consultatiebureau wassen we onze kinderen te veel. Lees hier hoeveel wasbeurten er per week worden aangeraden.

Hoe vaak in bad en haren wassen?

Een baby hoeft niet vaak in bad: twee à drie keer per week is voldoende. Elke dag wassen is namelijk niet goed voor de huid, zeker niet voor de kwetsbare huid van baby’s. Te vaak in bad kan de huid uitdrogen en eczeem veroorzaken of verergeren.

Bij het badderen kun je beter geen zeep gebruiken, zeker de eerste maanden niet. Gebruik liever een milde badolie voor baby’s, of was gewoon alleen met water. De eerste maanden hoef je ook geen shampoo te gebruiken om de haren van je baby te wassen. Alleen water is voldoende. Als je baby meer haar krijgt, kun je een keer per week met een milde babyshampoo zijn haar wassen.

Lees ook: Zo doe je je baby veilig in bad doen in 10 stappen.

Na het badje kun je je baby eventueel insmeren met een vettige huidcrème of zalf voor baby’s, zodat de huid niet uitdroogt. Je kunt je kind na het badderen ook een babymassage geven, met een olie speciaal voor de babyhuid. De massage werkt ook nog ontspannend. Bekijk hier hoe je luieruitslag voorkomt.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini overslagromper

Sweet Petit mini overslagromper

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu