Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

OliviaGeslacht

Meisje

Populariteit van de naam Olivia

In 2022 kregen 591 meisjes deze naam.

Olivia is de afgelopen jaren een heel geliefde naam onder kersverse ouders. Dit was lang niet altijd zo: voor de 00's kwam de naam nauwelijks voor in Nederland. De laatste jaren is Olivia flink populair geworden en staat de naam zelfs in de top-10 van meest gegeven meisjesnamen, samen met namen als Sophie, Nora, Emma en Tess.

Populariteit van de naam Olivia in het buitenland

In veel andere landen is Olivia een heel populaire meisjesnaam. In Engeland, Schotland, Finland, België en de Verenigde Staten is Olivia zelfs de meest gegeven naam. Maar ook in landen als Argentinië, Australië en Denemarken staat de naam in de top-10. Je kunt dus wel stellen dat Olivia wereldwijd een zeer geliefde naam is.

Herkomst van de naam Olivia

Germaans, Internationaal overig, Latijns, Noors

Betekenis van de naam Olivia

Olijfboom, elf, leger, zoon der voorvaderen

Wetenswaardigheden over de naam Olivia

Het is niet helemaal te verklaren wat de herkomst van de naam Olivia is. Mogelijk is het een verbastering van een Germaanse naam die zou bestaan uit de woorden alf ('elf') en heer ('leger'). Een andere verklaring is dat Olivia is afgeleid van het Latijnse woord olivarius. In dat geval betekent het 'olijfboom'. Nog een optie is dat de naam afstamt van de Oudnoorse naam Anleifr, die is opgebouwd door de woorden ano ('voorvader) en leifr (zoon). Samen betekent het 'zoon der voorvaderen'. De mannelijke variant van Olivia is Olivier.

Weetjes over de naam Olivia

Er zijn heel wat beroemdheden met deze naam, zoals actrices Olivia Newton-John, Olivia Wilde en Olivia Colman, zangeres Olivia Rodrigo en realityster Olivia Palermo. Olivia is ook de naam van het populaire liedje van Antoon, uitgebracht in 2022. To Olivia is de naam van een film over schrijver Roald Dahl en zijn echtgenote die hun dochtertje Olivia verliezen.

Namen die lijken op Olivia

Liv Oliver Livia Liva

Inspiratie

Anna Emma Tess Sophie Julia Mila Nora
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier