Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

RubyGeslacht

Meisje

Populariteit van de naam Ruby

Deze naam werd in 2022 aan 106 meisjes gegeven.

De naam Ruby komt vanaf de jaren '40 voor in Nederland, al was het toen een zeldzame naam. Vanaf de jaren '90 komt de voornaam geregeld voor in ons land. In 2021 kregen 130 meisjes de naam Ruby, waarmee deze op de 129ste plek staat in de populaire namenlijst van ons land. Naast geboorten in Nederland is Ruby in ons land vooral bekend via naamdragers die geboren zijn in Indonesië, Suriname, Nederlandse Antillen, Colombia en Groot-Brittannië.

Populariteit in het buitenland

Ruby was erg in trek in de jaren '20 bij Amerikaanse ouders, maar daarna nam de populariteit gestaag af. Na 2010 maakte Ruby een comeback, al was die wel van korte duur. In het Verenigd Koninkrijk is de naam vanaf 2006 erg populair, een jaar later was het zelfs de populairste meisjesnaam. Daarna zakte Ruby weer in de namenlijst.

Herkomst van de naam Ruby

Engels, Latijns

Betekenis van de naam Ruby

Robijn, rood

Wetenswaardigheden over de naam Ruby

Ruby is een Engelse naam, afgeleid van het Engelse woord voor de edelsteen 'robijn'. Ruby is niet de enige edelsteennaam die ook als voornaam voor vrouwen wordt gebruikt: Pearl en Esmeralda zijn wereldwijd veel voorkomende namen. Volgens een andere verklaring stamt Ruby af van het Latijnse woord ruber, dit betekent 'rood'.

Leuk weetje

In 2007 bracht de Britse indierockband Kaiser Chiefs het catchy nummer 'Ruby' uit dat zeventien weken in de top-40 stond.

Namen die lijken op Ruby

Ruben Rubin Rumer Rune Ruth

Inspiratie

Esmeralda Jade Amber Robin Saffira Dana Ise
Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier