Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 tips om geld in te zamelen voor Oekraïne met je kinderen

Veel mensen maken zich (terecht) zorgen over de situatie in Oekraïne en willen graag hun steentje bijdragen. Deze dingen kun je doen om met je kind geld in te zamelen.

Advertentie

Op maandag 7 maart wordt er via verschillende mediakanalen extra aandacht gevraagd voor de situatie in Oekraïne. Zo presenteren radiodj’s van verschillende radiostations die dag een speciale uitzending onder de naam ‘Radio555. ‘Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen’, vertelt Charlotte Smit, woordvoerder van Plan International.

Lees ook: Zo praat je over oorlog met je kind: ‘Houd het kort en simpel’

Geen hulpgoederen

De organisaties achter Giro555 versturen geen hulpgoederen naar Oekraïne. Doneren is het meest effectief in deze situatie. Smit: ‘Momenteel zijn we bezig met het opzetten van bijvoorbeeld mobiele medische teams zodat hulp dichtbij komt. Hier worden volwassenen en kinderen opgevangen voor medische en psychosociale hulp.’ De hulpgoederen worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht. ‘Dat bespaart een heleboel tijd en transportkosten. Daarnaast wordt op deze manier de lokale economie gesteund.’

Tips geld inzamelen voor Oekraïne

Het inzamelen van geld helpt de mensen in Oekraïne het meest. Maar hoe betrek je je kind hier nou bij? Hier een aantal tips:

Lees ook: Huishoudelijke klusjes per leeftijd

  • Heitje voor karweitje! Wie heeft het vroeger niet gedaan? Hele kleine kinderen kun je geld laten verdienen door bijvoorbeeld speelgoed op te ruimen en schoon te maken, de plantjes water te geven of de tafel te dekken. Iets oudere kinderen stuur je op pad voor een boodschap of laat je de auto wassen of de stoep vegen.
  • Zijn jouw kinderen gek op knutselen? Gebruik deze creativiteit dan voor het goede doel. Maak kaarten, armbandjes, muizentrapjes of andere knutselwerken en verkoop ze aan vrienden, familie of buren.
  • Verzamel lege flessen en lever deze in bij de supermarkt. In plaats van het bonnetje te gebruiken voor de boodschappen, doneer je het bedrag aan het goede doel.
  • Heb je nog oude baby- en kinderkleding, speelgoed en andere spullen liggen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Zoek het uit en laat je kind vooral helpen. Verkoop de spullen daarna op Marktplaats of Vinted.
  • Organiseer een sponsorloop met vrienden, familie of buren. Wedden dat je op deze manier veel geld ophaalt voor het goede doel?
  • Organiseer een spelletjesdag met vrienden, familie of buren. Laat iedereen een bedrag betalen voor het doen van spelletjes en verkoop wat te eten en drinken. Zo haal je vast een mooi bedrag op.
  • Bak koekjes, cake of taart en verkoop deze aan vrienden, familie of buren.

Op de website inactievoorgiro555 staan een heleboel mooie initiatieven van volwassen en kinderen. Hier kun je ook terecht om een bedrag te doneren.

Advertentie

Tijdelijk onderdak en hulp

‘De hulpverleners van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn momenteel werkzaam in Oekraïne en in de aangrenzende en omringende landen Slowakije, Polen, Hongarije, Roemenië, Kroatië, Moldavië en Litouwen. Bij de grens worden vluchtelingen opgevangen en krijgen daar eten, drinken en bijvoorbeeld toiletartikelen. Daarnaast zorgen de hulpverleners onder andere voor tijdelijk onderdak, medische en psychosociale hulp met speciale aandacht voor kinderen’, vertelt Smit.

Bron: Rode KruisBeeld: GettyImages