Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 redenen om je kind een tweede (en derde) naam te geven

Een naam kiezen voor je nog ongeboren kind is leuk, maar ook lastig. Vernoem je hem naar zijn (groot)ouders? Ga je voor een populaire naam of heb je liever een naam die weinig voorkomt? En nog een punt ter overweging: ga je voor één of meerdere voornamen?

Advertentie

Tegenwoordig krijgt de helft van de Nederlandse kinderen één voornaam. Meer dan vier voornamen is een grote uitzondering. Vroeger was het in veel families gebruikelijk om kinderen meerdere voornamen te geven. Vooral kinderen uit katholieke gezinnen kregen vaak een hele rits (doop)namen. Ook tegenwoordig kiezen ouders vaak voor meerdere voornamen, maar om een andere reden. De voornaamste reden is om hun kind te vernoemen (naar familieleden bijvoorbeeld) – én omdat ze niet kunnen kiezen.

Kind een tweede naam geven: waarom?

1. Vernoemen

Veel mensen die hun kind willen vernoemen, lopen tegen een dingetje aan: de naam van opa of oma is te oubollig voor een kind van nu. Toegegeven, sommige namen van toen zijn zo ouderwets dat ze inmiddels bijna weer hip zijn. Toch lijken namen als Geertruida en Franciscus nog niet rijp voor een comeback. Met een tweede naam kun je alsnog je kind vernoemen naar opa, oma, tante of oom – je verstopt ‘m  achter een vlottere modenaam. Zo kan een naam die misschien al generaties meegaat prima worden doorgegeven. Ook een optie: je kiest twee familienamen en een roepnaam.

2. Is het een jongen of meisje?

Er zijn veel unisex namen. Denk aan Sam, Robin, Dani, Charlie en Beau. Als je zo’n naam als eerste naam kiest kun je je kind een tweede naam geven om het geslacht duidelijk te maken. Dan hoef je op het geboortekaartje ook niet zo nadrukkelijk zoon of dochter te zetten.

3. Help, ik kan niet kiezen

Er staan waarschijnlijk zo veel leuke babynamen op je lijstje, dat je bijna niet kunt kiezen. Als je je kind een tweede naam geeft, is dat probleem opgelost. Ook handig als jij en je partner beiden een andere favoriet hebben.

Advertentie

Tip: Ben je eruit? Hier vind je de leukste naamknuffels

4. Gekke initialen

Stel je voor: je vindt Wieke een mooi naam, maar met de achternaam Christiaans levert dat toch een minder geschikte combinatie van initialen op (W.C.). Net als bij Simone Marijnissen (S.M.), geen gelukkig keuze. Let er ook dat de eerste letter van de voornaam goed combineert met de achternaam. Je wil tenslotte niet dat je kind eindigt in het rijtje van beroemde schaamnamen, zoals Indy Broekman, Ko de Kraker of Sam Bal.

5. Voor wie is deze post?

Heeft je eerste kind een voornaam met de letter L en wil je je tweede kind ook een naam geven met deze letter? Om verwarring bij de post te voorkomen, is een tweede naam een goede oplossing om het onderscheid te maken.

6. Kind kan later kiezen

Als je voor twee (of meer) namen kiest, kan je kind later altijd nog besluiten dat hij liever bij zijn tweede of derde naam genoemd wordt.

Advertentie

7. Creabea

Twee (of meerdere) voornamen kunnen samen de (roep)naam vormen. Denk aan Annemarie Nena Noelle Amelie = Anna (alle eerste letters van iedere naam vormen de roepnaam). Of: MariLouise. Roepnaam: Marilou. En Beau Anna Sophie kan een mooi eerbetoon zijn aan je broer Bas.

8. Eline Maria, niet doen!

Zeker niet de beste reden om je kind twee namen te geven, maar het bekt wel lekker als je je dochter of zoon even streng wilt toespreken.

Bron: SVB