Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je jouw kind volgens de wetenschap beter geen vreemde naam kunt geven

Veel ouders vinden het leuk om hun kind een naam te geven die niet vaak voorkomt. Maar wees niet té creatief, stellen wetenschappers, dat kan negatief uitpakken. Het zou namelijk zielig zijn om je kind een heel ongewone naam te geven.

Advertentie

De een vindt een veelvoorkomende naam als Noah mooi, de ander vindt het juist belangrijk dat zijn kind niet met een naamgenoot in de klas zit: welke naam je jouw kind geeft, is uiteraard (zolang het binnen de regels is) aan jou. Sommige ouders pakken flink uit met een opvallende naam. Neem Teslabaas Elon Musk en zangeres Grimes, zij kwamen zelfs in het nieuws vanwege hun babynaam. Het stel heeft hun zoontje, geboren in 2020, de naam X AE A-XII gegeven (spreek uit als Ex Ash A Twelve).

Lees ook: Dit zijn de populairste namen ter wereld

Een opvallende naam is niet leuk

Als het aan wetenschappers ligt, doen ouders er goed aan om niet zó creatief te zijn met namen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het voor kinderen helemaal niet leuk is om een heel opvallende naam te hebben. Ze zouden vaker als minder vrolijk, succesvol en gezond worden bestempeld dan anderen met een ‘gewone’ naam. De reden? Iets wat we niet kennen, vinden we als mens automatisch minder leuk.

Tip voor een mooi kraamcadeau: Laat hier een sterrenstelsel poster maken met de stand van de sterren op basis van de geboorteplaats, -datum en -tijd.

Negatief oordeel over aparte naam

Dat werkt flink in het nadeel voor mensen met namen die nauwelijks voorkomen, wijst onderzoek uit van onder meer de Universiteit van Missouri. Een negatief oordeel over een naam, wordt doorgetrokken naar de persoon achter de naam. Ook wijzen studies uit dat mensen met ongewone namen minder vaak worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Advertentie

Naam is sterk verbonden met identiteit

Een naam is sterk verbonden met je identiteit, zegt de Duitse psycholoog Jochen Gebauer. Mensen die hun eigen naam mooi vinden, blijken positiever over zichzelf te denken. Mensen met een ongewone naam beoordelen hun eigen naam vaker negatief en dat heeft een grote weerslag op hun zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Ook hilarisch: 16x de gekste babynamen die jullie ooit hebben gehoord

Met een beetje creativiteit is absoluut niks mis: vooral op latere leeftijd kunnen mensen hun naam waarderen die minder vaak voorkomt. Maar een héél aparte naam als X AE A-XII is volgens de wetenschap een minder goed idee voor een kind.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Lindanieuws, Quest, Psychologie Magazine – Beeld: Getty Images