Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moederfiets kopen: vind de beste moederfiets voor jou

Zodra je kind zelfstandig kan zitten, mogen jullie samen op de fiets. Een speciale moederfiets of mamafiets geeft je meer comfort en veiligheid dan andere fietsen. Waar moet je op letten bij het kopen van een goede moederfiets en welke soorten zijn er? We helpen je de beste moederfiets voor jou te vinden.

Op bijna alle fietsen kun je best een fietszitje zetten, maar een zogenaamde moederfiets (of mamafiets) fietst het meest comfortabel en is ook nog eens veilig. Moederfietsen zijn uitgerust om eenvoudig een voorzitje en achterzitje te plaatsen, hebben een lage en ruime instap en een stabiele en stevige standaard. Ideaal dus als vervoersmiddel voor jou en je kind(eren).

Advertentie

Tip! Mooie en stevige moederfietsen vind je hier

Wanneer kun je met je baby fietsen?

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, kun je hem meenemen op de fiets. Meestal is dit vanaf negen maanden, al kun je in het begin nog geen lange ritten maken. De nek- en rugspieren van je baby zijn dan nog niet stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen. Er zijn zoals je ongetwijfeld weet twee typen fietsstoeltjes: zitjes voor voorop en zitjes voor achterop. Kinderen tot 15 kilo mag je in een zitje voorop meenemen. Als ze zwaarder worden, heb je een zitje nodig voor achterop.

Lees ook: Tips voor het kopen van een fietsstoeltje

Veilig fietsen

Je kunt dus op vrijwel iedere fiets een fietsstoeltje zetten, maar het is wel belangrijk om te controleren of je fiets kindvriendelijk is. Zit er spaakbescherming op, zodat de voetjes niet tussen de wielen kunnen komen? En afgeschermde zadelveren, zodat de vingers van je kind niet bekneld kunnen raken? Ook is het handig als je versnellingen hebt, zodat je makkelijk weg kunt rijden, bijvoorbeeld bij het stoplicht. Dat gaat nu eenmaal wat zwaarder met een kind op de fiets. Wind tegen of een lange brug op fietsen is ook pittiger.

Waarom een moederfiets kopen?

Als je één of meer kinderen hebt, veel fietst en vaak ook nog boodschappen meeneemt, is een stevige moederfiets je beste vriend. Een gewone fiets is vaak niet zo stevig en gaat zwabberen. Een moederfiets is speciaal ontworpen om dit soort problemen te voorkomen. Daarnaast is er rekening gehouden met de veiligheid. Zo heeft een moederfiets een dubbelpoot standaard. Daarmee blijft hij goed overeind staan, zelfs als er volle tassen aan hangen. Ook is het stuur met stuurblokkering beveiligd tegen doorslaan, zodat je rustig je kind in het fietszitje kunt zetten zonder dat het stuur opzij zwaait.

Niet alleen vanwege de veiligheid is een moederfiets een goede investering, maar ook vanwege het gebruiksgemak. Een moederfiets heeft bijvoorbeeld een breder stuur en een lage instap, zodat je makkelijk kunt op- en afstappen (ook handig met een zwangere buik). Er is veel ruimte tussen het zadel en het voorzitje, waardoor je niet met je benen tegen het fietszitje stoot. Ook heeft een moederfiets een stevig frame en extra sterke spaken. Omdat dit soort fietsen een grotere draaicirkel hebben, zijn ze wel wat logger.

Checklist voor beste moederfiets

Ga je een moederfiets kopen? Let dan op de volgende zaken.

 • Ruim stuur
  Een moederfiets heeft meer ruimte tussen zadel en stuur dan een normale fiets, zodat je makkelijker kunt op- en afstappen. Ook kom je zo minder snel met je knieën tegen het zitje. Er zijn fietsen met heel brede sturen, maar ook fietsen met een verstelbaar stuur.
 • Stuurslot
  Een stuurslot voorkomt dat je stuur alle kanten op beweegt als je je kind in of uit het zitje tilt. Een stuurslot houdt de moederfiets in balans en voorkomt dat je fiets omkukelt als het gewicht naar één kant helt.
 • Lage instap
  Met een lage instap kun je makkelijk en snel op- en afstappen. Zeker als je twee kinderen vervoert en de fiets zwaarbeladen is, is dat geen overbodige luxe.
 • Tweepotige standaard
  Net als het stuurslot, zorgt ook een dubbele standaard voor meer stabiliteit bij het parkeren van je fiets. Ook als je kind druk beweegt.
 • Verlengde drager
  Wil je naast je kind ook boodschappen vervoeren? De meeste moederfietsen hebben een verlengde bagagedrager met ruimte voor een fietsstoeltje en fietstassen. Een drager aan de voorkant (denk aan een krat) is niet aan te raden zolang je kind nog voorop zit.
 • Sterk frame
  Omdat een moederfiets niet alleen jou moet dragen, maar ook één of twee kinderen, is het frame extra stevig. Kijk bij het kopen van een mamafiets goed naar de framehoogte: als het zadel op de laagste stand staat, moet je met beide voeten de grond kunnen raken. Maakt je partner ook gebruik van de moederfiets? Kijk dan of het frame voor beide lengtes geschikt is.
 • Versnellingen
  De beste moederfiets is er ééntje met vijf of zeven versnellingen. Bij tegenwind, lange afstanden of extra bagage verlang je hier echt naar.
  Bron: ANWB

Mamafiets elektrisch

De e-bike wint aan populariteit, dus logisch dat er ook steeds meer elektrische moederfietsen op de markt komen. Het verschil tussen een elektrische mamafiets en gewone moederfiets is natuurlijk de elektromotor, die je ondersteuning biedt tijdens het fietsen. Bij deze fietsen is ook rekening gehouden met de veiligheid en de gewenste ruimte tussen stuur en zadel. Vergeleken met een normale moederfiets is de elektrische moederfiets aan de dure kant. Maar als je de korte ritten met de auto vervangt door een elektrische moederfiets, kan dat onderaan de streep toch voordeliger zijn. Plus: het is natuurlijk een stuk gezonder en duurzamer dan autorijden. Met een elektrische mamafiets maak je in het weekend misschien ook sneller een lange fietstocht. Buiten genieten met je kinderen: da’s ook wat waard.

Meer kinderen op de fiets?

Als je meer kinderen tegelijk op de fiets hebt, kan dat behoorlijk zwaar worden. Helemaal als er ook nog tassen aan het stuur hangen. Dat kan zelfs voor onveilige situaties zorgen. De oplossing? Een bakfiets of een fietskar. Vooral ideaal als je in de stad woont en niet voor elk wissewasje de auto wilt pakken. Een bakfiets of een fietskar koop je alleen niet zomaar even, want je moet er best wat geld aan uitgeven.

Weeg goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Bij een fietskar zitten je kinderen bijvoorbeeld achter de fiets, waardoor je weinig zicht op ze hebt. En hoewel je hem achter je gewone fiets kunt hangen, moet je wel rekening houden met dit extra gewicht: een gewone fiets is meestal niet gemaakt voor deze belasting.

Tweelingfietsen

Naast een bakfiets of een fietskar kun je eventueel ook een tweelingfiets aanschaffen. Dit is een speciale fiets waarmee je twee kinderen achterop kunt vervoeren. Voorop kun je eventueel ook nog een kinderzitje plaatsen. Een goed merk voor een tweelingfiets is Azor. Met een peuter- of kleutertweeling kan een zadelzitje op het frame ook uitkomst bieden. Eén kind gaat in het zitje achterop, de ander op het buiszadel voorop.

Extra aankooptips moederfiets

 • Maak altijd een proefrit op de moederfiets van jouw voorkeur. Ben je vooral gevallen voor het design, dan moet je toch ook weten of hij lekker fietst. Alleen zo kom je erachter wat de beste moederfiets is voor jou.
 • Kies de juiste frame-hoogte, die past bij jouw lengte. Neem eventueel een fietszitje mee, zodat je meteen kunt zien of het goed past, en je niet met je benen tegen het zitje komt.
 • Bedenk ook van tevoren hoeveel versnellingen je wilt. Zijn drie versnellingen voldoende of heb je er liever vijf of zeven?
 • Je kunt ook nog diverse accessoires bij je moederfiets kopen, denk aan: manden en kratten, fietstassen, sloten en fietsdecoratie.

Tweedehands mamafiets

Wil je voor de goedkoopste oplossing gaan, dan kun je natuurlijk een tweedehands moederfiets kopen. Het is dan extra belangrijk om de fiets te testen en goed te beoordelen of hij nog veilig genoeg is om je kind mee te vervoeren. Werkt het stuurslot nog goed? Staat de fiets nog stabiel op de standaard? Is hij goed onderhouden en in goede staat? Dat zijn dingen om even extra op te letten.