Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Moederfiets kopen: welke past bij jou?

Zodra je kind zelfstandig kan zitten, mogen jullie samen op de fiets. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een moederfiets en welke soorten zijn er?

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Op bijna alle fietsen is een fietszitje te monteren, maar een zogenaamde moederfiets (of mamafiets) fietst het meest comfortabel en is ook nog eens veilig.

Advertentie

Tip! Mooie en stevige moederfietsen vind je hier

Wanneer kun je met je baby fietsen?

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, meestal is dit tussen de negen maanden en twaalf maanden, kun je hem meenemen in een fietszitje op de fiets. Bedenk wel dat je in het begin geen lange ritten kunt maken. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen.

Welke fietsstoeltjes zijn er?

Er zijn twee typen fietsstoeltjes: zitjes voor voorop en zitjes voor achterop. Kinderen tot 15 kilo mag je in een zitje voorop meenemen. Als ze zwaarder worden, heb je een zitje nodig voor achterop. Het achterzitje is voor kinderen tot 22 kilo. Wordt je kind zwaarder en fietst hij nog niet zelf, dan kun je een juniorzitje (tot 35 kilo) aanschaffen. Kies het liefst voor fietszitjes met geïntegreerde spaakafscherming. Dat betekent dat de spaakafscherming aan het zitje vast zit. Voor meer informatie kijk je op Veiligheid.nl.

Lees ook: Tips voor het kopen van een fietsstoeltje

Veilig fietsen

Zoals gezegd kan op iedere fiets een fietsstoeltje geplaatst worden, maar het is wel belangrijk om te controleren of je fiets kindvriendelijk is. Zit er spaakbescherming op, zodat de voetjes niet tussen de wielen kunnen komen? En afgeschermde zadelveren, zodat er geen grijpgrage vingers bekneld kunnen raken? Ook is het handig als je meerdere versnellingen hebt, zodat je makkelijk weg kunt rijden, bijvoorbeeld bij het stoplicht. Dat gaat nu eenmaal wat zwaarder met een kind op de fiets. Om nog maar te zwijgen van een hoge brug, viaduct of wind tegen.

Advertentie

Verschil moederfiets en normale fiets

Waarom zou je een moederfiets kopen als je een kind krijgt? Is een gewone fiets niet meer goed genoeg? Het hangt ervan af wat voor fiets je al hebt, maar een moederfiets heeft wel veel voordelen als je kleine kinderen hebt. Een moederfiets:

 • heeft een stevig frame en sterke spaken. Een gewone fiets gaat sneller ‘zwabberen’ als je een kind en boodschappen vervoert.
 • is veiliger. Zo heeft deze fiets een dubbelpoot standaard, waardoor hij (ook zwaar beladen) goed overeind blijft staan.
 • heeft stuurblokkering, waardoor het stuur niet doorslaat (opzij zwenkt) en je in alle rust je kind in het fietszitje kunt zetten.
 • heeft een breder stuur, met veel ruimte voor een fietszitje. Ook de bagagedrager is ruim en stevig, en daardoor geschikt voor een kinderzitje.
 • heeft een lage instap, zodat je makkelijk kunt op- en afstappen (ook handig met een zwangere buik).
 • heeft een grote ruimte tussen het zadel en het voorzitje, zodat je niet met je benen tegen het fietszitje stoot.
 • Een mogelijk nadeel ten opzichte van een gewone fiets: een moederfiets heeft een grotere draaicirkel en is zwaarder, en dus logger in gebruik.

Elektrische moederfiets

Wil je een extra duwtje in de rug tijdens het fietsen? Goed nieuws, want er komen steeds meer elektrische moederfietsen op de markt. Deze fietsen hebben dezelfde specifieke kenmerken als andere moederfietsen, plús elektrische trapondersteuning. Je fietst daardoor lichter, zelfs met een kind voor- en achterop. Voor een elektrische moederfiets betaal je wel flink meer dan voor een gewone moederfiets. Maar als je vaak twee kinderen wilt meenemen op je fiets en/of grote afstanden gaat fietsen, kan het de investering waard zijn.

Meer kinderen op de fiets?

Als je meerdere kinderen tegelijk op de fiets hebt, kan dat behoorlijk zwaar worden. Helemaal als je ook nog boodschappen in je fietstassen hebt. Dat kan zelfs voor onveilige situaties zorgen. De oplossing? Een bakfiets of een fietskar. Vooral ideaal als je in de stad woont en niet voor elk wissewasje de auto wilt pakken.

Een bakfiets of fietskar is vrij prijzig; geen impulsieve aankoop dus. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Een fietskar kun je achter je gewone fiets hangen, maar hou rekening met het gewicht en de belasting van je fiets: die is er immers niet voor gemaakt. Ook zitten je kinderen in een fietskar achter je, waardoor je weinig zicht op ze hebt.

Advertentie

Leestip: Een fietskar kopen: hier moet je op letten

Tweelingfietsen

Naast een bakfiets of een fietskar kun je eventueel ook een tweelingfiets aanschaffen. Dit is een speciale fiets waarmee je twee kinderen achterop kunt vervoeren. Voorop kun je eventueel ook nog een zitje plaatsen. Een goed merk voor een tweelingfiets is Azor. Deze fiets heb je in drie verschillende uitvoeringen: met drie of acht versnellingen of alleen een handrem. Azor tweelingfietsen zijn onder andere te koop bij Het Zwarte Fietsenplan.

Extra aankooptips voor de beste moederfiets

 • Maak altijd een proefrit op de moederfiets van jouw voorkeur. Je kunt ‘m wel mooi vinden qua design, maar fietst-ie ook lekker?
 • Kies de juiste frame-hoogte, die past bij jouw lengte. Neem de framemaat van je huidige fiets: meet vanaf het hart van de trapas tot het punt waar je zadel uit het frame komt, dit is jouw frame-maat. Of meet je binnenbeenlengte van voet tot lies, en vermenigvuldig het aantal centimeters met 0.66 (bijvoorbeeld: 90 cm x 0.66 = frame-maat 59,4).
 • Neem eventueel een fietszitje mee, zodat je meteen kunt zien of het goed past, en je niet met je benen tegen het zitje komt.
 • Bedenk ook van tevoren hoeveel versnellingen je wilt hebben. Zijn drie voldoende of heb je er liever vijf of zeven?
 • Je kunt ook nog diverse accessoires bij je moederfiets aanschaffen, denk aan: een mand of krat, fietstassen, sloten en fietsdecoratie.

Tweedehands mamafiets

Wil je voor de goedkoopste oplossing gaan, dan kun je natuurlijk een tweedehands mamafiets aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld bij de plaatselijke fietsenwinkel of ze tweedehands moederfietsen verkopen. Dan kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit betrouwbaar is en krijg je garantie. Sommige online fietsenwinkels verkopen ook tweedehands mamafietsen, die je soms ook in een fysieke winkel kunt bekijken voordat je hem koopt.

Check altijd of de remmen en verlichting goed werken, of er geen slag in het wiel zit en er geen spaken ontbreken en of de banden niet versleten zijn. Kijk ook naar roest en vraag na of het tandwiel en de ketting vervangen moeten worden (dit is vaak duur). Probeer uit of je het zadel en stuur nog makkelijk kunt verstellen en of het stuurslot nog goed werkt. Laat alles even draaien (wielen, trappers, stuur) om te zien of het soepel gaat en er geen speling in zit.

Koop je een tweedehands moederfiets bij een particulier of bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan is het extra belangrijk is om deze fiets te testen en te beoordelen of hij nog veilig genoeg is om je kind mee te vervoeren.

Realiseer je tot slot dat mamafietsen roofgoed zijn. Vraag om het aankoopbewijs met framenummer van de fiets en check of dit klopt. Heeft de verkoper dit niet, dan kan het zijn dat het om een gestolen fiets gaat.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu