moederfiets

Moederfiets kopen: welke past bij jou?

Zodra je kind zelfstandig kan zitten, mogen jullie samen op de fiets. Waar moet je opletten bij de aanschaf van een moederfiets en welke soorten zijn er?

Op bijna alle fietsen is een fietszitje te monteren, maar een zogenaamde moederfiets (of mamafiets) fietst het meest comfortabel en is ook nog eens veilig.

Advertentie

Wanneer kun je met je baby fietsen?

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, meestal is dit vanaf 9 maanden, dan kun je hem meenemen op de fiets. Maar bedenk wel dat je in het begin geen hele lang ritjes moet gaan maken. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen. Er zijn overigens twee type fietsstoeltjes: zitjes voor voorop en zitjes voor achterop. Kinderen tot 15 kilo mag je in een zitje voorop meenemen. Als ze zwaarder worden, heb je een zitje nodig voor achterop.

Veilig fietsen

Zoals gezegd kan op iedere fiets een fietsstoeltje geplaatst worden, maar het is wel belangrijk om te controleren of je fiets wel kindvriendelijk is. Zit er spaakbescherming op zodat de voetjes niet tussen de wielen kunnen komen? En afgeschermde zadelveren, zodat er geen grijpgrage vingers bekneld kunnen raken? Ook is het handig als je meerdere versnellingen hebt, zodat je makkelijk weg kunt rijden, bijvoorbeeld bij het stoplicht. Dat gaat nu eenmaal wat zwaarder met een kind op de fiets. Om nog maar te zwijgen van een brug of wind tegen.

Moederfiets voor meer comfort én veiligheid

Omdat je naast je kind ook vaak boodschappen meeneemt op de fiets, kiezen veel vrouwen voor een moederfiets. Een ‘gewone’ fiets is vaak niet zo stevig en gaat zwabberen. Een moederfiets is speciaal ontworpen om dit soort problemen te voorkomen. Maar daarnaast is er ook rekening gehouden met de veiligheid. Zo is de fiets uitgerust met een dubbelpoot standaard waardoor de fiets, zelfs als die zwaar beladen is, goed overeind blijft staan. Ook is het stuur beveiligd tegen doorslaan met behulp van een stuurblokkering, zodat je in alle rust je kind in het fietszitje kunt zetten.

Niet alleen op het gebied van veiligheid is een moederfiets een goede investering, ook is de fiets comfortabel in gebruik. Zo heeft een moederfiets een breder stuur en een lage instap, zodat je makkelijk op- en af kunt stappen (ook handig met een zwangere buik). De ruimte tussen het zadel en het voorzitje is ruim, zodat je niet met je benen tegen het fietszitje stoot, en heeft de moederfiets een stevig frame en extra sterke spaken. Omdat dit soort fietsen een grotere draaicirkel hebben dan je gewend bent, is-ie wel wat logger in gebruik.

Elektrische moederfietsen

Wil je een extra duwtje in de rug tijdens het fietsen? Goed nieuws, want er komen steeds meer elektrische moederfietsen op de markt. Bij deze fietsen is eveneens rekening gehouden met de veiligheid en de gewenste ruimte tussen stuur en zadel. In vergelijking met een ‘normale’ moederfiets is de elektrische variant aan de prijzige kant.

Meer kinderen op de fiets?

Als je meerdere kinderen tegelijk op de fiets hebt, kan dat behoorlijk zwaar worden. Helemaal als je ook nog tassen aan het stuur hebt hangen. Dat kan zelfs voor onveilige situaties zorgen. De oplossing? Een bakfiets of een fietskar. Vooral ideaal als je in de stad woont en niet voor elk wissewasje de auto wilt pakken. Een aankoop van een bakfiets of een fietskar is geen impuls beslissing. Ze zijn vrij prijzig.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Je kunt kiezen voor een fietskar, waarbij je kinderen achter je zitten en je weinig zicht op ze hebt. Je kunt de fietskar weliswaar achter je gewone fiets hangen, maar hou rekening met het gewicht en de belasting op je fiets, deze is er immers niet voor gemaakt.

Tweelingfietsen

Naast een bakfiets of een fietskar kun je eventueel ook een tweelingfiets aanschaffen. Dit is een speciale fiets waarmee je twee kinderen achterop kunt vervoeren. Voorop kun je eventueel ook nog een zitje plaatsen. Een goed merk voor een tweelingfiets is Azor. Deze fiets heb je in drie verschillende uitvoeringen: met 3 of 8 versnellingen of enkel met handrem. Azor tweelingfietsen zijn onder andere te koop bij Het Zwarte Fietsenplan.

Extra aankooptips

  • Maak altijd een proefrit op de moederfiets van jouw voorkeur. Je kunt ‘m wel mooi vinden qua design, maar fietst-ie ook lekker?
  • Kies het juiste frame-hoogte dat past bij jouw lengte. Daar bestaat een trucje voor, kwestie van even googlen.Neem eventueel een fietszitje mee, zodat je meteen kunt zien of het goed past, en je niet met je benen tegen het zitje komt.
  • Bedenk ook van tevoren hoeveel versnellingen je wilt hebben. Zijn drie voldoende of heb je er liever vijf of zeven?
  • Je kunt ook nog diverse accessoires bij je moederfiets aanschaffen, denk aan: manden en kratten, fietstassen, sloten en fietsdecoratie.

Tweedehands mamafiets

Wil je voor de goedkoopste oplossing gaan, dan kun je natuurlijk altijd een tweedehands moederfiets aanschaffen. Extra belangrijk is om deze fiets te testen en te beoordelen of die nog veilig genoeg is om je kindje mee te vervoeren. Werkt het stuurslot nog goed? Staat de fiets nog stabiel op de standaard?