Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby met bloemen

18 lieve meisjesnamen geïnspireerd op de lente

Lente babynamen… Naast inkoppertjes als Lente en Vlinder zijn er meer prachtige meisjesnamen die niet alleen lief en vrolijk klinken, maar je ook een instant lentegevoel geven. Tip: pak vooral de bloemen- of plantengids erbij als je verder wilt zoeken.

Advertentie

Tip! Mooie, gepersonaliseerde naamcadeaus maak je direct via deze link.

1. Bloem

De betekenis van deze Nederlandse meisjesnaam laat zich snel raden, juist: gewoon bloem. Wij zeggen: een naam voor een stoere meid!

2. Lente

Treffender kan niet voor een lentekind, toch? Deze mooie naam wordt niet alleen in Nederland aan meisjes gegeven, maar is ook in Vlaanderen populair.

3. Iris

In de Griekse mythologie was Iris de godin van de regenboog. Maar de iris is ook een bloem, die waarschijnlijk weer is vernoemd naar de Griekse godin, omdat hij in alle kleuren voorkomt.

4. Jasmijn

Een mooie bloemennaam, die symbool staat voor de maagd Maria. In China is de jasmijn hét symbool voor vrouwelijkheid en schoonheid.

5. Lila

Niet Engels, Italiaans of Frans, maar een Hindoestaanse naam met de betekenis avond/nacht. In het Nederlands is lila een zacht-paarse kleur, die helemaal past bij het voorjaar.

6. Anemoon

Als je een beetje kennis hebt van bloemen en planten, weet je dat ook de anemoon een prachtig exemplaar is. De naam is afgeleid van de Engelse naam Anemone.

7. Fleur

Fleur is Frans voor bloem en is afgeleid van Flora, volgens de Romeinse mythologie de godin van de bloemen en lente. Veel namen zijn verwant aan Fleur, zoals Florine, Flore en Floor.

8. April

Een Engelse meisjesnaam die je echt op z’n Engels uitspreekt, daarom komt deze naam vrijwel niet in Nederland voor. De betekenis is groei en verwijst ook naar de lentemaand. Liever een Franse twist, kies dan voor Avril, dat april betekent.

9. Rosa

Roos, Rosalie, Rozemarijn… En zo zijn er nog veel meer varianten die zijn afgeleid van dé bloem van de liefde.

Meer lezen: Babynamen 2019, de populairste namen en trends.

10. Madelief

Bij deze naam denk je vast aan het populaire kinderboek van Guus Kuijer, dat ook is verfilmd. Of aan het bloemetje dat je overal ziet bloeien in de lente.

11. Violet

Deze Engelse naam is afgeleid van de gelijknamige bloem, oftewel het viooltje. In het Italiaans krijgt deze naam er twee letters bij: Violetta.

12. Lieve

Deze naam heeft niet een direct link met het jaargetijde, maar klinkt wel zo licht en blij als de lente.

13. Suzanne

Lelie en beeldschoon zijn de betekenissen van deze mooi klassieke meisjesnaam. Varianten zijn Suze, Suzan en Sanne.

14. Lilian

Ook Lilian is afgeleid van de lelie. In Nederland wordt deze naam vooral aan meisjes gegeven, maar in België en Frankrijk dragen vooral jongens deze naam.

15. Mae

De betekenis is ‘bitter’, maar deze Engelse meisjesnaam kan ook verwijzen naar de maand mei (in het Engels May). Een prachtige lentemaand om geboren te worden.

16. Vlinder

Bij de lente denk je niet alleen aan de bloemetjes en de bijtjes, maar natuurlijk ook aan vlinders.

17. Zoë

Deze populaire Griekse meisjesnaam betekent leven. En laat de lente nou ook staan voor geboorte en nieuw leven.

18. Chloé

Misschien zie je het verband met de lente niet direct, maar wel als je de betekenis weet: jonge scheut, het jonge groen.

Wil je de exacte betekenis van namen weten? Check de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut.

Meer babynamen inspiratie:

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier