Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babynamen

Inspiratie voor babynamen vind je hier. Een overzicht van meisjesnamen, jongensnamen en populaire babynamen per provincie, maar ook niet veel voorkomende babynamen en unisex babynamen.

Populaire babynamen


Zoek op alfabet

Van uniek tot klassiek en van ultra kort tot lekker lang. Niets leuker dan een babynaam bedenken, al kan dat ook knap lastig zijn. Hier vind je de de populairste namen op een rij! Wil je meer weten over een naam? Klik in de A-Z index door naar de naam van je keuze om meer te weten te komen over bijvoorbeeld de herkomst van die naam.

Babynaam kiezen

Niets leuker dan na te denken over hoe het leven zou zijn als je een baby krijgt en te mijmeren: hoe gaat hij of zij heten? Maar de keuze van een babynaam is ook best lastig. Het is immers nogal een verantwoordelijkheid. Je baby gaat tenslotte door het leven met de naam die jij hem of haar geeft. Je wilt natuurlijk wel dat hij later trots is op zijn naam, en dat jij hem ook mooi blijft vinden. En wanneer kies je eigenlijk een babynaam? Zo snel mogelijk, net voor je bevalling, of misschien wel als je je baby voor het eerst ziet? Tja, daar zijn geen regels voor. Doe vooral waar jij en je partner je goed bij voelen. Misschien komen jullie er al heel snel uit, maar het kan ook even duren voor jullie dé babynaam gevonden hebben. En misschien weet je het geslacht van je baby al? Dan kun je al gericht naar meisjesnamen of jongensnamen zoeken? Maak een lijstje en schrijf jullie favorieten op.

Tips kiezen juiste babynaam

Waar moet je op letten bij het kiezen van een babynaam en hoe weet je of je echt de juiste naam hebt gekozen? Hieronder tien tips die kunnen helpen.
  1. Spreek je favoriete babynamen hardop uit. Hoe vind je de klank? Kun je je voorstellen dat je deze naam nog heel vaak gaat zeggen, tegen het liefste kind op de wereld? Probeer het ook eens met de achternaam die je baby krijgt erbij.
  2. Komt er een broertje of zusje, dan kun je een babynaam kiezen die qua klank of thema past bij de namen van je andere kinderen. Of juist een heel andere naam. Deze baby heeft tenslotte ook een heel eigen identiteit.
  3. Kijk welke namen de afgelopen jaren het populairst waren. Wil je je kind graag een vrij gangbare naam geven, of juist liever eentje die (bijna) niemand heeft?
  4. Zoek de herkomst en de betekenis op van de naam die je mooi vindt. Sta je daar achter?
  5. Check ook via Google of de babynaam iets betekent in een andere taal. Kies je voor een buitenlandse naam, kijk dan ook of er bekende personen zijn die zo heten. Wil je dat jouw kind dezelfde naam krijgt?
  6. Leg de babynamen die je mooi vindt eventueel voor aan je beste vriendin of je moeder. Welke associatie hebben zij erbij? Welke babynaam vinden zij het beste passen bij jouw kind?
  7. Leef je in in je kind: hoe zal het later voor hem of haar zijn om zich met deze naam voor te stellen? Kies je voor een heel ongewone babynaam of een ingewikkelde spelling, dan kan dit voor je kind lastig zijn.
  8. Let ook op de initialen als je meer babynamen kiest: vormen die samen een woord of afkorting? Wil je dit voorkomen, zoek dan alleen op babynamen met een bepaalde voorletter.
  9. Als je kind een heel gangbare achternaam heeft, kan het handig zijn om een originele voornaam te kiezen, zodat hij niet de zoveelste Mark de Boer is.
  10. Blijft de keuze lastig? Je kunt ook een top-drie kiezen en je baby pas definitief een naam geven nadat hij of zij is geboren.

Klassieke babynamen

Met een klassieke babynaam als Olivier en Emma zit je niet snel verkeerd. Het zijn namen die iedereen kent, waardoor ze niet voor opgetrokken wenkbrauwen zullen zorgen. Bovendien kunnen ze ook statig of sierlijk klinken en hebben ze vaak een mooie betekenis.

Korte jongensnamen

Groot voordeel van een babynaam van drie of vier letters: je kind kan ‘m later al snel zelf schrijven. Wil je een familielid met een lange naam vernoemen? Door er een korte versie van te maken, geef je je zoon zijn eigen babynaam mét een mooie verwijzing naar opa.

Korte meisjesnamen

Babynamen met één lettergreep klinken vaak stoer en dat kan juist heel leuk zijn voor een meisje. Er zijn ook meisjesnamen van drie of vier letters met twee lettergrepen, die daardoor een lieve, meisjesachtige klank hebben, zoals Noë of Mia.

Unisex babynamen

Er zijn veel babynamen geschikt voor zowel jongens als meisjes. Handig als je het geslacht van je baby pas wilt weten na de geboorte, of als je kiest voor een genderneutrale opvoeding. Of als je Sam, Robin of Bobby gewoon een heel mooie babynaam vindt, natuurlijk.

Hollandse babynamen

Traditionele Nederlandse babynamen, zoals Floortje, Cas, Stijn en Lara blijven populair. Leuk om eens in je familiestamboom te neuzen voor inspiratie.

Buitenlandse babynamen

Engelse babynamen worden veel gegeven in Nederland, maar je kunt ook eens zoeken naar een stoere Scandinavische babynaam, een chique Franse babynaam of een knappe Spaanse babynaam. Laat je bijvoorbeeld inspireren door films of boeken uit deze landen.

Originele babynamen

Jouw kind is sowieso een uniek individu, welke babynaam je ook uitkiest. Wil je hem of haar ook graag een unieke naam meegeven? Vermijd dan de lijstjes populaire babynamen. Wees creatief met klankcombinaties, verander één of meer letters in een bestaande naam of denk aan muzikale namen, kunstzinnige namen, sterrenbeelden, vogels of seizoenen.

Meer inspiratie