
Geboortekaartjes maken: 7 handige tips
De mogelijkheden zijn eindeloos bij het ontwerpen van een geboortekaartje. Ga je voor een gedicht, persoonlijke boodschap, kleur of juist niet. En welke papiersoort kies je: mat, glanzend of toch parelmoer. En waar begin je eigenlijk? Zeven tips om je op weg te helpen.
Tip 1: Begin op tijd
Neem van ons aan: als de baby er eenmaal is, staat je hoofd niet naar het regelen van een geboortekaartje. Laat staan dat je er de energie voor hebt. Start dus ruim op tijd met het (nadenken over) het ontwerp van het geboortekaartje, het zoeken naar een drukker en het verzamelen van adressen. Start bijvoorbeeld met het oriënteren als je dertig weken zwanger bent en zorg dat je op 34 weken de eerste proefdruk binnen hebt.
Tip 2: Verzamel adressen
Zorg ook dat je op tijd begint met het maken van een adressenlijst. Gebruik je Whatsapp-groepen bijvoorbeeld voor het verzamelen van alle adressen van de mensen die je straks een geboortekaartje wilt sturen, of vraag een eerder bevallen vriendin naar de adressen van jullie vrienden. Sla alles op in een Excel-bestand. Mocht je nog een keer zwanger worden, dan hoef je niet iedereen opnieuw om adresgegevens te vragen.
Heb je alle adressen binnen? Schrijf ze dan direct op de enveloppen of laat ze op etiketten drukken. Plak postzegels (je hebt speciale geboortezegels) op de enveloppen om er zo voor te zorgen dat alles klaarligt voor verzending als de baby er eenmaal is.
Tip 3: Kies een stijl
In de jaren ‘40 en ‘50 zagen alle geboortekaartjes er nagenoeg hetzelfde uit: een witte achtergrond met de naam van de baby, heel basic. Tegenwoordig kun je een kaartje helemaal naar je eigen smaak (laten) ontwerpen. Speels, vrolijk, klassiek of trendy: het is maar net waar jullie van houden. Het aanbod is groot. Maar dat kan misschien ook ontmoedigen, want waar begin je? Kies eerst een stijl die jullie aanspreekt, zodat je gericht kunt zoeken. Pinterest kan handig zijn om je te laten inspireren. Lukt het je (nog) niet een definitieve stijl te kiezen, dan kun je ook starten met het bepalen van de tekst. Soms werkt het gewoon beter als je een tekst hebt om mee te werken.
Tip 4: Kies een tekst
Er bestaat geen standaard voor wat je op een geboortekaartje zet. Vaak staat het volgende op een kaartje:
- Begeleidende tekst: dit kan een spreuk, songtekst, quote uit een (kinder)boek, eigen tekst of gedichtje zijn.
- Naam/namen van je kind
- Geboortedatum, -tijd en -plaats
- Geboortegewicht en -lengte
- Naam/namen van de ouders en eventuele broertjes/zusjes
- Adres, e-mail en telefoonnummer(s): overleg met je partner welke gegevens jullie op het kaartje willen. Vaak willen mensen naar aanleiding van het ontvangen van een geboortekaartje een kaart of klein cadeautje opsturen. Het kan handig zijn enkel het telefoonnummer van je partner op te geven, zodat hij het kraambezoek kan inplannen.
- Rust- en bezoektijden: hou er rekening mee dat je tijdens de rusttijden ook nog moet voeden. Noteer bijvoorbeeld een eindtijd tot wanneer kraambezoek kan langskomen. Genoeg slaap krijgen, is heel belangrijk tijdens je kraamweek.
- Eventueel een uitnodiging voor een kraamfeest.
Tip 5: Vind een drukker
Google ‘geboortekaartjes maken’ en je krijgt een eindeloos aanbod van sites waarop je zelf een geboortekaartje kunt samenstellen. Je kunt verschillende lettertypen, figuren, kaders en achtergronden kiezen of een foto van je baby uploaden. Ook heb je bij sommige drukkers de mogelijkheid strikjes, touwtjes, buttons, etc. toe te voegen. Neem een middag de tijd om je te oriënteren en uiteindelijk een keuze te maken.
Uiteraard kun je ook zelf een ontwerp (laten) maken en online naar een drukker sturen.
Tip 6: Kies een grootte en papiersoort/materiaal
Minstens zo belangrijk als het ontwerp is de keuze voor papiersoort. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zijdeglans (een matte glans), natuurkarton (stevig met een matte uitstraling) of parelmoer (extra glans). Qua formaat kun je vaak kiezen uit een enkele of dubbelgevouwen kaart. Maar in principe kun je het zo gek maken als je zelf wilt: vierkant, rechthoekig, rond, langwerpig, etc. Vaak kun je bij de drukker ook enveloppen bestellen in dezelfde grootte als het kaartje. Wil je echt iets anders, dan kun je je geboortekaartje bij sommige aanbieders ook op stof of hout laten drukken.
Tip 7: Laat een proefdruk maken
Zoek een drukker die je kaartje kan drukken zoals jij dat wilt. Let hierbij op papiersoort, kleur en eventuele andere accessoires die je wilt toevoegen. Laat vooraf een proefdruk maken. Op een scherm kunnen kleuren en papiersoort heel anders overkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Meestal rekent een drukker geen of weinig kosten voor het maken van een proefdruk en heb je ‘m binnen een paar dagen in huis. Ben je niet tevreden, pas het kaartje dan aan en laat opnieuw een proefdruk opsturen.
Lees ook: Dit zijn de 7 trends voor geboortekaartjes van dit moment