Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Goede en veilige baby matras kopen: let op deze zaken

Een baby slaapt het eerste half jaar gemiddeld zo’n 14 tot 16 per dag, dus niets zo belangrijk als een goede en veilige slaapplek. De juiste matras voor in het ledikant van je baby draagt daar zeker aan bij. Deze tips helpen je bij het kopen van de beste baby matras.

Advertentie

Zeg nou zelf: zonder fijne matras, geen goede nachtrust. Dat geldt voor jou, maar zeker ook voor je baby die de eerste dagen van zijn leven wel 20 uur per dag slaapt. Het aanbod matrassen voor baby’s en kinderen is bijna net zo groot als het aanbod normale matrassen en de prijzen variëren flink. Een goede baby matras kost tussen €40,- en €200,- en kan drie tot vijf jaar meegaan. Zoals bij veel babyproducten geldt: duurder is niet per se beter of veiliger. Waar let je dan wel op bij het aanschaffen van een geschikte matras voor je baby?

Lees ook: Is co-sleeping met je baby echt veilig?

Juiste afmeting baby matras

Voor de veiligheid is het formaat van de matras belangrijk. Deze moet perfect aansluiten op het bedje. Een matras mag nooit langer of korter zijn dan het ledikant van je baby en ook mogen er geen spleten zitten tussen het matras en de zijkanten van het babybed. De standaardafmeting van een babybed is 60×120 cm en de meeste matrassen voor baby’s hebben dan ook hetzelfde formaat. Naast de standaardmaat, zijn er ook nog andere maten matrassen te koop:

  • Een matras voor in de wieg. Vaak op maat gemaakt of in combinatie met een wieg gekocht.
  • Een matras voor een meegroeibed, te verstellen van 120 tot 200 cm.
  • Een peutermatras voor een juniorbed: van 70 cm breed tot 140, 150 of 160 cm lang.

Hardheid matras ledikant baby

Koop een stevige, nieuwe baby matras met een dikte van minimaal acht centimeter. De matras mag nooit zo zacht zijn dat het hoofd van je kind er te ver in kan wegzakken. Ook is de juiste hardheid belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wervelkolom. De hardheid van het matras test je zelf makkelijk door er met je platte hand op te drukken. Zakt het matras niet te ver door, dan zit je goed.

Welk materiaal kies je?

Je ziet in babywinkels vaak opengesneden babymatrassen liggen. Zo krijg je een goed beeld van de vulling. De meeste baby- en kindermatrassen hebben een vulling van koudschuim, poly comfortschuim, traagschuim, pocketvering of een combinatie van verschillende materialen. De vullingsoorten hebben verschillende eigenschappen en kenmerken, maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat geen enkele soort vulling het structureel beter of slechter doet dan de anderen. Alleen een te zacht traagschuim matras wordt afgeraden. Traagschuim houdt de lichaamswarmte meer vast dan andere materialen. Voor een baby matras geen goede kwaliteit aangezien oververhitting één van de mogelijke oorzaken is van wiegendood. Veel ouders kiezen voor een baby matras van koudschuim vanwege de vaak aantrekkelijke prijs- kwaliteitsverhouding. Koudschuim heeft een open celstructuur en is daardoor veerkrachtig en voelt comfortabel aan.

Advertentie

Aerosleep matras baby: zin of onzin?

Wie op zoek gaat naar een baby matras, komt vroeg of laat de producten van Aerosleep tegen. De matrassen en matrastoppers van deze fabrikant hebben een speciale 3D-honingraatstructuur die voor een optimale luchtcirculatie zou zorgen en wiegendood kan voorkomen. Echter, uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de luchtdoorlating van een matras of matrasbeschermer niet bepalend is voor hoe veilig het matras is. Sterker nog: pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet zo goed op temperatuur houden. Een extra ventilerende toplaag kan te koud zijn voor jonge baby’s. Vraag daarom altijd bij de kraamzorg of je baby op een ventilerende toplaag mag slapen.

Tip: Alle Aerosleep matrassen op een rij

Wel of geen matrasbeschermer?

Een spuitluier, spugen of doorlekken: een babymatras wordt vroeg of laat vies. Om het matras te beschermen, zijn er speciale waterafstotende matrasbeschermers of bedzeiltjes te koop. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat de meeste matrasbeschermers nauwelijks tot geen lucht doorlaten als ze op een matras liggen. Een baby kan zo moeilijker zijn lichaamswarmte kwijt en oververhit raken. In plaats van een matrasbeschermer die geen lucht doorlaat, kun je beter een goed baby matras kopen met een afritsbare tijk (hoes) die je op 60 °C in de wasmachine kunt wassen. Dit is ook voldoende om stofmijt en schimmels te doden.

Meer lezen: Hoeveel slaapt een baby gemiddeld per dag? Hier een handig slaapschema per maand. 

Advertentie

Bronnen: Consumentenbond, matrassencheck.nl

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken