Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

campingbedje

Campingbedje kopen: waar let je op?

Wanneer je kleine kinderen hebt, is een campingbedje geen overbodige luxe. Handig op vakantie, als je op visite gaat of tijdens een logeerpartijtje. Waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe zit het met veilig slapen?

Campingbedje, wanneer gebruik je het?

Een campingbedje is handig, maar niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is dit bedje niet stevig en stabiel genoeg. Een campingbedje herken je aan een metalen frame met een rechthoekig kuip van textiel of plastic. Ze zijn te koop bij de meeste babywinkels en speciale outdoor- recreatiewinkels. Bij laatstgenoemde winkels zijn vaak ook kampeerbedjes te koop, speciaal bedoeld voor in de tent of caravan.

Advertentie

Lees ook: onmisbare tips voor kamperen met kleine kinderen

Waar moet je opletten bij de aanschaf?

Het is goed om de prijs kritisch te bekijken. De bedjes zijn te vinden tussen de 40 en 150 euro. Enorme verschillen zijn er niet onderling. Dus als een bedje een paar tientjes duurder is, vraag je dan af of de extra opties die je daarvoor krijgt het ook waard zijn. Kijk daarbij ook naar de algehele kwaliteit van het bedje. Hoe goed is het frame en hoe stevig is de stof?

Als je er jarenlang plezier van wilt hebben, moet je misschien een iets grotere investering doen. De meeste bedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkantere varianten. Die zijn breder en korter en kun je ook als box gebruiken. Let op de maximale lengte van je kind.

Bedenk daarnaast hoe vaak je het bedje gaat gebruiken en waarvoor. Als je het meeneemt op een vliegreis, is het gewicht cruciaal. Dan is een weekendbedje in een draagtas ideaal. Hele lichte bedjes (slaaptentjes) kun je zelfs als handbagage meenemen, zodat je kind tijdens een tussenstop of vertraging gewoon een dutje kan doen. Maar in alle gevallen geldt eigenlijk: hoe lichter hoe beter. Je rug zal je dankbaar zijn.

Campingbedje inklappen

Check ook het opvouwmechanisme. De bedoeling is dat je het snel in- en uit kan klappen. Oefen dat een paar keer in de winkel. Als het daar niet lukt, lukt het je thuis waarschijnlijk ook niet.

Er zijn 3 methoden van in- en uitklappen:
Paraplu: je zet het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt dan het mechanisme in de bodem naar beneden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde. Deze methode vraagt de meeste oefening.
Pop-up: in 1 beweging draaien de buizen zich in de juiste positie.
Als een campingtafeltje: je vouwt het pakket open en daarna de poten 1 voor 1 uit.

Slaaptentje

Naast campingbedjes, bestaan er ook slaaptentjes (zoals die van Deryan, bijvoorbeeld). Ze klappen uit en in volgens de pop-upmethode.  Het voordeel van een slaaptentje is dat deze lichter en kleiner is, en dus makkelijker op mee te nemen als je op reis gaat. Ook kun je hem gebruiken op het strand: je kindje kan er  lekker in slapen en je creëert er een schaduwplek mee.

Een nadeel is dat je baby in feite op de grond ligt en niet zo goed te zien is. Let ook op tocht dichtbij de grond, bijvoorbeeld onder de deur door. Bovendien zijn deze tentjes minder robuust dan campingbedjes.

Campingbedje kopen: 10 tips

 1. Kijk goed naar het frame. Een veilig frame moet na het uitklappen nog worden vergrendeld en mag niet uit zichzelf blijven staan.
 2. De sluiting van het inklapmechanisme mag niet geopend kunnen worden door kinderen. Er moet daarom een kinderveilige sluiting op het campingbedje zitten.
 3. Belangrijk is dat de framebuizen aan de buitenkant van de stoffering zitten, zodat je kindje niet bekneld kan raken.
 4. De bodem moet stevig zijn en voorzien zijn van hulpstangen om het doorzakken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem zo laag mogelijk op de grond ligt.
 5. Check goed of er geen openingen in de kuip zitten, zodat je kindje er niet achter kan blijven haken.
 6. Zorg ervoor dat beide zijkanten luchtdoorlatend zijn en dat scharnierpunten goed zijn weggewerkt met stof of stiksels. Ook moet de zijkant minimaal 55 centimeter zijn.
 7. Let ook op of het matras stevig genoeg is en niet makkelijk vervormd kan worden. Daarmee voorkom je dat je kindje onder het matrasje terechtkomt.
 8. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.
 9. Controleer altijd of eventuele wielen geblokkeerd kunnen worden met een rem. Heeft een bedje 4 wielen, dan moeten 2 daarvan geblokkeerd kunnen worden
 10. De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 mm en het gaas mag niet makkelijk uit te rekken zijn.

Veiligheid

Gebruik je het bedje? Check altijd (bij elk slaapje) of het bedje goed vergrendeld is door nog even stevig op het campingbedje te duwen. Ook als je de klik van de vergrendeling hebt gehoord. De allernieuwste kampeerbedjes bieden meer zekerheid, doordat er in de bodem een extra vergrendeling is ingebouwd. Let wel op, want dat betekent een extra handeling bij het inklappen van het bedje.

Plaats daarnaast het bedje niet in de buurt van koorden, snoeren en gordijnen waaraan je kindje zich kan verstrikken. En zet het bedje niet te dicht bij de verwarming, je kind raakt gemakkelijk oververhit.

Lees ook: hier moet een veilige slaapplek voor je baby aan voldoen

Extra matras: ja of nee?

Het gebruik van campingbedjes is toegestaan en veilig, maar niet als er een extra los matras in wordt gelegd. Daarvoor waarschuwt de Brancheorganisatie Kinderopvang en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Door een extra matras in het bedje te plaatsen kan er tussen het matras en de flexibele zijkant ruimte ontstaan waar kinderen bekneld of verstikt kunnen raken. Toch plaatsen veel ouders een extra matrasje in het bedje omdat ze het matrasje dat standaard wordt geleverd bij het campingbedje te dun en niet comfortabel genoeg vinden.

Matras aanschaffen? Let hierop!

 • Gebruik het extra matras niet tot je kind 1 jaar oud is.
 • Het extra matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
 • Koop het extra matras dat door de fabrikant van het bedje wordt geproduceerd. En uiteraard voor het juiste model bedje. De kans dat het goed past is dan het grootst.
 • Een extra matras dat (bijvoorbeeld met klittenband) kan worden vastgemaakt aan de bedbodem verkleint de kans dat het kind tussen beide matrassen komt.
 • Koop een stevig matras dat niet kan worden vervormd.
  Bron: Consumentenbond.nl

Bron: Veiligheid.nl