Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Campingbedje kopen: waar let je op?

Als je kleine kinderen hebt, is een campingbedje geen overbodige luxe. Handig op vakantie, als je op visite gaat of tijdens een logeerpartijtje. Waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe zit het met veilig slapen?

Lees ook: onmisbare tips voor kamperen met kleine kinderen

Advertentie

Campingbedje baby, wanneer gebruik je het?

Een campingbedje voor je baby is handig, maar niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is dit bedje niet stevig en stabiel genoeg. Je gebruikt het dus alleen op vakantie, als je baby ergens gaat logeren of als je hem bij iemand anders thuis een dutje wilt laten doen. Een campingbedje herken je aan een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. Ze zijn te koop bij de meeste babywinkels en speciale outdoor-recreatiewinkels. Bij de laatstgenoemde winkels zijn vaak ook speciale kampeerbedjes te koop die in een tent of caravan passen.

Tip! De fijnste campingbedjes bestel je hier.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een campingbedje?

Het is allereerst goed om de prijs kritisch te bekijken. Een campingbedje kost zo tussen de 40 en 280 euro. Een enorm verschil dus. Qua prijs dan, want onderling verschillen de campingbedjes vaak niet veel van elkaar. Is een campingbedje een paar tientjes duurder, vraag je dan af wat je daarvoor krijgt en of je dat het geld waard vindt. Kijk daarbij vooral naar de algemene kwaliteit van het bedje. Hoe sterk is het frame en hoe stevig is de stof?

De meeste bedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook modellen te koop die breder en korter zijn en die je ook als box kunt gebruiken. Hou bij je keuze de lengte van je kind aan en bedenk dat je een korter campingbedje minder lang kunt gebruiken.

Bedenk daarnaast hoe vaak je het reisbedje gaat gebruiken en waarvoor. Als je het meeneemt op een vliegreis, is het gewicht belangrijk. Dan is een weekendbedje in een draagtas ideaal. Een heel licht reisbedje (ook wel slaaptentje genoemd) kun je zelfs als handbagage meenemen, zodat je kind ook tijdens een tussenstop of vertraging een dutje kan doen.

Campingbedje inklappen

Check naast de prijs en kwaliteit ook het opvouwmechanisme. Het is de bedoeling dat je het campingbedje snel kunt in- en uitklappen. Oefen dat een paar keer in de winkel. Als het daar niet lukt, lukt het je thuis waarschijnlijk ook niet. Heel frustrerend, om een half ingeklapt campingbedje te moeten meenemen en opbergen.

Er zijn drie methoden van in- en uitklappen:
Paraplu: je zet het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt dan het mechanisme in de bodem naar beneden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde. Deze methode vraagt de meeste oefening.
Pop-up: in één beweging draaien de buizen zich in de juiste positie.
Als een campingtafeltje: je vouwt het pakket open en daarna vouw je de poten één voor één uit.

Slaaptentje als reisbedje gebruiken

Naast campingbedjes bestaan er ook slaaptentjes, zoals die van Deryan. Ze klappen uit en in volgens de pop-upmethode. Het voordeel van een slaaptentje is dat het lichter en kleiner is dan een campingbedje, en dus makkelijker mee te nemen als je op reis gaat. Ook kun je het gebruiken op het strand: je baby kan er lekker in slapen en je creëert er een schaduwplek mee.

Een nadeel is dat je baby in feite op de grond ligt en niet zo goed te zien is. Let ook op goed op tocht, bijvoorbeeld onder de deur door. Bovendien zijn deze tentjes minder robuust dan campingbedjes.

Beste campingbedje: top 5

Dat een goed campingbedje niet duur hoeft te zijn, bewijst de campingbedjes-test van de Consumentenbond. Zij testten dertig campingbedjes van twintig merken op prijs-kwaliteitverhouding en dit is het beste campingbedje:

 1. Qute Q-Sleep

  Camping

  Beste koop volgens de Consumentenbond, je bestelt ‘m via deze link.

 2. Titaniumbaby Campingbedje zwart/mélange

  Campingbed

  Best getest volgens de Consumentenbond, je bestelt ‘m via deze link.
  Beide campingbedjes blinken volgen de experts uit in gebruiksgemak. Je klapt ze eenvoudig en vlot uit, zodat je kind snel naar bed kan. Onder het bed is voldoende plaats voor je voeten. Daardoor buig je comfortabel naar voren om je kind in en uit het bedje te tillen. Ook fijn bij het opmaken van het campingbedje.

 3. Hauck Dream ’n Play 11 yellow/blue/navy

  Camping

  Eenvoudig in elkaar gezet en weer opgevouwen en beschikbaar in 10 kleuren: het campingbedje Dream ’n Play van Hauck. Dit campingbedje bestel je via deze link.

 4. Qute Q-Break

  Break
  Handig: het Q-Break campingbedje van Qute heeft van wieltjes en een kruipluikje aan de zijkant. Als je die openzet, kan je kind zelf uit het bedje kruipen en hoef je dus niet te tillen. Via deze link kan je dit campingbedje bestellen.

 5. Prénatal Campingbed Basis
  prenatal

  Het campingbedje Basis van Prénatal komt met een standaard bodemmatras en handige draagtas. Dit campingbedje bestel je bij Prénatal.

Lichte campingbedjes

Ben je op zoek naar een heel licht campingbedje? Dan adviseert de Consumentenbond de AeroMoov, BabyBjörn Light en BabyBjörn Easy Go. Deze campingbedjes wegen maar vijf tot zes kilo. De Kidsriver Vicky is ook licht en weegt iets minder dan zeven kilo. Het model van deze campingbedjes wijkt wat af: ze zijn vierkanter en je vouwt ze op tot platte pakketten. Nadeel is dat je deze campingbedjes lastiger terug in de opbergtas stopt.

Campingbedje kopen: 10 tips

 1. Kijk goed naar het frame. Een veilig frame moet na het uitklappen nog worden vergrendeld en mag niet uit zichzelf blijven staan.
 2. De sluiting van het inklapmechanisme mag niet geopend kunnen worden door kinderen. Er moet daarom een kinderveilige sluiting op het campingbedje zitten.
 3. Belangrijk is dat de framebuizen aan de buitenkant van de stoffering zitten, zodat je kind niet bekneld kan raken.
 4. De bodem moet stevig zijn en voorzien zijn van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. Ook is belangrijk dat de bodem zo laag mogelijk bij de grond is.
 5. Check goed of er geen openingen in de kuip zitten, zodat je kind nergens achter kan blijven haken.
 6. Kijk of beide zijkanten luchtdoorlatend zijn en de scharnierpunten goed zijn weggewerkt met stof of stiksels. De zijkant moet minimaal 55 centimeter hoog zijn.
 7. Let ook op of het matras stevig genoeg is en niet makkelijk vervormd kan worden. Je baby mag niet onder het matras terecht kunnen komen.
 8. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.
 9. Controleer altijd of eventuele wielen geblokkeerd kunnen worden met een rem. Heeft een bedje vier wielen, dan moeten twee ervan geblokkeerd kunnen worden
 10. De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 mm en het gaas mag niet makkelijk uit te rekken zijn.

Veiligheid campingbedje baby

Gebruik je het bedje? Check altijd (bij elk slaapje) of het goed vergrendeld is door nog even stevig op het campingbedje te duwen. Ook als je de klik van de vergrendeling hebt gehoord. De allernieuwste reisbedjes bieden meer zekerheid, doordat er in de bodem een extra vergrendeling is ingebouwd. Dat betekent alleen wel een extra handeling bij het inklappen van het bedje.

Plaats het campingbedje nooit in de buurt van koorden, snoeren en gordijnen waar je kind in verstrikt kan raken. Zet het bedje ook niet te dicht bij de verwarming: je kind kan dan oververhit raken. Let ook even op tocht.

Lees ook: hier moet een veilige slaapplek voor je baby aan voldoen

Extra matras in campingbedje: ja of nee?

Het gebruik van campingbedjes is toegestaan en veilig, maar niet als er een extra los matras in wordt gelegd. Daarvoor waarschuwen de Brancheorganisatie Kinderopvang en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Door een extra matras in het bedje te plaatsen, kan er tussen het matras en de flexibele zijkant ruimte ontstaan waarin kinderen kunnen verstikken of bekneld raken. Toch leggen veel ouders een extra matras in het bed, omdat ze het matrasje dat standaard wordt geleverd bij het campingbedje te dun en niet comfortabel genoeg vinden.

Matras aanschaffen? Let hierop!

 • Gebruik het extra matras niet tot je kind één jaar oud is.
 • Het extra matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
 • Koop het extra matras dat door de fabrikant van het bedje wordt geproduceerd. En uiteraard voor het juiste model bedje. De kans dat het goed past is dan het grootst.
 • Een extra matras dat (bijvoorbeeld met klittenband) kan worden vastgemaakt aan de bedbodem verkleint de kans dat je kind tussen beide matrassen komt.
 • Koop een stevig matras dat niet kan worden vervormd.
  Bron: Consumentenbond.nl

Bodemverhoger campingbedje: ja of nee?

Naast een extra matras, zijn er voor campingbedjes ook bodem- of matrasverhogers te koop. Bij luxe varianten zit dit vaak zelfs bij de prijs inbegrepen. Toch raadt de Consumentenbond het gebruik van bodemverhogers af, omdat ze extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij de geteste modellen zijn zes van de twintig bodemverhogers met een rits of clips rondom vast te zetten. Volgens de veiligheidseisen moet er gereedschap aan te pas komen om de bodemverhoger te bevestigen. Ook ging de bodemverhoger bij zeven bedjes kapot toen er druk op werd uitgeoefend.

Bron: ConsumentenbondVeiligheid.nl