Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
baby staat in campingbedje op vakantie

Campingbedje kopen: waar let je op?

Als je kleine kinderen hebt, is een campingbedje geen overbodige luxe. Handig op vakantie, als je op visite gaat of tijdens een logeerpartijtje. Waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe zit het met veilig slapen?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Lees ook: onmisbare tips voor kamperen met kleine kinderen

Campingbedje baby, wanneer gebruik je het?

Een campingbedje is handig, maar niet bedoeld als permanente slaapplaats. Daarvoor is dit bedje niet stevig en stabiel genoeg. Een campingbedje herken je meestal aan een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. Ze zijn te koop bij de meeste babywinkels. Bij speciale outdoor-recreatiewinkels zijn vaak ook kampeerbedjes te koop, speciaal bedoeld voor in de tent of caravan.

Advertentie

Tip! De fijnste campingbedjes bestel je hier

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Het is goed om de prijs kritisch te bekijken. De bedjes zijn te vinden tussen de 40 en 150 euro. Enorme verschillen zijn er niet onderling. Is een bedje een paar tientjes duurder, vraag je dan af of de extra opties die je daarvoor krijgt het geld wel waard zijn. Kijk daarbij ook naar de algehele kwaliteit van het bedje. Hoe goed is het frame en hoe stevig is de stof?

Als je er jarenlang plezier van wilt hebben, moet je misschien een iets grotere investering doen. De meeste bedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook varianten die dichter bij een vierkante vorm komen. Die zijn breder en korter en kun je ook als box gebruiken. Let op de maximale lengte van je kind.

Bedenk daarnaast hoe vaak je het bedje gaat gebruiken en waarvoor. Als je het meeneemt op een vliegreis, is het gewicht cruciaal. Dan is een weekendbedje in een draagtas ideaal. Heel lichte bedjes (slaaptentjes) kun je zelfs als handbagage meenemen, zodat je kind tijdens een tussenstop of vertraging een dutje kan doen. Maar in alle gevallen geldt eigenlijk: hoe lichter, hoe beter. Je rug zal je dankbaar zijn.

Advertentie

Campingbedje inklappen

Check ook het opvouwmechanisme. De bedoeling is dat je het snel kunt in- en uitklappen. Oefen dat een paar keer in de winkel. Als het daar niet lukt, lukt het je thuis waarschijnlijk ook niet.

Er zijn twee methoden van in- en uitklappen:

 • Paraplu: je zet het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt dan het mechanisme in de bodem naar beneden. Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde. Deze methode vraagt de meeste oefening.
 • Pop-up: in één beweging draaien de buizen zich in de juiste positie.

Slaaptentje als reisbedje gebruiken

Naast de klassieke campingbedjes, bestaan er ook outdoor kampeerbedjes, ook wel bekend als ‘slaaptentjes’. Het merk Deryan heeft er bijvoorbeeld één. Ze klappen uit en in volgens de pop-upmethode. Het voordeel van een outdoorbedje is dat het lichter en kleiner is, en dus makkelijker mee te nemen als je op reis gaat. Ook kun je het gebruiken op het strand: je kind heeft zo een schaduwplek om lekker in te slapen.

Een nadeel is dat je baby in feite op de grond ligt en niet zo goed te zien is. Let ook op tocht dicht bij de grond, bijvoorbeeld onder de deur door. Bovendien zijn deze tentjes minder robuust dan campingbedjes.

Advertentie

Campingbedje kopen: 10 tips

 1. Kijk goed naar het frame. Een veilig frame moet na het uitklappen nog worden vergrendeld en mag niet uit zichzelf blijven staan.
 2. De sluiting van het inklapmechanisme mag niet geopend kunnen worden door kinderen. Er moet daarom een kinderveilige sluiting op het campingbedje zitten.
 3. Belangrijk is dat de framebuizen aan de buitenkant van de stoffering zitten, zodat je kind niet bekneld kan raken.
 4. De bodem moet stevig zijn en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de bodem zo laag mogelijk bij de grond is.
 5. Check goed of er geen openingen in de kuip zitten waar je kind achter kan blijven haken.
 6. Beide zijkanten moeten luchtdoorlatend zijn. Kijk ook of de scharnierpunten goed zijn weggewerkt met stof of stiksels. Ook moet de zijkant minimaal 55 centimeter hoog zijn.
 7. Check of het matras stevig genoeg is en niet makkelijk vervormd kan worden. Je kind kan anders onder het matras terechtkomen.
 8. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.
 9. Controleer altijd of eventuele wielen geblokkeerd kunnen worden met een rem. Heeft een bedje vier wielen, dan moeten twee daarvan geblokkeerd kunnen worden
 10. De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 mm en het gaas mag niet makkelijk uit te rekken zijn.

Beste campingbedje: top 5

Dat een goed campingbedje niet duur hoeft te zijn, bewijst de campingbedjes-test van de Consumentenbond. Zij testten eenendertig campingbedjes van negentien merken op prijs-kwaliteitverhouding en dit zijn de vijf beste campingbedjes (met allemaal een testoordeel van minimaal een 9):

 1. Titaniumbaby Campingbedje zwart/mélange

  titanium campingbedje
  Beste uit de test is dit campingbedje. Net als de Qute Q-sleep (die op 2 staat) blinkt de Titaniumbaby volgens de experts uit in gebruiksgemak. Je klapt ze eenvoudig en vlot uit, zodat je kind snel naar bed kan. Onder het bed is voldoende plaats voor je voeten. Daardoor buig je comfortabel naar voren om je kind in en uit het bedje te tillen. Ook fijn bij het opmaken van het campingbedje.

 2. Qute Q-Sleep

  Camping

  Beste koop volgens de Consumentenbond, hier vind je de beste prijs:

 3. Qute Q-Break

  Break
  Handig: het Q-Break campingbedje van Qute heeft van wieltjes en een kruipluikje aan de zijkant. Als je die openzet, kan je kind zelf uit het bedje kruipen en hoef je dus niet te tillen. Hier vind je de beste prijs:

 4. Prénatal Campingbed Basis

  prenatal

  Het campingbedje Basis van Prénatal komt met een standaard bodemmatras en handige draagtas. Dit campingbedje bestel je bij Prénatal.

 5. Hauck Dream ’n Play 

  Hauck Dream 'n Play campingbedje
  Eenvoudig in elkaar gezet en weer opgevouwen en beschikbaar in 10 kleuren: het campingbedje Dream ’n Play van Hauck.

  Hauck Dream N Play
  bol.com € 99,99
  Op voorraad
  Voorraad onbekend
  Bekijk

Lichte campingbedjes

Ben je op zoek naar een heel licht campingbedje? Dan adviseert de Consumentenbond de Aeromoov Instant Travel cot en Maxi-cosi Iris travel cot Esssential Grey,  deze wegen beide maar 5,4 kilo. De Kidsriver Vicky is ook licht en weegt iets minder dan zeven kilo. Het model van deze campingbedjes wijkt wat af: ze zijn vierkanter en je vouwt ze op tot platte pakketten. Nadeel is dat je deze campingbedjes lastiger terug in de opbergtas stopt.

Veiligheid campingbedje

Een campingbed moet een kindveilige vergrendeling hebben, zodat een kind het zelf niet kan laten inklappen. Dit betekent dat voor het inklappen altijd twee handelingen tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden, bijvoorbeeld iets indrukken en duwen tegelijk. Check bij elk slaapje of het bedje goed vergrendeld is door nog even stevig op het campingbedje te duwen. Ook als je de klik van de vergrendeling hebt gehoord.

Kijk ook of het campingbedje op een veilige plek staat. Zet het bedje nooit in de buurt van koorden, snoeren en gordijnen waarin je kind verstrikt kan raken. Zet het ook niet te dicht bij de verwarming, een kind raakt gemakkelijk oververhit.

Lees ook: hier moet een veilige slaapplek voor je baby aan voldoen

Extra matras in campingbedje: ja of nee?

Liever niet, volgens Veiligheid.nl kan een extra matras in een campingbed gevaarlijk zijn. Tussen het extra matras en de flexibele zijwand kan ruimte ontstaan, waarin je kind met zijn gezicht bekneld of verstikt kan raken. Veel ouders vinden het standaard bijgeleverde matrasje te dun of niet comfortabel genoeg en plaatsen er daarom een extra matras in, maar dit is dus niet veilig en vaak onnodig.

Matras aanschaffen? Let hierop!

Wil je toch een extra matras aanschaffen, let dan in elk geval op de volgende punten.

 • Gebruik het extra matras pas als je kind ouder is dan 1 jaar.
 • Het extra matras moet goed passen: er mag maximaal 3 cm ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden van het bedje.
 • Koop het extra matras dat door de fabrikant van het bedje wordt geproduceerd. En uiteraard voor het juiste model van het campingbedje. De kans dat het goed past is dan het grootst.
 • Een extra matras dat (bijvoorbeeld met klittenband) kan worden vastgemaakt aan de bedbodem verkleint de kans dat het kind tussen beide matrassen komt.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: VeiligheidNL, Consumentenbond.nl

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu