Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tweeling in rode fietskar

Fietskar kopen: waar let je op?

Je kind vervoeren op de fiets kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een fietskar. Dat is een kleine aanhangwagen voor 1 of 2 kinderen die je achter je fiets hangt. Een fietskar is een veilig alternatief voor een fietszitje. Overweeg je een fietskar aan te schaffen? Let dan hierop.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Met een fietskar vervoer je je kinderen op een veilige en comfortabele manier. Een fietskar is een lage bak op wielen, die je achter je fiets hangt. Je kunt er maximaal 2 kinderen in vervoeren die niet ouder zijn dan 7 jaar. De kooiconstructie zorgt ervoor dat bij botsingen met een auto de fietskar wegschuift in plaats van omvalt. Dat maakt de fietskar een veilig alternatief voor een fietszitje. De meeste fietskarren hebben een frame van aluminium. Dit materiaal is licht, maar stevig. De bodem van een fietskar is bij voorkeur van plastic.

Advertentie

Fietskar gebruiken: vanaf welke leeftijd?

Een fietskar kan net als een fietszitje gebruikt worden vanaf het moment dat je kind goed, zelfstandig kan zitten. Dat is ongeveer vanaf 9 tot 12 maanden oud. Wil je fietsen met een baby? Schaf dan een speciale babyschaal aan of plaats een baby autostoel in de fietskar. Let op: dit kan niet bij alle modellen. Bij het vervoeren van kinderen onder de 1 jaar is het bovendien extra belangrijk om een fietskar aan te schaffen met een goede vering, om de schokken op te vangen. Tip! Verschillende fietskarren bestel je hier.

Hoeveel kinderen in fietskar?

In de meeste fietskarren passen 2 kinderen. Deze karren zijn wat breder en daardoor stabieler dan een fietskar voor 1 kind. Daarbij heeft een fietskar voor 2 kinderen vaak meer bergruimte. Een fietskar waarin maar 1 kind past is smaller en lichter en hierdoor meer wendbaar.

Heb je een fietskar met 2 zitplaatsen? Dan kun je de volgende combinatie maken:

 • 2 kinderen zittend naast elkaar
 • 1 baby in babyschaal en 1 kind ernaast
 • 2 baby’s in babyschalen
 • 1 baby in autostoel: deze kun je in het midden van de zitting met gordels vastmaken

Fietskar gebruiken als buggy

Sommige fietskarren hebben ook een speciale buggy-functie. Eenmaal afgekoppeld van je fiets kun je rustig verder wandelen met je kind(eren) in de kar. Ideaal wanneer je vaak op de fiets ergens naartoe gaat. Van stad tot strand, van park tot dierentuin. Zo heb je altijd een buggy bij je, ook als je met de fiets bent. Naast fietskar en buggy kun je sommige modellen ook gebruiken als jogger. Handig als je je kind mee wilt nemen tijdens het hardlopen.

Advertentie

Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag je baby in een buggy?

Voordelen fietskar

 1. De kooiconstructie beschermt je kind bij een botsing.
 2. Is laag bij de grond; hij kan vrijwel niet omvallen.
 3. Goede vering, dus geschikt voor het vervoer van je (jonge) baby. Je hebt dan wel een speciale babyschaal of peuterschaal nodig.
 4. Je kind wordt goed beschermd tegen weer en wind.
 5. De meeste fietskarren kun je ook los gebruiken als wandelwagen.
 6. Heb je twee kinderen in (bijna) dezelfde leeftijd? Dan is een fietskar ideaal. Net als bij een bakfiets kun je er makkelijk twee kinderen in vervoeren. Je zit nu niet met het probleem dat er twee kinderen alleen voorop (tot 15 kilo) of achterop de fiets (tot 25 kilo) kunnen.
 7. Maak je een lange fietstocht? Een fietskar zit comfortabel en je kind kan zich vermaken met een boekje.

Nadelen fietskar

 1. Een fietskar is vrij breed. Dat kan in het verkeer belemmerend werken.
 2. Een fietskar is meestal niet erg wendbaar.
 3. Je hebt geen zicht op je kind. Een spiegeltje op het stuur, zodat je kunt zien wat er achter je gebeurt, kan helpen.
 4. De fietskar is laag en daarom niet goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Een felle kleur, reflectoren of een vlaggetje kunnen helpen.
 5. Een fietskar neemt extra ruimte in je huis, schuur of tuin in beslag. Gelukkig kun je de meeste fietskarren wel makkelijk inklappen.

Tip: Hier moet je op letten als je een moederfiets koopt

Aan welke eisen moet een fietskar voldoen?

 • Een fietskar mag niet breder zijn dan 1 meter.
 • De fietskar mag niet langer zijn dan 2,5 meter. Hierbij is de fiets zelf niet meegerekend.
 • De fietskar mag niet zwaarder zijn dan 80 kilo. Dat is inclusief lading en passagiers. Tenzij de fietskar is uitgerust met een remsysteem dat automatisch in werking treedt wanneer je remt.
 • Volgens de Nederlandse wetgeving moet een fietsaanhangwagen een rode reflector en ’s nachts één achterlicht hebben. Het achterlicht van de fiets hoeft niet te branden.
 • Elke zitplaats in de fietskar moet bescherming bieden aan handen, voeten en rug.
 • Er mogen maximaal 2 kinderen in vervoerd worden.

(Bron: Fietsen met Kinderen)

Waar moet je op letten bij een fietskar kopen?

Een aantal punten om op te letten bij een fietskar kopen:

 • Het is belangrijk om goed te letten op de kooiconstructie. Die moet stevig zijn.
 • Heeft de kar een goede spaakafscherming? Kunnen de vingers van je kinderen niet tussen de spaken komen?
 • Kies liever een hardschalen onderkant in plaats van een nylon bodem. Nylon slijt snel en biedt minder bescherming. Nog een voordeel: een harde bodem maak je makkelijker schoon.
 • Let ook goed op de hoogte van de fietskar. Deze kan verschillen. Hoe lager het zwaartepunt, hoe beter de wegligging. Het voordeel van een hoge fietskar is dat er langere kinderen in passen vanwege het hogere zitgedeelte.
 • Check verder of de koppeling van de fietskar geschikt is voor jouw fiets. Wil je de kar met meerdere fietsen gebruiken? Dan is een universele koppeling ‘t handigst. Deze klem je om de liggende achtervork.

Waar moet je op letten als je een fietskar gebruikt?

Ga je met je fietskar op pad, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten voordat je vertrekt:

 • Zorg ervoor dat je eigen fiets veilig is en sterk genoeg om een fietskar te trekken.
 • Zorg voor een extra borging bij de koppeling van de fietskar.
 • Zet je kind altijd goed vast in de kar.
 • Gebruik voor baby’s een babyschelp of een peuterschaal.
 • Hou bij het rijden rekening met de breedte en de lengte van de kar.
 • Ga niet vlak naast een uitlaat staan bij een stoplicht. De uitlaatgassen kunnen zich ophopen in het tentje.
 • Controleer regelmatig of de banden nog op spanning zijn.
 • Houd rekening met je remweg. Deze is namelijk langer als je fietst met een fietskar achter de fiets.
 • Met een fietskar erachter kan jouw fiets extra de neiging hebben om bij remmen te gaan slippen. Maak eerst een aantal noodstoppen met gewicht in de kar, voordat je de weg opgaat met je kind erin.
 • Laat je kind ook in een fietskar een veiligheidshelm dragen. Zorg dus voor voldoende hoofdruimte in de kar.
 • Controleer of de fietskar een parkeerrem heeft.
Fietskar veiliger dan fietszitje?

Uit Amerikaans onderzoek (2000) blijkt dat er minder ongelukken gebeuren met een fietskar dan met een fietszitje. Tegenover 6 ongevallen met kinderkarren stonden 43 ongevallen met kinderzitjes. Bij fietszitjes gebeuren ongelukken doordat de fiets omvalt bij het op- en afstappen, het kind van de fiets afvalt of doordat de voeten van het kind tussen de spaken komen. Al deze ongelukken komen niet of zelden voor bij een kinderkar. Bron: Fietsersbond

tip

Bronnen: Veiligheid.nl, Fietsen met Kinderen, Fietsersbond.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting