meegroeistoel

Meegroeistoel kopen: waar moet je op letten?

Een kinderstoel is onmisbaar en in allerlei soorten en maten te koop. Het populairst zijn de meegroeistoelen. Deze stoelen zijn vaak al vanaf de geboorte te gebruiken en ‘groeien’ met je kind mee tot ver in de tienerjaren. Wat is de beste meegroeistoel en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Kan je kind zelfstandig in een zithouding komen en goed rechtop blijven zitten? Dan is hij klaar voor een kinderstoel. Zo kan hij gezellig aanschuiven bij jullie aan tafel en bovendien maakt het ’t eten en spelen aan tafel makkelijker voor je kind. De meeste baby’s kunnen in een kinderstoel als te tussen de zes en negen maanden oud zijn. 

Advertentie

Maar steeds vaker kiezen ouders voor een zogenaamde meegroeistoel. Hier kunnen kinderen in de meeste gevallen al vanaf een paar weken na de geboorte in. Je baby ‘zit’ in een soort lighouding, net als in een autostoeltje en wordt ondersteund door een speciaal zitje voor jonge baby’s. Dit kan een losse babyschaal zijn of een vast zitkuipje met verstelbare rugleuning.

Lees hier meer over welke kinderstoelen veilig zijn voor je kind.

Wat is een meegroeistoel?

Een meegroeistoel doet precies wat de naam al zegt: hij ‘groeit’ mee met je kind. Hierdoor is hij geschikt voor (bijna) alle leeftijdsfases. Je kunt een meegroeistoel vaak gebruiken tot ver in de tienerjaren en zelfs volwassen kunnen op een meegroeistoel zitten. Bij een meegroeistoel kun je de voetensteun en het zitvlak in hoogte en diepte verstellen. Op basis van de lengte van je kind, bepaal je de ideale hoogte en diepte. 

Je kind zit dus altijd op de juiste hoogte aan tafel, net als de rest van de familie. En met een speciale babyset kan dit dus bij de meeste meegroeistoelen al vanaf enkele weken na de geboorte. 

Voordelen meegroeistoel

 1. Jarenlang plezier
  Deze stoel groeit mee met je kind en kun je dus jarenlang gebruiken. Een gewone kinderstoel is vaak te gebruiken tot een jaar of drie, daarna heeft je kind een stoelverhoger nodig om goed aan tafel te kunnen zitten op een normale stoel. Dat is bij een meegroeistoel niet nodig.
  Een meegroeistoel is vaak duurder in aanschaf, maar je bespaart op lange termijn kosten omdat je daarna jarenlang niets meer hoeft aan te schaffen. Overigens verschillen de prijzen enorm. Er zijn heel dure ‘design’ meegroeistoelen te koop, maar ook genoeg budgetvriendelijke meegroeistoelen. 
 2. Past altijd
  Met een meegroeistoel zit je kind altijd op de juiste hoogte aan tafel omdat deze in hoogte verstelbaar is.
 3. Handige accessoire
  Een ander voordeel van meegroeistoelen is dat er vaak veel losse accessoires voor te koop zijn, zoals een tafelblad. Je kunt de stoel met of zonder tafeltje gebruiken. Hierdoor heb je de keuze om samen met je kind aan tafel te eten of hem op een andere plek in huis in zijn stoel te laten eten of spelen.

Wat is de beste meegroeistoel?

Er zijn veel verschillende meegroeistoelen op de markt waarvan de Stokke® Tripp Trapp™ de oudste en bekendste is. Andere populaire meegroeistoelen zijn bijvoorbeeld: Kidsmill Up!, Cybex Lemo, Bloom Fresco en de Childhome meegroeistoel. Een handig overzicht van de overeenkomsten en verschillen:

Type Vanaf geboorte? Tot wanneer: Hoogteverstelling Design Anti-kantelfunctie
Stokke® Tripp Trapp™ Ja, met losse newbornset Tot de tienerjaren. Tevens te gebruiken als normale stoel. In hoogte en diepte verstelbare houten plankjes Hout, in diverse kleuren verkrijgbaar Extended Gliders
Kidsmill Up! Ja, met losse newbornset (tevens te gebruiken als wipstoel) Tot de tienerjaren. Tevens te gebruiken als normale stoel. In hoogte en diepte verstelbare houten plankjes Hout, in enkele basiskleuren verkrijgbaar Wieltjes achterpoten
Cybex Lemo Ja, met losse newbornset (tevens te gebruiken als wipstoel) Tot de tienerjaren. Tevens te gebruiken als normale stoel. Zitting en voetensteun met één hand verstelbaar in hoogte. Met 4 verschillende diepteposities. Aluminium frame met kunststof zitting en voetensteun. In diverse kleuren verkrijgbaar Extra lange achterpoten
Bloom Fresco Ja, door rugleuning achterover te kantelen tot ligstand Tot 8 jaar In hoogte verstelbaar (tot aan hoogte keukenbar) en verstelbare rugleuning (3 standen) Kunststof design, 360 graden draaibaar op wieltjes. In diverse kleuren verkrijgbaar Verzonken wieltjes
Childhome meegroeistoel Niet geschikt voor baby’s jonger dan 6 maanden Tot de tienerjaren. Tevens te gebruiken als normale stoel. In hoogte en diepte verstelbare houten plankjes Hout, in enkele basiskleuren verkrijgbaar Gebogen poten

Accessoires meegroeistoel

Maak je meegroeistoel compleet met handige accessoires. Van een newbornset tot tafelblad, kussentjes voor extra zitcomfort en veiligheidstuigje. Een meegroeistoel met speel- en eetblad is ideaal omdat je kind direct in de stoel zelf kan eten of spelen. Vaak is het eetblad los te halen, zodat je hem gemakkelijk schoon kunt maken en zelfs in de vaatwasser kunt stoppen. 

Lees ook: Wanneer leert een baby kruipen, zitten en staan?