Veilig traphekje

Veilig traphekje kopen: waar moet je op letten?

Heb je kleine kinderen en een trap in huis? Dan is het een goed idee om een of meerdere traphekjes aan te schaffen. Waar moet je op letten als je een traphekje koopt en hoe gebruik je het hekje op de juiste manier?

Een val van de trap kan voor en kind nare gevolgen hebben. Met een veilig traphekje kun je het risico op letsel verkleinen.

Vanaf welke leeftijd?

Het is belangrijk om al een traphekje aan te schaffen en op te hangen vóórdat je kind kan kruipen. Over het algemeen leren baby’s tussen de zeven en tien maanden kruipen, maar er zijn ook baby’s die met zes maanden al de boel op handen en knieën gaan verkennen. Hoe eerder je een hekje aanschaft, hoe beter. Je kunt dan zelf ook wennen aan het hekje. Dat je bijvoorbeeld het hekje al dicht doet als je een keer boven bent. Je kunt het hekje weer weghalen als je kind goed gecoördineerd kan traplopen.

Hoe veilig is een traphekje?

Met een traphekje verklein je het risico op een val van de trap. Dit betekent niet dat een hekje een val kan voorkomen. Als het hekje open staat, werkt het niet. Doe het hekje daarom altijd goed dicht. Een traphekje is bedoeld om een kind tot twee jaar tegen te houden. Een oudere broer of zus kan vaak zelf het hekje open doen. Een traphekje zorgt er niet alleen voor dat je kind niet van de trap valt, maar ook dat hij de trap niet opklimt. Plaats daarom een hekje boven- en onderaan de trap.

Niet alle traphekjes die worden verkocht voldoen aan de veiligheidsnorm. De Consumentenbond doet elk jaar onderzoek naar de veiligheid van traphekjes. Uit een uitgebreide test blijkt dat bijvoorbeeld spijlen te ver uit elkaar staan of dat een hekje open schiet na een ‘botsing’.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Volgens VeiligheidNL zijn de volgende punten het meest belangrijk om op te letten als je een traphekje koopt:

 • VeiligheidNL adviseert in tegenstelling tot de norm een minimale hoogte, gemeten vanaf de vloer van 75 centimeter. Dat is tien centimeter hoger dan de eis uit de norm. Dit advies is gebaseerd op berekeningen van de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een eenjarig kind.
 • De ruimte tussen de vloer en onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 centimeter.
 • Als het hekje verticale spijlen heeft, moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter liggen.
 • Een hekje van gaas mag een maaswijdte van maximaal 7 millimeter hebben.
 • Het hekje mag ook helemaal dicht zijn met bijvoorbeeld kunststof of plexiglas.
 • Het hekje moet stevig zijn; het mag niet losschieten als een kind er aan gaat hangen of er tegenaan valt.
 • Volwassenen moet de vergrendeling met één hand kunnen bedienen, zodat het hekje ook geopend en gesloten kan worden als je bijvoorbeeld een kind op je arm draagt.

Tweedehands traphekjes

Je hebt veel verschillende traphekjes die allemaal verschillen in prijs. Als je meerdere trappen in huis hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Je kunt geld besparen door een tweedehands traphekje aan te schaffen, maar let ook hier goed op welk hekje je koopt.

 • Koop geen ‘schaarhekje’. Zo’n hekje wordt ook wel een harmonicahekje genoemd. Tweedehands worden ze nog volop aangeboden, maar in de winkel vind je ze nauwelijks meer. Schaarhekjes voldoen niet meer aan de huidige Europese veiligheidseisen. Een kind kan namelijk gemakkelijk in en dus ook over zo’n hekje heen klimmen. Ook kunnen hoofd, armen en vingers gemakkelijk klem raken tussen de openingen. Daarnaast is de kans groot dat het kind met hekje en al van de trap rolt als hij er tegenaan valt.
 • Vraag het serienummer. Om erachter te komen of het traphekje nog aan de veiligheidseisen voldoet, kun je het serienummer van een traphekje bekijken. Je kunt het serienummer opzoeken op internet of je belt met de fabrikant of een speciaalzaak.
 • De staat van het traphekje. Het klinkt heel logisch, maar kijk goed naar de staat van het traphekje. Is alles nog heel en werkt het slot nog goed?

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn dit volgens de Consumentenbond de meest veilige traphekjes:

Top-3 beste traphekjes

1. BabyDan – Guard me
2. Hauck – Open’n stop traphekje
3. Noma – Wall Fix Metal (Uitschuifbaar Traphek)

De Consumentenbond maakt niet alleen bekend welke hekjes het beste zijn, maar ook het slechtste:

Top-3 gevaarlijke traphekjes

1. Gamma/Karwei Mila
2. Noma Ikon Pure
3. A3 Baby & Kids SafetyDoor titanium

De hele test waarbij meer dan veertig traphekjes zijn getest op veiligheid, gebruiksgemak en gemak van installeren kun je lezen op de website van de Consumentenbond.

Algemene tips

Naast het plaatsen van een traphekje is het volgens VeiligheidNL belangrijk om ook op deze zaken te letten:

 • Zorg voor stroeve bekleding of breng antislip strips aan op de traptreden.
 • Laat geen spullen op de trap slingeren.
 • Zorg voor voldoende licht.
 • Zorg ervoor dat je altijd een hand aan de leuning hebt als je een kind op je arm draagt.
 • Heb je een open trap in huis? Voor kinderen jonger dan zes jaar wordt over het algemeen aanbevolen om de trap geheel dicht te maken. Als dat niet kan, is het belangrijk om de openingen in elk geval niet groter dan 90 millimeter te maken, bijvoorbeeld door halve stootborden aan te brengen.
 • Oefen het traplopen samen met je kind.
 • Zorg voor een goed bereikbare, stevige trapleuning. De gewone trapleuning is voor een klein kind te hoog, een extra kindertrapleuning is daarom een goede oplossing. Monteer de kindertrapleuning op een hoogte van 60 centimeter.
 • Laat je kinderen niet met spullen in de hand van de trap aflopen.
 • Laat kinderen niet in de buurt van de trap spelen. Zeker niet met een loopstoeltje.

Veilige traphekjes vind je hier:

Bron: VeiligheidNL