Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Veilig traphekje kopen: waar moet je op letten?

Heb je kleine kinderen en een trap in huis? Dan is het een goed idee om een of meerdere traphekjes aan te schaffen. Welke traphekjes zijn er allemaal te koop? En hoe gebruik je het hekje op de juiste en meest veilige manier?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Een val van de trap kan voor een kind nare gevolgen hebben. Met een veilig traphekje kun je het risico op letsel verkleinen.

Advertentie

Vanaf welke leeftijd een traphekje?

Het is belangrijk om al een traphekje aan te schaffen en te plaatsen vóórdat je kind kan kruipen. Over het algemeen leren baby’s tussen de zeven en tien maanden kruipen, maar er zijn ook baby’s die met zes maanden al de boel op handen en knieën gaan verkennen. Hoe eerder je een hekje aanschaft, hoe beter. Je kunt dan zelf ook wennen aan het hekje; dat je bijvoorbeeld het hekje altijd dichtdoet als je met je baby boven bent. Je kunt het hekje weer weghalen als je kind goed gecoördineerd kan traplopen (zie verderop).

Tips: Zo maak je je huis kindveilig

Hoe veilig is een traphekje?

Met een traphekje verklein je het risico op een val van de trap. Dit betekent niet dat een hekje een val helemaal kan voorkomen: als het hekje open staat, werkt het immers niet. Je moet er zelf goed op letten dat het hekje altijd goed dicht zit. Een traphekje is bedoeld om een kind tot twee jaar tegen te houden. Een oudere broer of zus kan vaak zelf het hekje openmaken. Een traphekje zorgt er niet alleen voor dat je kind niet van de trap valt, maar ook dat hij de trap niet opklimt. Plaats daarom een hekje boven- en onderaan de trap.

De Consumentenbond doet elk jaar onderzoek naar de veiligheid van traphekjes. Niet alle traphekjes die worden verkocht voldoen aan de veiligheidsnorm. Uit een uitgebreide test blijkt dat bijvoorbeeld spijlen te ver uit elkaar staan of dat een hekje open schiet na een ‘botsing’.

Advertentie

Lees ook: Handige veiligheidstips voor als je kind in de klimfase komt

Aanschaffen traphekje: waar op letten?

Volgens VeiligheidNL zijn de volgende punten het belangrijkst om op te letten als je een traphekje koopt:

 1. VeiligheidNL adviseert in tegenstelling tot de norm een minimale hoogte van 75 centimeter, gemeten vanaf de vloer. Dat is tien centimeter hoger dan de eis uit de norm. Dit advies is gebaseerd op berekeningen van de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een eenjarig kind.
 2. De ruimte tussen de vloer en de onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 centimeter.
 3. Als het hekje verticale spijlen heeft, moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn.
 4. Een hekje van gaas mag een maaswijdte van maximaal 7 millimeter hebben.
 5. Het hekje mag ook helemaal dicht zijn, bijvoorbeeld met kunststof of plexiglas.
 6. Het hekje moet stevig zijn; het mag niet losschieten als een kind eraan gaat hangen of er tegenaan valt.
 7. Volwassenen moeten de vergrendeling met één hand kunnen bedienen, zodat het hekje ook geopend en gesloten kan worden als je bijvoorbeeld een kind op je arm draagt.

Meer lezen: Veiligheid baby in het eerste jaar, 10 dingen om op te letten

Verschillende soorten traphekjes

Er zijn meerdere typen traphekjes te koop. Natuurlijk staat veiligheid voorop, maar je moet ook kijken naar welk systeem (het beste) past in jullie huis. Deze soorten traphekjes zijn er te koop:

 • Spijlenhekjes
  Het meest verkochte traphekje is het traphekje met spijlen. Dit is een traphekje van hout, van metaal of kunststof. De meeste openen aan de zijkant, maar er zijn ook spijlenhekjes die verder naar het midden openen. Bij een scharnierhekje moet je voldoende ruimte rond het traphekje hebben om het te kunnen openen. Let er goed op dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is, net als de ruimte tussen de buitenste spijlen en de muur of trappost. Een gebalde volwassen vuist mag hier niet tussen passen, anders zou je kind er zijn hoofd tussen kunnen wringen.
 • Vouwhekjes
  Een vouwhekje vouw je in elkaar als een harmonica (niet te verwarren met het onveilige harmonicarekje of schaarhekje, dat bestaat uit latjes die kruislings over elkaar heen zijn gemonteerd). Er zijn ook vouwhekjes met lamellen die je over elkaar heen schuift. De vouwhekjes kwamen als veiligste uit de traphekjes test van de Consumentenbond. Het zijn hekjes waar je niet doorheen kunt kijken: ze hebben dan ook geen onderdelen waar een kind op kan gaan staan of waar hij zich doorheen kan wringen. Nog een voordeel: je hebt geen ruimte voor of achter het hekje nodig om het te kunnen openen.
 • Rolhekjes
  Een rolhekje is een traphekje met een rolsysteem. Dit type is redelijk nieuw. Omdat ze flexibel in te stellen zijn en weinig ruimte innemen als ze helemaal opgerold zijn, is het traphekje met rolsysteem vrij populair. Toch komt het rolhekje niet zo goed uit de test van de Consumentenbond, die een aantal nadelen aan het rolhekje ziet. Zo zouden nieuwsgierige baby’s het gaas zonder al te veel moeite omhoog en omlaag kunnen trekken. Ook bleken ze lastig te bedienen met één hand en zijn ze fors aan de prijs.

Tweedehands traphekjes

Er zijn dus veel verschillende traphekjes, die allemaal verschillen in prijs. Als je meerdere trappen in huis hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Je kunt geld besparen door een tweedehands traphekje aan te schaffen, maar let ook hier goed op welk type hekje je koopt.

Advertentie
 • Koop geen ‘schaarhekje’. Zo’n hekje wordt ook wel een harmonicahekje genoemd. Tweedehands worden ze nog volop aangeboden, maar in de winkel vind je ze nauwelijks meer. Schaarhekjes voldoen niet meer aan de huidige Europese veiligheidseisen. Een kind kan namelijk gemakkelijk in en dus ook over zo’n hekje heen klimmen. Ook kunnen hoofd, armen en vingers gemakkelijk klem raken tussen de openingen. Daarnaast is de kans groot dat een kind met hekje en al van de trap rolt als hij er tegenaan valt.
 • Vraag het serienummer. Om erachter te komen of het traphekje nog aan de veiligheidseisen voldoet, kun je het serienummer van een traphekje bekijken. Je kunt het serienummer opzoeken op internet of je belt met de fabrikant of een speciaalzaak.
 • Controleer de staat van het traphekje. Het klinkt heel logisch, maar kijk goed naar de staat van het traphekje. Is alles nog heel en werkt het slot nog goed?
 • Zwarte lijst. Check voor aankoop altijd deze zwarte lijst van levensgevaarlijke traphekjes, je vindt ‘m hier.

Installatie verschillende traphekjes
Je kunt een traphekje op verschillende manieren installeren. Dit is afhankelijk van het type. Je kunt:

 • het hele frame vastschroeven;
 • alleen muurcups vastschroeven en het hekje daar tussenin klimmen;
 • niet schroeven, maar het hekje klemmen.

Er bestaan ook hekjes met plakstrips, maar zonder schroeven zijn die niet veilig genoeg. Over het algemeen geldt: met hoe meer schroefpunten het hekje aan de muur zit, des te robuuster en veiliger het is.

Traphekjestest Consumentenbond

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn dit volgens de Consumentenbond de meest veilige traphekjes (8 november 2021 was de laatste update van de test):

Top-3 beste traphekjes

 1. Safety 1st Flat Step
 2. BabyDan Flexi Fit
 3. Safety things traphek 2 panelen op wieltjes

De Consumentenbond maakt niet alleen bekend welke hekjes het beste zijn, maar ook welke het slechtst uit de test uit 2021 kwamen:

Top-3 onveilige traphekjes

 1. Kidsriver Luca Deurhek
 2. Hauck Stop n Safe 2
 3. BabyGo Safety gate white

De hele test waarbij meer dan veertig traphekjes zijn getest op veiligheid, gebruiksgemak en gemak van installeren, kun je lezen op de website van de Consumentenbond.

Algemene tips plaatsen traphekje:

Naast het plaatsen van een traphekje is het volgens VeiligheidNL belangrijk om ook op deze punten te letten:

 • Zorg voor stroeve bekleding of breng antislip strips aan op de traptreden.
 • Laat geen spullen op de trap slingeren.
 • Zorg voor voldoende licht bij de trap.
 • Zorg ervoor dat je altijd een hand aan de leuning hebt als je een kind op je arm draagt.
 • Heb je een open trap in huis? Voor kinderen jonger dan zes jaar wordt over het algemeen aanbevolen om de trap helemaal dicht te maken. Als dat niet kan, is het belangrijk om de openingen in elk geval niet groter dan 90 millimeter te maken, bijvoorbeeld door halve stootborden aan te brengen.
 • Oefen het traplopen samen met je kind.
 • Zorg voor een goed bereikbare, stevige trapleuning. De gewone trapleuning is voor een klein kind te hoog, een extra  is daarom een goede oplossing. Monteer de kindertrapleuning op een hoogte van 60 centimeter.
 • Laat je kinderen niet met spullen in de hand van de trap aflopen.
 • Laat kinderen niet in de buurt van de trap spelen. Zeker niet met een loopstoeltje.

Leren traplopen

Zodra je kind zelfstandig en goed kan lopen, is het belangrijk om samen te oefenen met traplopen:

 • Laat je kind voor je uit, aan de brede kant van de trap, naar boven gaan.
 • Laat je kind totdat hij bij de leuning kan op handen en voeten naar boven gaan.
 • Leer hem, zodra hij bij de leuning kan, om altijd met één hand de leuning vast te houden.
 • Ga voor je kind uit de trap af.
 • Laat je kind niet alleen de trap op- en aflopen zolang hij dit nog niet goed gecoördineerd kan.
 • Zolang hij nog niet (goed) kan lopen, kan je kind zittend, trede voor trede de trap af schuiven.
 • Blijf het traplopen samen met je kind oefenen.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier