Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hydrofiele doeken, waarom je niet zonder kunt

Voor je zwangerschap had je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord en nu kom je het woord opeens overal tegen: hydrofiele luiers. Wat zijn het, waar heb je ze voor nodig en waarom kun je eigenlijk niet zonder?

Advertentie

Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers?

Hydrofiele doeken zijn dunne, zachte doeken van soepel katoen die goed vocht absorberen en snel drogen. De eenvoudigste hydrofiele doeken zijn wit, vierkant en meestal zo’n 70×70 cm. Tegenwoordig kun je ze ook in grotere maten en in verschillende kleuren/prints krijgen.

Vroeger werd een hydrofiele doek veel gebruikt als luier. De zachte absorberende stof is daar heel geschikt voor. In de praktijk wordt een hydrofiele doek niet vaak meer als luier gebruikt, maar daar komt de naam hydrofiele luier dus vandaan. Als je ze wilt gebruiken als luier, is het verstandig om dit te doen in combinatie met een overbroekje (dat een waterdicht laagje heeft, maar wel ademt). Het voordeel: het scheelt veel afval. Het nadeel: het levert veel was en vouwwerk op.

Tip! Hydrofiele doeken in veel verschillende prints vind je hier

Babyuitzet

Hydrofiele doeken staan op elke babyuitzetlijst. Het advies luidt meestal om er zes tot twaalf te kopen, al zul je merken dat het ook niet erg is om er twintig (of meer) te hebben. Zeker als je in verwachting bent van een tweeling of meerdere jonge kinderen hebt. Je kunt ze in veel winkels kopen, van Hema tot Prénatal. Ze hoeven niet duur te zijn: een hydrofiele doek heb je al vanaf 1 euro. Ze zijn lichtgewicht, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen, en je kunt ze tot op 90 graden wassen. Nog een voordeel: ze zijn razendsnel droog.

Advertentie

Wassen voor gebruik

Als je de hydrofiele doeken koopt, voelen ze nog ruw aan. Was ze daarom altijd voor gebruik, dan worden ze zachter en krimpen ze een beetje. Hoe vaker je ze wast, hoe zachter ze worden.

Waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?

Eigenlijk kan de vraag beter luiden: waarvoor gebruik je ze niet? Hydrofiele doeken zijn ontzettend multifunctioneel. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

 • Afdrogen: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen. In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek lekker zacht en kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en huidplooien goed afdrogen.
 • Spuugdoek: als je kleding je lief is, leg je een hydrofiele doek op je schouder, zodat je baby veilig een boertje kan laten na zijn voeding.
 • Poetsdoek: voor vieze mondjes, handjes, voetjes, vlekken op kleding, etc.
 • Slab: tegen de tijd dat je baby vast voedsel gaat eten, kun je de hydrofiele doek als slab gebruiken. Vouw de doek in een driehoek en knoop de uiteinden om je baby’s nek. Zo bescherm je de kleding van je baby (enigszins) tegen rondvliegende pap en hapjes.
 • Opvangen lekkende melk: geef je borstvoeding, leg dan een hydrofiele doek onder je borst tijdens het voeden of kolven. Zo vang je druppels op.
 • Een schone ondergrond: als je je baby onderweg moet verschonen (in de auto, op een bank, op een verschoonkussen in een winkel of café), heb je aan een hydrofiele doek altijd een schone ondergrond.
 • In de wieg: vouw een hydrofiele doek in een driehoek en sla de punten om het hoofdeinde van het matrasje. Zo hoef je niet elke keer het hoeslaken te wassen als je baby wat melk teruggeeft.
 • In de kinderwagen: net zoals de hydrofiele doek het matras in de wieg beschermt, bescherm je ook het matras in de kinderwagen.
 • Buiten borstvoeden: geef je borstvoeding en wil je jezelf buitenshuis liever afschermen voor nieuwsgierige blikken? Stop de punt van een hydrofiele doek onder je beha-bandje en leg de doek over je baby.
 • Op de commode: met een hydrofiele doek bescherm je het aankleedkussen en hoef je de kussenhoes niet elke keer te wassen na een ongelukje tijdens het verschonen of een extra vieze luier.
 • Als bescherming tegen de zon of regen: zeker aan het eind van de dag kan de zon recht de kinderwagen in schijnen. Je kunt dan een hydrofiele doek (half) over de kap van de wagen hangen. Ook handig als het opeens gaat regenen. Kies zeker bij hoge temperaturen liever voor een parasol: met een doek over de kinderwagen kan je baby het al snel te warm krijgen.
 • Als bescherming tegen prikkels: als je baby in de kinderwagen moeilijk in slaap komt door alle prikkels om hem heen, kun je de doek over de kap van de wagen leggen. Blijf hierbij wederom goed letten op de temperatuur van je kind.
 • Als dekentje: om je baby onder te laten slapen op een warme dag.
  Voor in de autostoel: wanneer je auto in de zon heeft gestaan, kun je een hydrofiele doek in het autostoeltje leggen. Dat zit aangenamer dan de warme stof van het stoeltje. Ook kun je de doek standaard in het stoeltje laten liggen als je kind veel spuugt of knoeit: een hydrofiele doek is makkelijker te wassen dan de stof van een autostoel.
 • Om mee in te bakeren: hydrofiele doeken zijn warmte doorlatend en daarmee extra geschikt om je kind mee in te bakeren. Gebruik hier een extra grote hydrofiele doek voor. Meer info: Je baby inbakeren, alles wat je moet weten.
 • Speelkleed: je neemt hydrofiele doeken makkelijk mee en ze zijn uitgevouwen groot genoeg om op te liggen in het park of op het strand.
 • Speelgoed: je kunt een hydrofiele doek gebruiken om je kind op te leggen als hij wil spelen, maar ook de doek zelf kan leuk speelgoed zijn, zeker als je baby gaat grijpen en overal aan wil sabbelen.

Beeld: Gettyimages

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini overslagromper

Sweet Petit mini overslagromper

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu