Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

Leren fietsen is voor zowel kinderen als ouders een echte mijlpaal! Maar daar heb je wel een goede en passende kinderfiets voor nodig. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een kinderfiets? En hoe bepaal je de juiste maat?  Alle belangrijke informatie op een rij.

Gaat je kind als een speer op zijn loopfiets en kan hij zijn balans goed bewaren? Of is je kind simpelweg zijn driewieler ontgroeid? Dat wordt het tijd voor een eerste kinderfiets. De meeste mensen schaffen een kinderfiets aan als hun kind tussen de 3 jaar en 4 jaar oud is.

Advertentie

Eerste kinderfiets kopen: let hierop

Wie een kinderfiets gaat kopen, hoeft eigenlijk maar één ding te onthouden: koop nooit een te grote fiets. Het lijkt misschien slim en voordelig om een kinderfiets op de groei kopen, maar dat is het niet. Het is voor je kind zelfs praktisch onmogelijk om op een te grote fiets te (leren) fietsen en daarbij is het nog gevaarlijk ook.

Het is belangrijk dat je kind goed met zijn voeten (plat) bij de grond kan wanneer hij op het zadel zit. Zo houdt je kind controle over de fiets en bouwt hij het vertrouwen op dat hij het alleen kan. Kan je kind al goed fietsen en is hij wat ouder? Dan kan je het zadel wat hoger zetten: op ongeveer 1,08 keer de lengte van het binnenbeen van je kind. Zo kan hij nog met zijn tenen bij de grond en hoeft hij zijn been niet helemaal te strekken tijdens het trappen.

Verder is het belangrijk dat de stuurbreedte even groot is als de schouderbreedte van je kind en dat zijn knieën niet tegen het stuur komen.

Kinderfiets kopen: maat bepalen

Bij kinderfietsen kijk je niet naar framematen, maar naar de wielmaat. Deze wordt aangegeven in inches (1 inch = 2,54 cm). Om te bepalen welke inch-maat je kind nodig heeft, zijn lengte en kledingmaat leidend.  Vaak wordt er ook wel een leeftijdsindicatie meegeven, maar kinderen van dezelfde leeftijd kunnen qua lengte natuurlijk flink verschillen.

Niet ieder merk fietsen heeft alle soorten maten, dus het is verstandig om eerst te kijken welke maat je moet hebben. Daarna kun je kijken naar de merken die de juiste kinderfiets aanbieden. Zo is de keuze in kinderfietsen van 12 inch en 16 inch groter dan van kinderfietsen in 10 inch en 14 inch. In de onderstaande tabel kun je checken welke maat jouw kind ongeveer nodig heeft.

Wielmaat Lengte Leeftijd Kledingmaat
Kinderfiets 10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
Kinderfiets 12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
Kinderfiets 14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
Kinderfiets 16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
Kinderfiets 18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
Kinderfiets 20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
Kinderfiets 22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
Kinderfiets 24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
Kinderfiets 26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156

Kinderfiets kopen met of zonder zijwieltjes?

Met zijwieltjes kan je kind veilig leren fietsen en zijn zelfvertrouwen vergroten. Bij kinderenfietsen in de kleinste maten (10 inch of 12 inch) worden zijwieltjes vaak standaard meegeleverd, maar ze zijn ook los te koop. Universele zijwieltjes kun je vaak monteren aan bijna iedere 12-20 inch kinderfiets.

Overigens is niet iedereen fan van het gebruik van zijwieltjes. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt ouders aan de zijwieltjes en driewielers te laten voor wat ze zijn en een loopfiets aan te schaffen voor hun peuter. Een loopfiets is het ideale hulpmiddel bij het oefenen van de motoriek en voor het ‘fietsgevoel’. Een loopfiets maakt de stap naar een kinderfiets zonder zijwieltjes een stuk kleiner. De Nederlandse Fietsersbond sluit zich hierbij aan, maar wel met de kanttekening dat het loopfietsje niet voor ieder kind goed is. Als je peuter bijvoorbeeld fysiek niet zo sterk is, kunnen zijwieltjes beter zijn.

Handvatten kinderfiets

De handvatten op een fiets voor volwassen zijn zo tussen de 35 tot 40 millimeter dik. Voor kinderen is dat te dik. Ze kunnen hun handjes er niet goed omheen doen en komen ook niet bij de remgrepen als de fiets handremmen heeft. Verder is het voor een kinderfiets prettig als de handvatten een verbrede buitenkant hebben. Als je kind iets te straks langs een muurtje stuurt, schuurt hij de zijkanten van zijn handen niet. Zitten er geen goede handvatten op de fiets? Het aanbod handvatten voor kinderfietsen is groot en kleurrijk.

Tips voor beste kinderfiets kopen

  • Koop nooit een kinderfiets op de groei; je kind moet altijd goed bij de trappers kunnen.
  • Neem je kind het liefst mee naar de winkel, zodat je echt goed kan kijken of het fietsje niet te groot (of te klein) is.
  • Kies een zo licht mogelijke fiets. Een kinderfiets weegt in verhouding als vrij veel.
  • Een eerste kinderfiets heeft geen versnellingen nodig; deze zitten alleen maar in de weg of gaan kapot.
  • Het zadel van een kinderfiets moet niet te groot zijn.
  • Koop een fiets met terugtraprem. Heeft de fiets wel handremmen? Kies dan voor een model waarbij de handgrepen dichter naar het stuur gedraaid kunnen worden en laat de remmen opnieuw afstellen bij de fietsenmaker.
  • Controleer regelmatig de verlichting, remmen en banden. Check ook of het stuur en zadel niet omhoog moeten.
  • Een veilige kinderfiets heeft goede fietsverlichting hebben en het liefst ook: reflectoren, witte veiligheidsstrepen op de banden een dichte kettingkast en jasbeschermers.
  • Kinderfietsen vallen vaak, dus ga voor een fiets die tegen een stootje kan. Een stalen frame is bijvoorbeeld sterk en duurzaam.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Veiligheid.nl

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter