Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een kinderfiets? Lees hier alles over de maat van een kinderfiets per leeftijd, de veiligheid en accessoires.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

De eerste kinderfiets kopen

Meestal maken kinderen voor het eerst kennis met ‘fietsen’ op een loopfiets of driewieler. Daarmee ontdekken ze de basisvaardigheden die nodig zijn om te leren fietsen, zoals sturen en evenwicht houden. De eerste kinderfiets kun je voor je kind kopen als hij drie of vier jaar is. Dit is een 12 inch fiets en vooral nog bedoeld om mee te spelen en oefenen, niet om mee het verkeer in te gaan.

Advertentie

Tip! Bij Decathlon heb je een groot aanbod aan hippe en betaalbare kinderfietsen

Het verschilt per kind wanneer hij er klaar voor is, maar gemiddeld kan een kind vanaf vijf à zes jaar zelfstandig fietsen. Hij kan dan onder jouw begeleiding aan het verkeer gaan deelnemen. Oefen eerst op rustige, overzichtelijke straten en fietspaden, tot je weet dat je kind veilig naast je kan fietsen. Het is niet verplicht, maar wel het veiligst om je kind een fietshelm te laten dragen. Het hoofd is kwetsbaar en met een fietshelm is het goed beschermd.

Wil je meer tips over hoe je je kind leert fietsen en over begeleiding in het verkeer? Kijk dan op Veiligheid.nl.

Kinderfiets kopen: tips

Er is behoorlijk wat keus in kinderfietsen. Waar moet je allemaal op letten? Houd deze checklist met tips bij de hand als je een kinderfiets gaat kopen:

Advertentie
 • Koop een kinderfiets niet te veel op de groei, over een te grote fiets krijgt je kind lastiger controle. Hij moet met beide voeten de grond kunnen raken als hij op het zadel zit (zadel op de laagste stand).
 • Tijdens het fietsen mogen de knieën van je kind het stuur niet raken.
 • Het stuur moet even breed zijn als de schouders van je kind.
 • Koop een fiets met terugtrapremmen. Die zijn het makkelijkst voor een kind.
 • Extra handremmen kunnen eventueel handig zijn om mee te oefenen voor later. Let op dat ze niet te sterk zijn afgesteld, laat dit zo nodig aanpassen door de fietsenmaker.
 • Let erop dat de fiets een volledig dichte kettingkast en jasbeschermers heeft.
 • Zorg voor stroeve trappers, waar de voeten niet makkelijk af glijden.
 • Koop een zo licht mogelijke fiets.
 • Ga voor verlichting op batterijen, een dynamo maakt fietsen onnodig zwaar.
 • Let erop dat de fiets genoeg reflectoren heeft (rode achterreflector, reflectoren in wielen en op trappers, wit reflecterend achterspatbord).
 • Versnellingen zijn niet nodig en leiden alleen maar de aandacht van je kind af.
 • Veiligheid, comfort en kwaliteit van de fiets zijn het belangrijkst, maar het is ook fijn als je kind hem mooi vindt: zo krijgt hij echt zin om te leren fietsen.

Maat kinderfiets

Niet elk merk heeft alle fietsmaten, dus het is verstandig om eerst te kijken welke maat je moet hebben. Daarna kun je kijken naar de merken die de juiste kinderfiets aanbieden. De wielmaat wordt uitgedrukt in inches. Op basis daarvan kies je een fiets voor je kind. In de onderstaande tabel kun je kijken welke maat jouw kind ongeveer nodig heeft.

Lengte  Leeftijd  Wielmaat
92 t/m 104 cm  3 t/m 4 jaar  12 inch
104 t/m 116 cm  4 t/m 6 jaar  16 inch
122 t/m 128 cm  5 t/m 8 jaar  18/20 inch
128 t/m 134 cm  5 t/m 9 jaar  22 inch
134 t/m 140 cm  8 t/m 10 jaar  24 inch
146 t/m 158 cm  9 t/m 12 jaar  26 inch

Stuurbreedte

Neem je kind mee als je een kinderfiets gaat kopen, zodat je goed kunt kijken of de fiets niet te groot of te klein is. Let ook op de stuurbreedte. Het stuur moet even breed zijn als de schouders van je kind. Een te breed of te smal stuur is lastig te hanteren. Kan je kind nog niet zo goed fietsen? Zet het zadel dan laag, zodat hij goed met zijn voeten op de grond kan komen. Als je kind na een tijdje goed kan fietsen, kun je het zadel hoger zetten.

Kinderfiets met zijwieltjes?

Niet alle kinderen hebben zijwieltjes nodig. Als je kind op een loopfiets al goed heeft geleerd zijn evenwicht te bewaren, vindt hij het misschien prima om over te stappen op een echt fietsje. Is het spannend voor hem, dan helpen zijwieltjes voor zijn zelfvertrouwen. Hij kan rustig oefenen met trappen en sturen, zonder bang te zijn dat hij omvalt. Krijgt hij dat onder de knie, dan kun je de zijwieltjes wat hoger zetten. Je kind moet dan zelf zijn evenwicht bewaren, maar de wieltjes voorkomen nog wel dat hij omvalt. Uiteindelijk haal je de zijwieltjes er samen met je trotse kind af: hoera!

Tip! Hier vind je zijwieltjes om je kind veilig te leren fietsen

Advertentie

Fietshelm voor je kind of niet?

Het is niet verplicht om je kind een fietshelm te laten dragen in Nederland, maar het is wel het veiligst. Bij een val beschermt een helm je kind tegen hersenletsel. Laat je je kind vanaf het begin een helm dragen, dan is het gewoon voor hem. Let er wel op dat je een goed passende helm koopt. Een te grote helm is niet veilig, een te kleine zit uiteraard niet lekker. Laat je hierbij adviseren in de fietsenwinkel.

Lees ook: Waarom je juist wel of niet een fietshelm voor je kind moet kopen

Waar koop je een kinderfiets?

Wil je goed geadviseerd worden over de aankoop van een kinderfiets, dan kun je het beste samen met je kind naar een fietsenwinkel gaan. Koop je toch een fiets online, check dan of hij helemaal rijklaar kan worden geleverd. Anders moet je vaak zelf het stuur, de trappers en/of het zadel er nog op zetten, of zijn de spaken niet aangedraaid. Dat is handig om te weten.

Kinderfiets tweedehands kopen

Wil je een tweedehands kinderfiets kopen, dan kun je zelf op zoek gaan via bijvoorbeeld Marktplaats, maar vaak hebben fietsenwinkels ook tweedehands exemplaren. Bij een fietsenwinkel mag je ervan uitgaan dat de kinderfiets goed is gecontroleerd. Ook handig: je mag de oude kinderfiets soms inruilen. In een winkel kun je ook advies vragen over de maat kinderfiets.

Let bij de aankoop van een tweedehands kinderfiets op dezelfde punten als bij een nieuwe (zie boven). De kans dat je eentje met dynamo treft is bij oudere kinderfietsen groter. Check daarnaast op slijtage van de banden, trappers en eventuele handremmen. Zit er geen knik in het wiel? Zitten alle spaken er nog in? Zie je roestplekken? Draai de trappers, de wielen en het stuur en kijk of dit allemaal soepel gaat. Kijk ook of de verlichting nog goed werkt. Laat je kind tot slot een proefritje maken.

Kinderfiets accessoires

Je kunt een kinderfiets opleuken met allerlei accessoires. Ze maken het fietsen (nog) aantrekkelijker voor je kind, zodat hij gemotiveerd is om het te leren. Maar sommige fietsaccessoires zorgen ook voor extra veiligheid:

 • Een fietsvlag – daarmee valt je kind goed op in het verkeer. Je hebt ze in felle kleuren of met leuke afbeeldingen erop.
 • Spaakkralen – het geratel tijdens het fietsen klinkt vrolijk en anderen horen je kind aankomen. Ze zijn er in allerlei vormen, ook met reflectoren of led-licht erop.
 • Een fietstoeter – dit is vaak makkelijker voor een kind dan een fietsbel: hij hoeft er alleen in te knijpen om geluid te maken.
 • Een fietsslot – voor als de kinderfiets buiten moet staan. Zorg ook voor een mooie, opvallende sleutelhanger voor de fietssleutel.
 • Handvatten – voor een goede grip op het stuur én een snelle truc om de fiets een eigen stijl te geven.
 • Een mandje – leuk voor je kind om zelf zijn spullen mee te nemen en veilig dat hij niets aan zijn arm of het stuur hoeft te hangen.
 • Fietsstickers – versier de kettingkast en stang met vlammen of bloemen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Fietsersbond.nl, ANWB, Veiligheid.nl

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting