schoencadeautjes

Tips voor schoencadeautjes

Zodra de Sint weer in het land is, staan de meeste kinderen te springen om hun schoen te mogen zetten. Hoe groot of klein moeten schoencadeautjes zijn, wat geef je aan een baby, dreumes, peuter of kleuter en aan hoeveel cadeautjes heeft een kind genoeg?

Groot of klein

De ervaring van het schoen zetten is voor veel kinderen al de helft van de lol. Een schoencadeautje hoeft dan ook niet groot te zijn. Veel ouders kiezen ervoor om de grotere cadeaus, eventueel van het verlanglijstje, op pakjesavond te geven en het schoen zetten te gebruiken als ‘opwarming’ hier naartoe.

Advertentie

Lees ook: Hoe vaak mag jouw kind zijn schoen zetten?

Schoencadeautjes van baby tot kleuter

Bij elke leeftijd hoort een ander besef van (het bestaan van) Sinterklaas, het schoen zetten en cadeaus in het algemeen. Welk soort cadeau geschikt is heeft te maken met het ontwikkelingsniveau van het kind.

 • Baby: kinderen tot één jaar stoppen speelgoed vooral in hun mond. Geef een baby dan ook geen speelgoed met losse (kleine) onderdelen. Speelgoed van stof of hout is heel geschikt. Grote kans dat je baby het pakpapier interessanter vindt dan de inhoud. Je kunt dus iets in zijn schoentje doen wat je toch al voor hem wilde kopen, zoals een nieuwe romper, een flesje of kinderbestek. Lees alles over spelen met je baby
 • Dreumes en peuter: zorg dat het speelgoed tegen een stootje kan. Het vliegt nog weleens door de kamer of wordt tegen elkaar aan geslagen. Zoals een (houten) puzzel, een potje (voor de zindelijkheidstraining), bellenblaas of badstickers. Zo kies je geschikt speelgoed voor je peuter. 
 • Kleuter: een kind van deze leeftijd is klaar voor wat uitdagenders. Denk aan speelgoed als kleurpotloden, stoepkrijt of een leesboekje. Lees alles over kleuters en spelen
 • Oudere (schoolgaande) kinderen: op deze leeftijd krijgt je kind te maken met groepsdruk en rages op school. Check bij je kind wat er speelt als je hieraan mee wilt doen. Bedenk goed dat kinderen hun schoencadeautjes op school vaak vergelijken.

Je kind hoeft niet altijd een cadeautje in zijn schoen te vinden. Een handje pepernoten, een brief van de Sint of een adventskalender kan al meer dan genoeg zijn. Check hier onze survival guide voor sinterklaasinkopen.

Cadeau inspiratie per ontwikkelingsfase:

Soorten schoencadeautjes

Er is een soort ‘schijf van vijf’ van speelgoed die eigenlijk op elk gezin van toepassing is, ongeacht de (leeftijds)verschillen tussen de kinderen. Hier kun je rekening mee houden bij het kiezen van een cadeau voor in de schoen of op pakjesavond.

 • Creatief: speelgoed waarmee je kind zijn creativiteit prikkelt en iets creëert, zoals een teken- of kleurboek.
 • Constructief: speelgoed waarmee je iets bouwt en dat een beetje planning vereist, zoals blokken of lego.
 • Cognitief: speelgoed dat het denkvermogen prikkelt, of je kind iets leert, zoals een vormenstoof of een telboekje.
 • Sociaal: een spel om samen te doen, bijvoorbeeld domino of memory.
 • Bewegen: iets wat ze in beweging zet, zoals een babygym.

Je hoeft niet van elke categorie evenveel te kopen, maar als ze er alle vijf zijn is er voor een kind genoeg veelzijdigheid.

Tip: als je je kind speelgoed geeft, is het handig om te weten welk speeltype jouw kind is. Ontdek hier welke van de vier soorten speeltypes dat is.

Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

Een kind heeft al snel genoeg speelgoed. Dit reken je uit op basis van de leeftijd en het concentratievermogen dat daarbij hoort. Voor dreumesen tot twee jaar geldt: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed binnen zijn bereik is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan acht speeltjes. Heeft het kind er meer, dan kun je de rest uit het zicht leggen en af en toe omruilen.

Last van decemberstress? Deze 10 tips helpen!

Budget tips voor schoencadeautjes

Als je geen vermogen wilt uitgeven in de toch al dure decembermaand, kunnen deze tips je helpen.

 1. Begin op tijd (bijvoorbeeld in januari al) en pak gedurende het jaar de uitverkoop mee.
 2. Ga naar een rommelmarkt of struin op Marktplaats: hier is genoeg goed (vaak nog relatief nieuw) speelgoed te vinden.
 3. Maak zelf iets, zoals groen slijm, een slinger voor op de kinderkamer of bak je eigen pepernoten.
 4. Deel een cadeautje op in meerdere pakjes die je over meerdere dagen geeft, zoals duplo of lego.
 5. Berg speelgoed waar niet mee gespeeld wordt op en geef het later opnieuw.

Verlanglijstje

Veel kinderen maken een verlanglijstje voor Sinterklaas. Daar kun je iets van uitkiezen voor in de schoen of op pakjesavond, maar dat hoeft niet – het is helemaal niet erg om je kind te leren dat hij niet alles krijgt waar hij om vraagt.

Lees ook: Dit is de ultieme december-verlanglijst van ouders