Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
schoencadeautjes

Top 10 schoencadeautjes per leeftijd

Zodra Sinterklaas weer in het land is, kan je kind niet wachten om zijn schoen te zetten. Maar wat is een ideaal schoencadeautje? Hoe groot of klein mag dat zijn? Wat geef je aan een baby, dreumes, peuter of kleuter? En aan hoeveel cadeautjes heeft je kind genoeg?

Advertentie

Lees meer: Hoe vaak mag jouw kind zijn schoen zetten?

Grote of kleine schoencadeautjes

Voor veel kinderen is het zetten van de schoen al reuzespannend. Je kind kan een tekening maken voor de Sint en die in zijn schoen stoppen en een wortel of bakje water erbij zetten voor het paard. Om het helemaal af te maken mag hij nog (heel hard!) een liedje zingen en dan begint het grote wachten tot de volgende ochtend. Zou de Sint gekomen zijn? Een schoencadeautje hoeft dus eigenlijk niet zo groot te zijn. Het ‘voorwerk’ vind je kind net zo leuk! Veel ouders kiezen er daarom voor om grotere cadeaus op pakjesavond te geven en kleinigheidjes in de schoen te stoppen.

Soorten schoencadeautjes

Vind je het moeilijk om een geschikt schoencadeautje voor je kind uit te zoeken? Hieronder vind je vijf verschillende categorieën, een soort ‘schijf van vijf’ van speelgoed.

  • Creatief: speelgoed waarmee je kind zijn creativiteit prikkelt en iets creëert, zoals een teken- of kleurboek of klei.
  • Constructief: speelgoed waarmee je kind iets kan bouwen en constructies kan maken. Denk bijvoorbeeld aan blokken, Lego of puzzels.
  • Cognitief: speelgoed dat het denkvermogen van je kind prikkelt, of je kind iets leert zoals een telraam of een boek.
  • Sociaal: een spel om samen te doen, bijvoorbeeld domino, memory of kwartetten.
  • Motorisch: speelgoed wat je kind in beweging zet, bijvoorbeeld een babygym of loopwagen.

Schoencadeautjes per leeftijd: van baby tot kleuter

Bij elke leeftijd hoort een ander besef van (het bestaan van) Sinterklaas, het schoen zetten en cadeaus in het algemeen. Welk cadeau jouw kind leuk vindt, heeft te maken met zijn ontwikkelingsniveau en interesses.

Advertentie

Baby (0 tot 1 jaar)

Kinderen tot één jaar stoppen speelgoed vooral in hun mond. Geef je baby dan ook geen speelgoed met losse en/of te kleine onderdelen. Verder is er een grote kans dat je baby het inpakpapier interessanter vindt dan de inhoud. Je kunt dus iets in zijn schoentje doen wat je toch al voor hem wilde kopen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe romper of sokken. Hier lees je meer over veilig babyspeelgoed.

Schoencadeautips voor je baby:
Felle kleuren, duidelijke lijnen en vormen ziet je jonge baby het beste. Vanaf drie maanden kan je baby daar ook naar grijpen. Dit zijn geschikte schoencadeaus voor je baby:
– Stoffen ballen
– Grijpspeeltjes
– Rammelaars (eventueel aan een zuignap)
– Pieppopjes of –beestjes
– Een bijtring
– Stapelbekers

Dreumes en peuter (1 tot 4 jaar)

Er is ontzettend veel speelgoed verkrijgbaar voor dreumesen en peuters. Welk speelgoed het beste bij jouw kind past, hangt natuurlijk af van zijn karakter en welk speeltype hij is. Zorg er in elk geval voor dat het speelgoed tegen een stootje kan. Het vliegt nog weleens door de kamer, valt uit de handen van je kind of hij gooit het uit frustratie of enthousiasme hard op de grond.

Schoencadeautips voor je dreumes en peuter:
– Bouwspeelgoed: denk aan Duplo of grote blokken
– Puzzels: begin met puzzels van twee tot vier stukken. Op een gegeven moment kun je ook samen puzzels maken van twaalf tot zestien stukjes.
– Educatief speelgoed: zoals een telraam en stapelspeelgoed
– Knutsel- en tekenspullen: je peuter kan kleurpotloden en kwasten nu goed vasthouden en zijn eerste kunstwerken op papier zetten. Klei is ook favoriet, net als stickers en vingerverf.
– Bad- en waterspeelgoed
Kinderboeken: samen boekjes lezen is leuk en goed voor de taalontwikkeling van je kind.

Kleuter (4 tot 6 jaar)

Een kind van deze leeftijd is klaar voor wat meer uitdaging. Peuters imiteren vooral en kleuters doen steeds meer fantasiespelletjes. Je kleuter gebruikt zijn fantasie om de wereld steeds beter te begrijpen. Hij is gek op rollenspellen en verzint zelf verhaaltjes.

Advertentie

Schoencadeautips voor je kleuter:
– Kliederspeelgoed: denk bijvoorbeeld aan slijm of klei. Je kind kan er lekker mee kliederen en is tegelijkertijd creatief bezig.
– Teken- of verfmateriaal: je kleuter kan steeds beter tekenen. Poppetjes, huizen, bomen en dieren, er komt van alles voorbij.
– Constructiespeelgoed: kinderen van vier jaar bouwen graag met constructiespeelgoed. En dan niet meer met die grote Duploblokken, maar met Lego of Kapla.
Educatief speelgoed: je kleuter leert op school de eerste beginselen van lezen, schrijven en rekenen. Electro, Loco en spelletjes met cijfers en letters haken daarop in.
Verkleedspullen: bij het spelen gebruikt je kleuter nu volop zijn fantasie. Hij is gek op rollenspelen. Met een gekke hoed, bril, cape of jurk komt hij al een heel eind.
– Speelfiguren van YouTube, Netflix of televisie: misschien had je kind als peuter al een paar favoriete figuren, maar tijdens de kleutertijd zal hij een nog grotere fan worden van zijn favoriete kinderserie. Zeker onder invloed van klasgenoten, die ook allemaal gek zijn op bepaalde series. Van veel tekenfilms zijn er speelfiguren te koop. Maar je kunt ook kiezen voor tassen, dekbedden, ballen, drinkbekers of toffe truien met de tv-figuren erop.
Dinosaurussen: veel kinderen krijgen rond hun vierde jaar interesse in dino’s. Er zijn dinosaurussen in allerlei soorten en maten te koop.
– Gezelschapsspelletjes: kleuters begrijpen eenvoudige spelregels al, dus een spelletje van twee tot vier personen kun je al goed samen doen. Denk bijvoorbeeld aan Uno, een kwartetspel of memory.
– Accessoires voor de pop: zijn poppen favoriet bij jouw kind? Kijk dan eens voor poppenkleertjes of spulletjes voor de pop, zoals een badje of kinderwagen. Zo kan je kind de poppen nog beter verzorgen.

Tip! Hier vind je nog meer schoencadeautjes voor elke leeftijd en budget

Hoeveel speelgoed heeft je kind nodig?

Een kind heeft al snel genoeg speelgoed. Dit reken je uit met een simpele rekensom gebaseerd op zijn leeftijd en het concentratievermogen dat daarbij hoort. Voor dreumesen tot twee jaar geldt: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed binnen zijn bereik is voldoende. Dus een dreumes van 12 maanden heeft genoeg aan vier speeltjes, en een peuter van 24 maanden heeft genoeg aan acht verschillende speeltjes. Heeft je kind er meer? Dan kun je de rest van het speelgoed uit zijn zicht zetten en af en toe omruilen met speelgoed waar hij na een tijdje minder interesse in heeft.

Budgettips voor schoencadeautjes

Als je niet te veel geld kan of wil uitgeven in die toch al dure decembermaand, kunnen deze tips je helpen.

  1. Begin op tijd met het kopen van schoencadeautjes voor je kind. Check online of in folders de koopjes of houd de prijzen gedurende een langere tijd wekelijks in de gaten. Je kunt hier al mee beginnen als het nog zomer is.
  2. Struin op Marktplaats, Vinted, op Facebookpagina’s bij jou in de buurt of bezoek een kringloopwinkel. Hier vind je veel speelgoed en met een beetje gelukkig is het ook nog relatief nieuw.
  3. Maak zelf een leuk schoencadeautje, zoals een slinger voor op zijn slaapkamer.
  4. Deel een cadeautje in meerdere pakjes op, die je over meerdere dagen kunt geven, zoals speelgoedauto’s, Duplo of potjes klei.
  5. Berg speelgoed op waar je kind nooit naar omkijkt en geef dit later opnieuw.

Verlanglijstje

Veel kinderen maken een verlanglijstje voor Sinterklaas. Vaak gebeurt dit aan de hand van de speelboeken van bol.com of Intertoys. Je kind kan iets uitkiezen voor in zijn schoen of voor op pakjesavond. Vertel je kind van tevoren wel dat Sinterklaas zijn lijstje leest, maar dat hij niet alle cadeaus voor hem kan kopen.

Tip: Met de Ouders van Nu Voordeelpas kun je voordelig cadeautjes aanschaffen. Je ontvangt namelijk het hele jaar door gemiddeld 15% korting bij de leukste webshops.

Speelgoed per leeftijd:

Heb je last van decemberstress? Deze 10 tips helpen!

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop