Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderarts: 'Zo wordt je kind in één weekend overdag zindelijk'

Welke methode je ook kiest om je kind zindelijk te maken, je hebt er flink wat geduld voor nodig. Dat kan anders, meent de Amerikaanse kinderarts Ari Brown. De sleutel tot succes is volgens haar een soort bootcamp waar je maar twee dagen voor nodig hebt.

Sta je te juichen na het lezen van het bovenstaande en wil je het liefst NU beginnen? Een voorwaarde is wel dat je kind er ook écht klaar voor is, zegt Brown. Meisjes zijn er over het algemeen iets eerder aan toe dan jongens. Dit heeft volgens Brown te maken met lichaamsbewustzijn en schoon willen zijn. ‘Wellicht dat jongens daar op jonge leeftijd nog niet zoveel om geven. Maar’, benadrukt ze, ‘zindelijkheidstraining is geen race.’ Je zult dus echt moeten wachten tot je deze drie punten kunt afvinken:

Advertentie
  • Je kind voelt de drang om te plassen of poepen: hij gaat bijvoorbeeld in een hoekje zitten als hij wat in zijn luier doet.
  • Een natte of volle luier vindt hij maar niets en hij laat weten als hij een schone luier nodig heeft.
  • Hij kan zelfstandig naar de wc lopen, zijn broek naar beneden trekken en zonder hulp op het potje gaan zitten.

Tip: koop hier de leukste potjes voor de zindelijkheidstraining

Stappenplan

Voldoet je kind aan alle voorwaarden, dan kun je starten met de ‘zindelijkheids-bootcamp’. Plan twee dagen volledig vrij in je agenda, zorg ervoor dat je de deur niet uit hoeft, zet je telefoon op vliegtuigmodus, focus je volledig op je kind en volg dit stappenplan.

Stap 1: Vervang op dag 1 de luier van je kind door een oefenbroekje. Dit zijn herbruikbare, speciaal ontworpen katoenen onderbroeken waardoor niet meteen alles kletsnat is, maar je kind het wel voelt als hij een ongelukje heeft gehad.

Stap 2: Oefen met het gaan zitten op het potje of op de wc (gebruik dan wel een brilverkleiner). Oefen ook het uit- en aandoen van het oefenbroekje.

Stap 3: Coach je kind om naar zijn lichaam te luisteren en op het potje of de wc te gaan zitten als hij denkt dat hij moet plassen of poepen. Lukt het niet, geen probleem. Volgende keer beter.

Stap 4: Laat je kind gedurende het bootcamp steeds ’s morgens vroeg, voor en na dutjes, na elke maaltijd, voor het slapen gaan, en om de twee uur op het potje zitten als hij dit nog niet uit zichzelf doet.

Lees ook: Methodes zindelijkheidstraining

Belonen werkt

Volgens Brown is de missie geslaagd als je kind daarna wellicht nog een paar ongelukjes heeft, maar verder gewoon naar de wc gaat. Het is volgens haar belangrijk om je kind niet te straffen als het misgaat. ‘Prijs het succes, dat is de beste beloning’, zegt ze. Cadeaus of snoepjes beloven heeft volgens de kinderarts geen zin. ‘Omkoping werkt zelden. Je kind moet zelf gemotiveerd zijn om te stoppen met spelen en naar de wc te gaan als hij moet.’

Lees ook: Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?

Volgende keer beter

Wil het in twee dagen niet lukken? Blijf dan niet langer proberen, maar probeer het over een paar weken nog eens, is het advies van Brown. ‘Hij zal niet sneller het potje gaan gebruiken als je hem in zijn oefenbroekje laat rondlopen. Het resulteert alleen in meer opruimen en frustratie voor jou en een gevoel van falen voor hem.’

Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

Andere zindelijkheidsmethodes

Zie je niets in deze zindelijkheidsmethode of werkt het niet voor jouw kind? Kijk dan eens naar wat onze zindelijkheids-deskundige Debby Mendelsohn adviseert.

Bron: Parents Beeld: Shutterstock