Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Schoenen uit in de klas leidt tot betere schoolprestaties

Scandinavische kinderen trekken al jarenlang hun schoenen uit voor ze de klas in gaan, maar een grootschalig onderzoek onder 25 scholen wereldwijd toont nu ook het nut daarvan aan: zonder schoenen aan presteren kinderen beter in de klas.

Ze gedragen zich beter en halen betere schoolresultaten dan hun leeftijdsgenoten mét schoenen aan in de klas, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Britse Bournemouth.

Advertentie

Thuisgevoel

Volgens experts zorgt het uittrekken van de schoenen ervoor dat kinderen zich ontspannen en zich ‘thuis’ voelen. ‘Kinderen die op hun sokken of sloffen mogen lopen zijn meer bereid op de grond te gaan zitten en te lezen. Ze willen dan juist niet op een stoel zitten’, vertelt professor Stephen Heppell, die het onderzoek leidde. Er werd vastgesteld dat 95% van de kinderen ook thuis niet op een stoel zit te lezen. Op reis lezen ze zelfs liggend.

Tip! Een handige voetenmeter bestel je direct via deze link.

Halfuur extra lestijd

‘Als de omstandigheden in de klas op die van thuis lijken, lezen vooral de jongens meer in de klas. In schoenloze klassen komen de kinderen vroeger aan en vertrekken ze later, wat gemiddeld resulteert in een halfuur extra lestijd per dag.’

Minder gepest

Doordat de kinderen sokken of sloffen dragen, levert dat veel voordelen op. Zo besparen de scholen een hoop geld. Er hoeft onder andere minder geld te worden uitgegeven aan meubilair, de kinderen zitten immers liever op kussens. Ook opmerkelijk: zonder schoenen in de klas blijkt ook het pestgedrag af te nemen. ‘De sleutel om iets te bereiken is engagement. Als kinderen graag naar school gaan, presteren ze beter. Als ze laat aankomen, vroeg vertrekken en geen interactie tonen, lijden hun prestaties daaronder. Kinderen met schoenen aan zijn minder betrokken bij de les dan kinderen die hun schoenen uit mogen doen’, vat hij het samen.

25 landen

Tien jaar lang werden duizenden kinderen uit 25 landen gevolgd. Voor hun onderzoeksproject bezochten de onderzoekers scholen in onder andere Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland en Spanje.

Stinkvoeten

Heppell adviseert dat voor het beste resultaat ook leraren hun schoenen moeten uittrekken. En wat stinkvoeten betreft: ‘De voeten van kinderen ruiken niet, het zijn juist de schoenen die hun voeten doen stinken.’

MEER LEZEN?

PS: mocht je al opzien tegen extra wassen, met deze lifehacks behoud je de kleur van de sokken en blijft de wasmachine schoon.

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: Independent – Beeld: Shutterstock